Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Πως θα καταλάβετε αν έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα




Πως θα καταλάβετε αν έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Γράφουν οι ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΓΑΝΤΖΗ
Χειρουργός ορθοπεδικός
ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ
Χειρουργός ορθοπεδικός
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το πρώτο από τα τρία βασικά νεύρα του χεριού, πιέζεται στον καρπό. Είναι συχνότατη πάθηση λόγω παχύνσεως του καρπιαίου συνδέσμου που βρίσκεται πάνω από το νεύρο. Συμβαίνει περισσότερο σε άτομα που χρησιμοποιούν τα χέρια τους πολύ, όπως γραμματείς, κομμώτριες μουσικοί (70%) ή άλλες παραπλήσιες εργασίες. Αλλά και σε καταστάσεις όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης κλπ.
Ο πάσχων εμφανίζει απώλεια δυνάμεως στο χέρι του, εύκολη κόπωση και είναι χαρακτηριστικό ότι ξυπνά τη νύχτα και δεν βρίσκει βολικό μέρος να βάλει το χέρι του. Πολλές φορές του φεύγουν τα αντικείμενα από το χέρι. Παρατηρεί πρωινή δυσκαμψία στα δάκτυλα του και πρήξιμο. Η πάθηση έχει μια μακροχρόνια πορεία με υφέσεις και εξάρσεις αναλόγως της κοπώσεως των χεριών.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνότατη πάθηση, η οποία περνάει απαρατήρητη και αδιάγνωστη από τους γιατρούς, γιατί έχει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό ή του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα προκαλούν αυχενικό σύνδρομο. Πιο συχνά αρχίζει με συμπτώματα όπως αυχενικό, πόνο στον ώμο, επικονδυλίτιδα και όχι στο ίδιο το χέρι. Με αυτό το σκεπτικό σε κάθε αυχενικό σύνδρομο που εξετάζουμε, σε κάθε πάθηση του ώμου, σε κάθε τενοντίτιδα, ελέγχουμε πάντα την καλή λειτουργία του μέσου και του ωλενίου νεύρου.
Μετά από τεράστιο αριθμό εξέτασης ασθενών και χειρουργικής αντιμετώπισης του καρπιαίου συνδρόμου και της ωλενίου νευρίτιδας, στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία, έχουμε καταλήξει στα έξης συμπεράσματα:
1. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με συνυπάρχουσα ωλένιο νευρίτιδα ευθύνεται για πάνω από το 90% των αυχενικών συνδρόμων, τα οποία δεν βελτιώνονται με φαρμακευτική αγωγή. Δεν αξιολογούμε τα ευρήματα από μαγνητική τομογραφία για δισκοπάθεια στην αυχενική μοίρα εάν συνυπάρχουν, αλλά αντιμετωπίζουμε πρώτα το σύνδρομο και την ωλένιο νευρίτιδα. Η ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα που προέρχεται από αυτές τις παθήσεις είναι πλήρης και οριστική, διότι τα νεύρα αυτά καταλήγουν στον αυχένα.
2. Παθήσεις όπως η επικονδυλίτιδα, de quervain, εκτινασσόμενος δάκτυλοw, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιστορικό που να δικαιολογεί την πάθηση ή η πάθηση επιμένει, οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αδιάγνωστο.
Οι παθήσεις των νεύρων των άνω άκρων διαγιγνώσκονται πολύ γρήγορα και εύκολα από τον έμπειρο ορθοπεδικό, κυρίως από την κλινική εξέταση και το ιστορικό. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι αξιόπιστο μόνο για το 60% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο 40% ο γιατρός πρέπει να βασιστεί στη δική του κρίση. Το αρνητικό ηλεκτρομυογράφημα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχει πάθηση. Στη Μεγάλη Βρετανία το ηλεκτρομυογράφημα σπανίως γίνεται.
Στην περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για την ορθότητα της διάγνωσης τότε συνιστάται επανεξέταση μετά από τρεις μήνες.
Πολλοί ιατροί συνιστούν φυσιοθεραπεία ή ακινητοποίηση του χεριού ως θεραπευτική μέθοδο. Η φυσιοθεραπεία στη συγκεκριμένη πάθηση δεν έχει κανένα απόλυτα αποτέλεσμα, όπως και η φαρμακευτική αγωγή, η δε ακινητοποίηση επιφέρει βελτίωση για όσο καιρό το χέρι είναι ακινητοποιημένο, αλλά ατροφούν οι μύες, προκαλείται δυσκαμψία στις αρθρώσεις και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ χειρότερο από το να μην το είχαμε ακινητοποιήσει. Ως μοναδική και οριστική λύση του προβλήματος είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Μετά το χειρουργείο την ίδια ημέρα ο πάσχων αισθάνεται άμεση βελτίωση του πόνου στον αυχένα και στον ώμο, έχει δε την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το χέρι του ανώδυνα. Μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο ή να πλύνει το χέρι του μετά από τρεις μέρες. Είναι το πιο θεαματικό ορθοπεδικό χειρουργείο στην απαλλαγή από τον πόνο. Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιούμε διαφέρει ουσιωδώς από την κλασική τεχνική και είναι η τεχνική που αποκλειστικά χρησιμοποιείται από την ομάδα χειρουργικής άκρας χειρός του Royal United Hospital, Bath, U.K.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: