Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Στη μάχη κατά του Καρκίνου του Δέρματος





Σημάδια του καιρού

Χιλιάδες άνθρωποι ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση πως «εκείνη η ελιά» έχει από καιρό -δυστυχώς- μετατραπεί σε μελάνωμα. Ως γνωστόν, καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης αποτελεί η προληπτική εξέταση του δέρματος. Μια «υποχρέωση» που, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κατσάμπα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) και πρόεδρο της εκστρατείας Ευρωμελανώματος στην Ευρώπη, αποτελεί το βασικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος.
Μια καλοήθης μελαγχρωματική βλάβη συνήθως είναι συμμετρική, δηλαδή, εάν ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω της, χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν όχι, τότε μπορεί να αποτελεί ύποπτη ένδειξη. Διότι τα μελανώματα συχνά έχουν ακανόνιστα όρια, με προεκβολές στην περιφέρεια τους, όπως και διαφορετικά χρώματα -εκτός από τις αποχρώσεις του καφέ, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ και μαύρου- σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή. Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των όγκων αυξάνεται προοδευτικά, υπογραμμίζει ο ειδικός. Οι παράγοντες κινδύνου υποδιαιρούνται σε προσωπικούς (αριθμός σπίλων, φωτότυπος - τα άτομα με ανοιχτό δέρμα και μάτια είναι πιο επιρρεπή), περιβαλλοντικούς (αλόγιστη έκθεση στον ήλιο) και σε ατομικό/οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. Ωστόσο, η διάγνωση σε αρχικό στάδιο όπως και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση αυτών των όγκων αποτελούν χωρίς αμφιβολία την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης τους.

Ηλίου φαεινότερον
  • Ο νεφελώδης ουρανός δεν σημαίνει ότι οι βλαβερές ακτίνες του δεν διαπερνούν τα σύννεφα - άρα η χρήση αντηλιακού και στη συννεφιά είναι απαραίτητη.
  • Η χρήση αντηλιακού δεν μας δίνει το ελεύθερο να καθόμαστε απεριόριστα στον ήλιο, γι' αυτό και η ηλιοθεραπεία πρέπει να γίνεται με σύνεση.
  • Ένα μαυρισμένο δέρμα προσφέρει αντηλιακή προστασία αντίστοιχη ενός SPF 4, δηλαδή δεν προστατεύει επαρκώς, οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά και κάποιο αντηλιακό.
  • Τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο δεν προστατεύουν το δέρμα.
  • Η  κρέμα ενδείκνυται εάν επιθυμούμε να έχουμε χρώμα «ηλιοθεραπείας» καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, είναι απολύτως ασφαλής και δεν έχει τις επικίνδυνες παρενέργειες του σολάριουμ.
  • Τα «χάπια μαυρίσματος» συνιστώνται μόνο για τη θεραπεία ορισμένων δερματοπαθειών και θα πρέπει να συνταγογραφούνται αποκλειστικά από γιατρούς.
  • Χάπια που περιέχουν καροτίνη, χαρίζουν στο δέρμα κάποιο χρώμα, αλλά δεν δρουν προστατευτικά κατά την έκθεση μας στον ήλιο και, επιπλέον, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τα μάτια και το συκώτι.
Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του δέρματος στο www.edae.gr

υγεία/διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: