Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος επιτέλους νομοθετεί σε αυτόν τον τόπο;



Του Σπύρου Δημητρέλη

Διαβάζοντας κανείς το νομοθέτημα στο οποίο είχε κρυφτεί η πρόβλεψη για εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν την εφορία ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους, συναντά διατάξεις που γενούν πλήθος ερωτηματικών. Για τη προχειρότητά τους.

Αντιγράφουμε το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

1. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους, καθώς και Οδηγίες για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών και ισχύουν από τη δημοσίευσή τους.

2. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή τροποποιηθούν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.

3. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τους φορολογούμενους.

4. Απαντήσεις που παρέχονται ή απόψεις που διατυπώνονται από υπάλληλο της Φορολογικής Διοίκησης σχετικά με την ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, δεν δεσμεύουν τη Φορολογική Διοίκηση, εκτός από τις περιπτώσεις, στις οποίες αυτό προβλέπεται στον Κώδικα.

5. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ακολούθησε τις εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης αναφορικά με τη φορολογική του υποχρέωση, δεν του επιβάλλεται πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης.

Αν και η παραπάνω διάταξη είναι θεωρητικά υπέρ του φορολογούμενου καθώς του δίνει τη δυνατότητα να μην εφαρμόζει εγκυκλίους που θεωρεί ότι είναι επιζήμιες για τον ίδιο είναι διατυπωμένη με τέτοια προχειρότητα που δημιουργεί σύγχυση και αλαλούμ. Το ίδιο ισχύει και για την πρόβλεψη της παραγράφου 4. Οι εργαζόμενοι στη φορολογική διοίκηση μπορούν να λένε ό,τι θέλουν στους φορολογούμενους χωρίς όμως να δεσμεύεται η φορολογική διοίκηση (της οποίας είναι στελέχη) για τα λεγόμενά τους. Η πρόβλεψη αυτή προστέθηκε προκειμένου να μην βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του φορολογούμενου η φορολογική διοίκηση για την παροχή ανακριβώς πληροφοριών και οδηγιών στους φορολογούμενους.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήρθε έτοιμο από την τρόικα και στο μεγαλύτερο τμήμα του απλώς μεταφράστηκε. Και τελικά τα ερωτήματα του ανακύπτουν είναι τα εξής:

- Γιατί τόση προχειρότητα;

- Ποιος επιτέλους νομοθετεί σε αυτόν τον τόπο;

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: