Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Εξπέρ στις ειδικές αποστολές μετρούν παράσημα οι τετράποδοι κομάντο του λιμενικού. Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ναρκωτικών, χωρίς να παραπονιούνται για τα ωράρια... Ο Κανέλος, η Μίσα και ο Gigolo, υπό την καθοδήγηση των χειριστών τους, έχουν πρωταγωνιστήσει σε σημαντικές υποθέσεις, πετυχαίνοντας καίριο πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ

O Κανέλος είναι το στέλεχος του Λιμενικού για τις «ειδικές αποστολές». Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στη μάχη κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή». Με ειδική εκπαίδευση και σπάνιο εργασιακό ταμπεραμέντο, μετρά ήδη στο «βιογραφικό» του 90 δικογραφίες και έχει στείλει πίσω από τα κάγκελα τις φυλακής 34 ναρκέμπορους. Δεν είναι τυχαίο ότι στα γραφεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά υπάρχει σε περίοπτη θέση ειδικός φάκελος με το όνομα του. Στο εσωτερικό του περιέχονται «βαριές» υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν χάρη στην καθοριστική συμβολή του.
Μία από τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν οι έρευνες για το «Noor One». Ο Κανέλος ήταν από τους πρώτους που πάτησαν το πόδι τους στο πλοίο-«φάντασμα» με τους δύο τόνους ηρωίνης, ερευνώντας όλους τους χώρους σπιθαμή προς σπιθαμή.
Η διαφορά με τον συγκεκριμένο «κομάντο» της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Πειραιά είναι ότι πρόκειται για ένα πανέξυπνο τετράποδο. Για ένα βελγικό ποιμενικό, ηλικίας επτά ετών, που υπηρετεί στο Σώμα από το 2012, έχει «μισθό» 208 ευρώ τον μήνα (για τη διατροφή του) και δεν παραπονιέται ποτέ για τα άτακτα ωράρια της δουλειάς του.
Το «alter egoο» του είναι ο 41χρονος αρχικελευστής Γιώργος Δάβιος, ο αρχαιότερος χειριστής σκύλων του Λιμενικού. Ο ένας συνοδεύει τον άλλον καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ είναι «αυτοκόλλητοι» ακόμα και στις διακοπές τους. Ο κ. Δάβιος έγινε συνοδός σκύλων όταν ήταν 26 ετών, χάρη στη μεγάλη του αγάπη για τα ζώα. Ο Κανέλος ήρθε στα χέρια του για να διαδεχθεί έναν άλλον θρυλικό σκύλο του Λιμενικού, τον Gigani.
«Ο Κανέλος είναι οικογένεια μου. Κοιμάμαι μαζί του και ξυπνάω μαζί του. Μόνο έτσι καταφέρνεις να αποκτήσεις το δέσιμο που απαιτείται, προκειμένου να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες της υπηρεσίας. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι βέβαιος ότι την κρίσιμη στιγμή όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Το βράδυ κοιμάται ακριβώς κάτω από το κρεβάτι μου. Αν θέλω να πάρω άδεια, πρώτα πρέπει να κοιτάξω εκείνον, να δω αν μπορεί να απουσιάσει από την υπηρεσία και μετά να δηλώσω άδεια και για τους δυο μας για να φύγουμε μαζί.
Για να πάρεις έναν σκύλο, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις πολλά πράγματα από την προσωπική σου ζωή. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να λείψεις για πολλές ώρες από το σπίτι. Επίσης, πρέπει να υπογράψεις ότι τον αποδέχεται η οικογένεια σου. «Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση» εξηγεί ο αρχικελευστής του Λιμενικού Σώματος.
Το τελευταίο μεγάλο «χτύπημα» της Δίωξης Ναρκωτικών με συμμετοχή του διδύμου Δάβιου-Κανέλου ήταν ο εντοπισμός 49 κιλών κάνναβης, πριν από έναν μήνα, σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι.
Ο προκάτοχος του Κανέλου, που άκουγε στο όνομα Gigani, αποστρατεύτηκε έχοντας βάλει στη φυλακή 100 άτομα, νούμερο που φιλοδοξεί να φτάσει ο διάδοχος του. «Δεν θα ξεχάσω μία έρευνα που κάναμε μαζί με τον Gigani και άλλους συναδέλφους στα Καμίνια του Πειραιά, ψάχνοντας για σπίτι με 154 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Είχαμε την πληροφορία για την περιοχή, αλλά όχι το ακριβές σημείο.
Τον είχα με το λουρί και περπατούσαμε, όταν ξαφνικά έτρεξε με δύναμη προς μία πολυκατοικία και πήδηξε μέσα από ανοιχτό παράθυρο στο εσωτερικό ισόγειου διαμερίσματος. Λίγα λεπτά αργότερα καταλάβαμε ότι έχουμε βρει τον "θησαυρό" που ψάχναμε».
Για τον κόσμο μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακή η είδηση εντοπισμού μιας τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, αλλά για τους χειριστές των λαγωνικών του Λιμενικού η επιτυχία «μετριέται» διαφορετικά. «Η λεπτομέρεια μας κάνει να νιώσουμε ικανοποίηση. Όταν ο σκύλος μας βρει ακόμα και έναν σπόρο (0.01 γραμμάριο κάνναβης), που μπορεί να είναι κρυμμένος μέσα σε μία τεράστια αποθήκη 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Σκεφτείτε ότι ένα τετράποδο της υπηρεσίας μας χρειάζεται 20 λεπτά για να ερευνήσει άριστα ένα σπίτι 80 τ.μ. Για να γίνει η ίδια δουλειά χωρίς σκυλί απαιτείται μία ώρα και συμμετοχή ολόκληρης ομάδας ανδρών. Σκεφτείτε τις αναλογίες όταν έχουμε να κάνουμε με έρευνα σε πλοίο» λέει ο κ. Δάβιος.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ... ΣΤΑ ΜΜΕ

Μαζί με τον Κανέλο, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά υπηρετεί ο Gigolo, ο οποίος μπήκε στο Σώμα σε ηλικία 14 μηνών και σήμερα «μετρά» επτά χρόνια ζωής.
Τετράποδοι ανιχνευτές ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στα Χανιά «πρωταγωνιστεί» η Μίσα, το σκυλί που έγινε viralΙ στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης επειδή εντόπισε 6 τόνους και 800 κιλά κάνναβης, έπειτα από ρεσάλτο κομάντο του Λιμενικού σε «ναρκόπλοιο» που έπλεε νότια της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Τα ναρκωτικά ανιχνεύτηκαν επιμελώς κρυμμένα στο αμπάρι του πλοίου.
Το πανέξυπνο βελγικό Μαλινουά καλύπτει υπηρεσιακά όλους τους νομούς της Κρήτης. Το όνομα του κρύβει μία ιστορία που συγκινεί τα μέλη της ομάδας Κ9 που την εξιστορούν. «Το όνομα Μίσα προέρχεται από τα αρχικά των δύο πιο ιστορικών σκυλιών της υπηρεσίας, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Της Μίρκας και της Σάντι.
Το καθένα από αυτά τα δύο σκυλιά ολοκλήρωσε 200 αποστολές. Δυστυχώς δεν ζουν πια ούτε αυτά αλλά ούτε και οι χειριστές τους. Ο χειριστής της Μίρκας, ο οποίος ήταν και ο μέντορας μου στην υπηρεσία, έφυγε από τη ζωή το 2011, σε ηλικία 42 ετών, από καρκίνο. Έναν χρόνο μετά πέθανε και η Μίρκα, ακριβώς από την ίδια νόσο. O χειριστής της Σάντι έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έξι μήνες, σε ηλικία 42 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Νωρίτερα είχε πεθάνει το σκυλί του. Επρόκειτο για δύο επίλεκτα στελέχη του Λιμενικού, που δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Έχουν αφήσει πίσω τους σπουδαία παρακαταθήκη» περιγράφει ο χειριστής σκύλων.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 8 ΣΚΥΛΩΝ

Το 2018 το Λιμενικό Σώμα αναμένεται να προμηθευτεί ακόμα οκτώ σκυλιά, ανιχνευτές ναρκωτικών, που θα χρησιμοποιηθούν από υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.
Τα τετράποδα παραλαμβάνονται σε ηλικία από 14 έως 21 μηνών από εγχώρια εκτροφεία, έπειτα από τεστ καταλληλότητας στα οποία υποβάλλονται από έμπειρα στελέχη της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Πειραιά.
Η τιμή χους ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ. Μετά την επιλογή των σκυλιών που πληρούν τις προδιαγραφές, ξεκινά η εκπαίδευση τους, που ολοκληρώνεται σε περίπου τρεις μήνες. Η συνολική διάρκεια της θητείας τους στο Σώμα είναι Tα οκτώ χρόνια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το κάθε τετράποδο βγάζει κατά μέσο όρο στο διάστημα αυτό 80 υποθέσεις.
Στόχος των εκπαιδευτών είναι να μπορούν τα λαγωνικά τους να επιχειρούν παραγωγικά για τρία 20λεπτα (με μικρά διαλείμματα) κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης.
«Οι απαιτήσεις από τα σκυλιά αυξάνονται. Και αυτό διότι οι διακινητές κρύβουν όλο και καλύτερα τα ναρκωτικά. Έχει τύχει, για παράδειγμα, να τα διακινούν μέσω παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Οι δουλέμποροι τα βάζουν μέσα στις σόλες των παπουτσιών τους. Επί παραδείγματι, περνούν στην Ελλάδα 100 άτομα και εισάγουν τρία κιλά ηρωίνης, που αντιστοιχούν σε κέρδος πολλών χιλιάδων ευρώ. Έχουμε βρει ναρκωτικά μέσα σε γαριδάκια που τα κρατούσε παιδάκι, σε λούτρινες κούκλες, σε πάνες μωρών, σε ερωτικά βοηθήματα. Παντού. Σημεία στα οποία δεν πάει το ανθρώπινο μυαλό - αλλά πηγαίνει η μύτη ενός καλά εκπαιδευμένου σκύλου»...

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/11.2.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: