Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης




Φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης

Η υπέρταση μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη αν δεν ελέγχεται, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, θέτοντας τη ζωή σας σε κίνδυνο. Το 120 για τη συστολική και το 80 για τη διαστολική αρτηριακή πίεση θεωρούνται φυσιολογικά. Όταν όμως οι τιμές είναι υψηλότερες και φτάνουν τα 140/90 ή παραπάνω, τότε έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να τη μειώσουμε.
Η πιο συχνή θεραπεία είναι τα φάρμακα και η αλλαγή στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας. Όμως μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε τροφές που επιτρέπουν στο αίμα να αντλείται σωστά και κατ' επέκταση να εξουδετερώσουμε τις τοξίνες. Οι παρακάτω είναι κάποιες από τις καταλληλότερες τροφές νια την υπέρταση:

Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν: 
Πολλές θρεπτικές ουσίες.
Αναζωογονητική δράση, η οποία ρυθμίζει το σώμα ύστερα από οποιαδήποτε άσκηση.
Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να συμπεριλάβετε τις μπανάνες στη διατροφή σας. Επιπλέον, σημαντικό είναι να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου. Να θυμάστε πως αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι, αλλά και να τρώτε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές.

Καρπούζι

Το καρπούζι περιλαμβάνεται στις φυσικές θεραπείες για τη μείωση της υπέρτασης χάρη στην ιδιότητα του να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών. Το καρπούζι προσφέρει L-κιτρουλίνη και L-αργινίνη. Πρόκειται για δύο αμινοξέα που ενδυναμώνουν τον αγγειακό τόνο και ρυθμίζουν την πίεση του αίματος.

Πικρό πεπόνι

Το πικρό πεπόνι (μομορντίκα) είναι τροπικό φρούτο πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες (A, B5, Β6, C και Ε). Συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη και στη βελτίωση του πεπτικού, αλλά είναι χρήσιμο και για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος με απλό, φυσικό τρόπο. Ωστόσο θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο, καθώς μπορεί να προκαλέσει:
Αρρυθμία
Αποβολή
Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει οργανικά νιτρικά άλατα. Όταν έρθουν σε επαφή με τα βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργούν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Αυτό συμβάλλει στη λειτουργία των αρτηριών και επιτρέπει στο αίμα να ρέει καλύτερα, γεγονός που αποτρέπει τα εμπόδια εξαιτίας θρόμβων.
Τρώγοντας μια γενναία μερίδα σπανάκι κάθε ημέρα μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια καλή επιλογή είναι να κάνετε ένα smoothie με μία κούπα σπανάκι. Θα γεμίσετε ενέργεια και θα αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο τα προβλήματα υπέρτασης.

Αλεσμένος λιναρόσπορος

Πολλοί χρησιμοποιούν αλεσμένο λιναρόσπορο για να παρασκευάσουν ψωμί ή πασπαλίζουν με αυτόν τις σαλάτες τους. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές δημητριακό, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Όλα αυτά τον καθιστούν τέλειο σύμμαχο για:
Τη μείωση της υπέρτασης
Τη μείωση της χοληστερίνης
Τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Βρόμη και πίτουρο σιταριού

Πρόκειται για δύο δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες. Ειδικά η βρόμη είναι πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχουν κομβικό ρόλο στη μείωση της υπέρτασης. Οι διαλυτές ίνες που παίρνουμε από αυτά τα δημητριακά βοηθούν στη:
Μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
Μείωση της υπέρτασης
Διατήρηση υγιούς βάρους.

Η υπέρταση μπορεί να γίνει σοβαρή αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για τον έλεγχο της. Ωστόσο συχνά το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μικρές αλλαγές προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

ENJOY/Εφ. Κυριακάτικη Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: