Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αναπνεύστε ελεύθερα




Αναπνεύστε ελεύθερα
Ένα φυτικό ρινικό διάλυμα είναι ένα δώρο που μπορείτε να κάνετε στη αναπνευστική «οδό» σας, επιταχύνοντας την κίνηση του αέρα σε αυτήν, καθώς και την ευεξία σας.
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Η λειτουργία της αναπνοής είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό και όσο καλύτερα προετοιμασμένος από τη λειτουργία της μύτης είναι ο αέρας τόσο πιο αποτελεσματικά και άκοπα επιτελούνται αυτές οι διαδικασίες. Επίσης, υπό κανονικές συνθήκες αναπνέετε γύρω στις 16 φορές το λεπτό, ενώ όταν τρέχετε αυτές μπορεί και να διπλασιαστούν. Ακόμα, κάθε σημαντική αλλαγή της θερμοκρασίας ή του ποσοστού υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα προκαλεί θερμικό σοκ. Και τα πνευμόνια καλούνται άμεσα και εκ των ενόντων να καλύψουν τις διαφορές της θερμότητας, θερμαίνοντας ή ψύχοντας τον αέρα.
Ο κρύος αέρας ελαττώνει σημαντικά την άμυνα των πνευμόνων και γι' αυτό παθαίνουμε αναπνευστικές λοιμώξεις. Εκτός από τη θέρμανση και το φιλτράρισμα του αέρα, η μύτη ευθύνεται για την όσφρηση και σε μεγάλο βαθμό για τη γεύση. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητας της γεύσης οφείλεται στην όσφρηση. Θυμηθείτε τους δοκιμαστές ποτών, για πόση ώρα «μυρίζουν» το ποτό προτού το γευθούν. Επίσης, όταν έχετε βουλωμένη μύτη «χάνετε» τη γεύση σας. Ο έλεγχος της όσφρησης επιτυγχάνεται με τη λειτουργία του οσφρητικού νεύρου που οι απολήξεις του καταλήγουν στα κύτταρα του βλεννογόνου της μύτης ενώ η αρχή του (οσφρητικός βολβός) βρίσκεται στο πρόσθιο και κάτω μέρος του εγκεφάλου, μέσα στο κρανίο, προς την ρίζα της μύτης.
Η δυσκολία της αναπνοής προκαλείται λόγω μερικής ή ολικής βλάβης (σπανιότερα) της ρινικής οδού, που προκύπτει από κάθε είδους αποφρακτικό αίτιο, π.χ. πολύ κολλώδη βλέννα λόγω κρυολογήματος ή αλλεργίας. Αρκετές φορές η δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα στον ύπνο, οφείλεται σε σκολίωση (κύρτωμα, στράβωμα) του διαφράγματος. Λίγοι άνθρωποι διαθέτουν ολόισιο διάφραγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακυμάνσεις είναι μικρές, αλλά σε μερικούς το διάφραγμα παρεκκλίνει σημαντικά προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο ήπια, εύκολη και αποτελεσματική λύση είναι να μαλακώσετε τη βλέννα της ρινικής κοιλότητας με ένα κατάλληλο υγρό που συνίσταται για ρινικές πλύσεις. Αυτά συνήθως δρουν και ως αποσυμφορητικά των βλεννογόνων δηλαδή τραβά υγρά από τα «πρησμένα» (οιδηματώδη, εξογκωμένα) κύτταρα. Η αποσυμφόρηση των βλεννογόνων διευκολύνει τη δίοδο του αέρα και δρα ανακουφιστικά, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις γρίπης ή κοινού (απλού) κρυολογήματος.
Συνήθως τα κατάλληλα υγρά των ρινικών πλύσεων αποτελούνται από υπέρτονα υγρά, ώστε αυτά να «τραβούν» τα υγρά του οιδήματος από τη φλεγμονούσα περιοχή δρώντας ως αντιφλεγμονώδη. Ταυτόχρονα περιέχουν και άλλα φυτικά συστατικά με δράση αντιμικροβιακή, που δίνουν στην αναπνοή και ένα αίσθημα ευχαρίστησης. Το βασικότερο πλεονέκτημα των απολύτως φυσικών ρινικών διαλυμάτων για την αποσυμφόρηση της μύτης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται 3-4 φορές την ημέρα (ανάλογα με τα συμπτώματα) χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες καθώς είναι ελεύθερα φαρμακευτικών ουσιών ή χημικών πρόσθετων.
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: