Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ : ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ




ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ιησούς κι Ιούδας, Κούδας και Βούδας!

Πώς ξεκίνησαν οι ιστορίες μίσους ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και μια απίστευτη παράδοση που κράτησε 23 ολόκληρα χρόνια χωρίς «ερυθρόλευκο» διπλό!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
msakellaropoulos@24media.gr

ΖOYME, ΖΟΥΜΕ, για να tους μισούμε!» φώναζαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που ναι, ήξεραν -και το ομολογούσαν- ότι... μισούν τους απέναντι! Και η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο των χρόνων αναπτύχθηκε μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες μίσους που υπήρξαν από γεννήσεως ελληνικού ποδοσφαίρου! Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το αβυσσαλέο μίσος; Η ιστορία πάει πολύ πίσω και συγκεκριμένα στο καλοκαίρι του 1966, όταν ο Γιώργος Κούδας, τον οποίο δελέασε ο Ολυμπιακός, κατέβηκε στον Πειραιά και έμεινε δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει δικαίωμα να παίξει! (μόνο σε ένα φιλικό πήρε μέρος). Ακόμα και η χούντα ενεπλάκη στην υπόθεση, απαγορεύοντας στον μετέπειτα «Μεγαλέξανδρο» του ΠΑΟΚ να φορέσει τα ερυθρόλευκα.
Ο Κούδας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έγινε ο μεγάλος ηγέτης του ΠΑΟΚ, αλλά η πληγή έμεινε ανοιχτή και έσταζε. Και από τις ρίζες εκείνης της παλιάς ιστορίας δημιουργήθηκε ένα απίστευτο ρεκόρ, το οποίο κράτησε 23 ολόκληρα χρόνια!
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, ακόμα κι αν «σερνόταν» όλη τη σεζόν, έβρισκε τρόπο να κερδίζει τον Ολυμπιακό, αφού κάθε αγώνας με τους «ερυθρόλευκους» ήταν για τον «Δικέφαλο» ζήτημα τιμής!
Από τις 21 Σεπτεμβρίου 1969. που η μεγάλη ομάδα του Μπόμπεκ άλωσε την Τούμπα με 2-1 με γκολ του Σιδέρη και του Κουμαριά, θαρρείς κι έπεσε μια κατάρα στους «ερυθρόλευκους», αφού, όπως έλεγαν χαριτολογώντας πολλοί, «χάνει το ματς από τα Τέμπη!».
«Κατάρα, κατάρα σ' αυτό το ταξίδι» έγινε η ιστορία, με τον Ολυμπιακό να μετρά 19 σερί ήττες (!) και μία ισοπαλία τον Ιανουάριο του 1983, κάτι που θεωρήθηκε... θρίαμβος! (με πέναλτι-γκολ του Αναστόπουλου από το πρώτο λεπτό και ισοφάριση του Γκουερίνο στο 81'). Χρειάστηκε να έρθει ένας Ουκρανός, ο Ολεγκ Μπλαχίν, για να σταματήσει εκείνο το θλιβερό για τους «ερυθρόλευκους» ρεκόρ, και η 24η Μαίου 1992 θεωρήθηκε από τους ίδιους σαν... ανάσταση! Κι όμως αυτή η τρομερή παράδοση έσπασε με τον Μπλαχίν να προφυλάσσει βασικούς παίκτες του, όπως ο Προτάσοφ, ο Λιτόφτσενκο, ο Τσιαντάκης και ο Τσαλουχίδης, επειδή ακολουθούσε σε τρεις μέρες ο δεύτερος τελικός του Κυπέλλου, πάλι με τον ΠΑΟΚ! (1-1 στην Τούμπα, 2-0 στο Καραϊσκάκη). Με μόνο τον Σάβιτσεφ από τα «μινγκ» και με αρκετούς αναπληρωματικούς, ο Ολυμπιακός μπήκε θαρραλέα στην Τούμπα, αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ με δύο γκολ του Σαββίδη (42') και του Βαΐτση (54').και παρότι οι γηπεδούχοι μείωσαν με τον Λαγωνίδη (75'), οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν τη νίκη που μνημονευόταν επί χρόνια! Κι όχι άδικα, αφού οι... τούρμπο του Μπλαχίν [Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταίδης, Χριστοδούλου (63' Βούζας), Νεντίδης (52' Τσαλουχίδης), Χατζίδης, Σαββίδης, Σάβιτσεφ, Καραπιάλης, Βαΐτσης, Μητρόπουλος] έσπασαν τη δυσμενέστερη παράδοση στην ιστορία του συλλόγου. Από τότε, λοιπόν, δεν δημιουργήθηκε ποτέ τέτοια παράδοση σαν αυτήν, που έσπαγε κόκαλα επί δυόμισι δεκαετίες!
Και όχι μόνο στην Τούμπα, γιατί εξαιτίας του... Χριστού κι Ιούδα, του Βούδα και του Κούδα, ο ΠΑΟΚ «κοπανούσε» τον Ολυμπιακό όπου τον έβρισκε στον Βορρά, όπως έγινε δύο φορές στις Σέρρες, με ένα 4-0 στις 25 Σεπτεμβρίου 1983 και με το ιστορικό 6-1 στις 6 Δεκεμβρίου 1987, παιχνίδι που είχε ιδιαίτερη σημασία. Ήταν από τα πρώτα παιχνίδια του Κοσκωτά ως ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, ο κόσμος είχε αφιονιστεί, κι όλο το γήπεδο των Σερρών φώναζε το σύνθημα «Κοσκωτά, Κοσκωτά, δεν περνάνε τα λεφτά»! Ο Τάις Λίμπρεχτς παρέταξε κάποια άγνωστα πιτσιρίκια, όπως ο Λεοντιάδης, που έκανε ντεμπούτο στην Α' Εθνική, ο Τσιπλάκης, ο Σερέτης. Κι έγινε της... κατηφόρας, με γκολ από τους Μπάνον, Μαυρομμάτη, Σίγγα, Μπανιώτη (4-0 ημίχρονο!), Τσαλουχίδη (4-1) και δύο του Μπορμπόκη. Οι ήρωες του αγώνα [Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μπανιώτης, Σίγγας, Μαυρομάτης, Σκαρτάδος, Σερέτης (64' Τσιπλάκης), Μπάνον (6-1 Ιορδανίδης), Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης] δεν πλήρωναν επί μήνες στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, ενώ οι του Ολυμπιακού [Πλίτσης, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος (46' Ψεύτης), Τόγιας, Μπονόβας, Νενπδης, Μητρόπουλος, Τσαλουχίδης, Μουστακίδης (46' Καπουράνης)] γύρισαν ταπεινωμένοι. Είχε και μια απίθανη ιστορία εκείνο το παιχνίδι. Ο Κοσκωτάς, εντυπωσιασμένος από τον ΠΑΟΚ, κατάφερε να πείσει τον τότε πρόεδρο του «Δικέφαλου» Χάρη Σαββίδη να του πουλήσει αντί 80 εκατομμυρίων δραχμών τον Ολλανδό προπονητή Τάις Λίμπρεχτς και τον στόπερ Χάρη Μπανιώτη!
Τελικά η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Τάις Λίμπρεχτς κράτησε μόλις οκτώ αγώνες και συνολικά 49 ημέρες!
Οι αναμετρήσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού είχαν αυτήν την πολεμική ατμόσφαιρα. Και ο... Ιησούς κι Ιούδας, ο Γιώργος Κούδας, ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της ιστορίας, ακόμα κι όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο...·

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: