Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ποιοι διάσημοι ξεπέρασαν τη δυσλεξία και έχτισαν αυτοκρατορίες




Ποιοι διάσημοι ξεπέρασαν τη δυσλεξία και έχτισαν αυτοκρατορίες

Στιβ Τζομπς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τεντ Τέρνερ και άλλοι entrepreneurs με μαθησιακές δυσκολίες που δεν τους εμπόδισαν να διευθύνουν τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Του Κώστα Φαρμάκη

Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε την επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο ως αποτέλεσμα ιδιαίτερης ευφυΐας και σκεφτόμαστε πως τα εμπόδια που ο κάθε διάσημος επιχειρηματίας έπρεπε να ξεπεράσει, προκειμένου να φτάσει εκεί όπου είναι σήμερα, είναι εξωτερικά και κυρίως διαδικαστικά ή ανταγωνισμού.

Όμως πολλοί έπρεπε να ξεπεράσουν περιορισμούς που τους επέβαλλε η ίδια τους η φύση. Οι παρακάτω επιχειρηματίες είχαν όλοι τους δυσλεξία, μια μαθησιακή διαταραχή που επηρεάζει το 10-15% του πληθυσμού και στην οποία τα άτομα δυσκολεύονται να μάθουν μέσω της γραπτής ή προφορικής γλώσσας, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος ή πνευματική καθυστέρηση. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ανήκουν και ευφυή ή και ταλαντούχα άτομα. Όπως οι επιχειρηματίες που ακολουθούν.

STEVE JOBS
Ιδρυτής της Apple
Περιουσία: (το 2011) $10,2 δισ.
Μεγάλωσε με δυσλεξία και αυτό του δημιούργησε προβλήματα στο σχολείο, όμως δεν τον εμπόδισε στη συνέχεια να γίνει από τους εμβληματικότερους επιχειρηματίες και οραματιστές της τεχνολογίας όλων των εποχών.

RICHARD BRANSON
Ιδρυτής της Virgin
Περιουσία: $4,8 δισ.
Αποτύγχανε συνεχώς στις σχολικές εξετάσεις και στα τεστ IQ της εποχής εμφανιζόταν σχεδόν ηλίθιος. Αλλά, προφανώς, παραήταν έξυπνος για το εκπαιδευτικό σύστημα μέσα στο οποίο μεγάλωνε. Το 1970 ίδρυσε το Virgin Group το οποίο σήμερα έχει ετήσιο τζίρο πάνω από $24 δισ.

TED TURNER
Ιδρυτής της Turner Broadcasting System (CNN, TNT κ.ά.)
Περιουσία: $2.2 δισ.
Δεν έκρυψε ποτέ ότι έχει αυτή την αδυναμία και μάλιστα δηλώνει πως αυτός είναι ο λόγος που πάντοτε επιθυμούσε να περιτριγυρίζεται από ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς έτσι ώστε να έχει κάθε βοήθεια να λύνει κάθε πρόβλημα.

JOHN CHAMBERS
CEO της Cisco
Περιουσία: $1 δισ.
Το ότι έχει δυσλεξία επηρέαζε και επηρεάζει μέχρι σήμερα την αυτοπεποίθησή του. Αλλά, όπως, λέει, τον έκανε να αναζητήσει και να βρει τρόπους να μαθαίνει διαφορετικά και ταχύτερα, πράγμα που τον βοήθησε στην ανέλιξή του.

BILL HEWLETT
Συνιδρυτής της Hewlett-Packard
Περιουσία: (το 2001) $9 δισ.
Οι βαθμοί του στο σχολείο ήταν κάτω από μέτριοι, αλλά η μνήμη του ήταν εντυπωσιακή, όπως και η ευφυΐα του. Μετά την αποφοίτησή του από το Stanford ίδρυσε μαζί με τον David Packard (δεξιά στη φωτογραφία) την εταιρεία που κυριάρχησε για δεκατίες στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών 

http://www.fortunegreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: