Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού με μανιτάρια πλευρώτους



ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού με μανιτάρια πλευρώτους

Πρόκειται για τον πιο υγιεινό και θρεπτικό μύκητα που μας έχει προσφέρει η φύση. Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι πεντανόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ περιέχουν ενεργές ουσίες με εκπληκτικές αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Κάτι αρκετά ενδιαφέρον είναι πως από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούνται στην ανατολική ιατρική ως φυσικά αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια τροφή με φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορούμε να την εντάξουμε σε πλούσιες και νόστιμες συνταγές. Αποτελούν τη φυσική εναλλακτική των κλασικών βιταμινών που προμηθεύεστε από τα φαρμακεία.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένο με τον τρόπο ζωής σας, άρα και με τις ακόλουθες πτυχές:

Τη διατροφή σας
Την άσκηση
Την ικανότητα να διαχειρίζεστε το άγχος
Τον χρόνο που κοιμάστε

Η ποιότητα όλων των παραπάνω επηρεάζει τις άμυνες του οργανισμού σας, ειδικότερα την ικανότητα του σώματος να αντιδρά σε ασθένειες, μολύνσεις, παθογένειες, αλλεργίες κ.λπ. Εκείνο που όλοι γνωρίζουμε είναι πως δεν δίνουμε πάντα την απαιτούμενη προσοχή στο τι τρώμε, πως το άγχος κάποιες φορές μάς καταβάλλει και η ζωή μας είναι περισσότερο καθιστική απ' όσο θα έπρεπε. Γι' αυτό, σταδιακά κουραζόμαστε περισσότερο και κινδυνεύουμε παραπάνω να εμφανίσουμε διαβήτη, αρθρίτιδα ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από το δέρμα, τον μυελό των οστών, το αίμα, τον θύμο αδένα, το λεμφικό σύστημα, τη σπλήνα κ.ά. Η φροντίδα αυτών των δομών, των οργάνων και των ιστών μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία.

Πώς μας βοηθούν
Τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου μπορείτε να βρείτε τα μανιτάρια πλευρώτους στους ζωντανούς και νεκρούς κορμούς των φυλλοβόλων δέντρων. Μπορείτε, επίσης, να τα καλλιεργήσετε ή να τα αγοράσετε. Εντάσσοντας τα στη διατροφή σας, θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις καταπληκτικές ιδιότητες τους μέρα με τη μέρα. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας τα εξής:
Ανάμεσα στις πολυτιμότερες ουσίες που βρίσκονται στα μανιτάρια πλευρώτους είναι οι πολυσακχαρίτες. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία διεγείρεται η δραστηριότητα των μακροφάγων. Πρόκειται για έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε ιούς, βακτήρια και πολλαπλά παθογόνα.
Οι β-γλυκάνες που βρίσκονται στα μανιτάρια πλευρώτους βοηθούν το σώμα να αμυνθεί ενάντια σε μολύνσεις και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μειώστε την «κακή» χοληστερίνη
Τα μανιτάρια πλευρώτους περιέχουν λοβαστατίνη, ένας είδος στατίνης που μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Επιπροσθέτως, η λοβαστατίνη αποτρέπει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και πολλαπλών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι ιδανικά για να τα καταναλώνετε όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή όταν αναρρώνετε από κάποια ασθένεια. Είναι πολύ θρεπτικά:
Περιέχουν βιταμίνες B,D,C και Κ, όπως και ακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα 3,6,7,9) και βιοφλαβονοειδή.
Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο.
Περιέχουν φυτικές ίνες μύκητα, γεγονός που κάνει τα προβιοτικά βακτήρια να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα, φροντίζοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος και των εντέρων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Τα μανιτάρια πλευρώτους το πετυχαίνουν και με το παραπάνω, καθώς τα ζωντανά βακτήρια προκαλούν διπλή δράση πρεβιοτικών - προβιοτικών, στοιχείο πολύ σημαντικό για την αύξηση της αντιβακτηριακής δύναμης τους.

Πώς να τα καταναλώνετε
Μπορείτε να βρείτε τα μανιτάρια πλευρώτους σε πολλές μορφές στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί να είναι επεξεργασμένα, κονσερβοποιημένα ή αναμεμειγμένα με προμαγειρεμένα πιάτα. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης τους είναι στην αρχική και φυσική μορφή τους. Μόνο τότε θα πάρετε όλα τα ενεργά συστατικά τα οποία αναφέραμε, για να επωφεληθείτε από τις εξαιρετικές ιδιότητες τους.
Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά ο σημαντικότερος είναι μέσα από το φαγητό, απολαμβάνοντας μανιτάρια πλευρώτους!

ENJOY/Κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: