Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Βουλωμένη μύτη;




Βουλωμένη μύτη;
Η αναπνευστική οδός που προσβάλλεται αρχίζει από τη μύτη και περιλαμβάνει τους παραρρινίους κόλπους, την ευσταχιανή σάλπιγγα, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα.
Γράφει
ο  Dr Στέφανος Καραγιαννόπουλος,
Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Οι λειτουργιές πού επιτελούν τα όργανα αυτά περιλαμβάνουν συνολικά φιλτράρισμα και προθέρμανση του εισπνεόμενου αέρα, που τον χειμώνα μπορεί να πλησιάζει τους 0°C, την ύγρανση του κατά το δυνατόν, προτού αυτός εισχωρήσει στους πνεύμονες, που βρίσκονται σταθερά στους 37°C. Όλες αυτές οι σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες διαταράσσονται από οξείες ή χρόνιες φλεγμονές, ρινίτιδες, που συνοδεύονται από βλεννώδεις καταρροές και απόφραξη των οδών. Οι οξείες ρινίτιδες οφείλονται τις περισσότερες φορές σε ιώσεις, αλλά οι χρόνιες ενδέχεται να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές.
Η «αγγειοκινητική ρινίτιδα» χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή του νευρικού συστήματος του ρινικού βλεννογόνου. Δηλαδή τα κύτταρα του βλεννογόνου της ρινικής επιφάνειας παρουσιάζουν παθολογικό οίδημα και φλεγμονή. Εδώ δεν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας, ωστόσο η μύτη είναι «μπουκωμένη» η είσοδος του αέρα παρακωλύεται και υπάρχει αρκετή βλέννα. Τα ίδια συμπτώματα παρατηρούνται επίσης στην αλλεργική ρινίτιδα όπου αυτά συσχετίζονται με ιστορικό αλλεργίας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ρινικές πλύσεις και ειδική θεραπεία ανάλογης της υποκείμενης νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πλύσεις της μύτης και των ρινικών κογχών είναι απαραίτητες καθώς η μύτη εσωτερικά διαθέτει μια μεγάλη βλεννογόνιο επιφάνεια μεταξύ των πτυχών των ρινικών κογχών, με σκοπό τη ρύθμιση υγρασίας και θερμοκρασίας του αέρα που 16 φορές το λιγότερο, το λεπτό, περνά προς τα κάτω όταν το άτομο ηρεμεί και κατεβαίνει μέχρι τους πιο μικρούς βρόγχους, τα βρογχιόλια και τις πνευμονικές κυψελίδες. Ταυτόχρονα, κατακρατώνται από τα ειδικά κύτταρα της αεροφόρου οδού, τυχόν σωματίδια και άλλα περιττά τοξικά σωματίδια (αιθαλομίχλη). Όλα αυτά παγιδεύονται στο στρώμα της λεπτής βλέννας που περιλούει την επιφάνεια των πνευμονικών βρόγχων και στη συνέχεια με τις κινήσεις των κροσσών αυτών κυττάρων κατευθύνονται (τα παγιδευμένα σωματίδια του αέρα της αιθαλομίχλης) προς τον φάρυγγα. Άρα, η βατότητα όλης της αναπνευστικής οδού είναι προϋπόθεση υγείας. Ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία ρινίτιδας και παραρρινοκολπίτιδας είναι οι ρινικές πλύσεις.
Η διάγνωση της παραρρινοκολπίτιδας, εκτός από τα συμπτώματα της ρινίτιδας, βασίζεται σε συμπτώματα που υποδηλώνουν συμμετοχή των κόλπων που υπάρχουν εκατέρωθεν της μύτης και συγκοινωνούν μεταξύ τους. Η ποιότητα του υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε στις ρινικές πλύσεις είναι κυρίαρχης θεραπευτικής σημασίας, καθώς αυτό πρέπει να είναι 100% φυσικό και να έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες. Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα είχε προσέξει ότι η πλύση με θαλασσινό νερό «τραβάει» την υγρασία από τους βλεννογόνους και «ανοίγει» τη μύτη. Αυτό οφείλεται στο αλάτι που περιέχει, το οποίο είναι εξαιρετικά υδρόφιλο λόγω του υπέρτονου διαλύματος που επιτυγχάνεται. Ταυτόχρονα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδεις. Στη βασική αυτή χρήση του καθαρού φιλτραρισμένου θαλασσινού νερού προστίθενται διάφορα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα
"TV ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: