Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΥΚΑΝΑ : ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΩΛΟΓΩΝ !

 

Λύνεται το μυστήριο σχηματισμών στο βυθό της Ζακύνθου


Σε νέα φάση μπαίνει πλέον η αναζήτηση περισσοτέρων στοιχείων για τα  ευρήματα που εντοπίσθηκαν τον Μάιο στον κόλπο Αλυκανά, στη Ζάκυνθο. Υπενθυμίζεται ότι στον βυθό της θάλασσας εντοπίστηκαν διάσπαρτες σε μεγάλη έκταση, βάσεις "κιόνων" και πετρώματα αγνώστου  προελεύσεως. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Ιουνίου 2013 κάνουν λόγο για ευρήματα λιμανιού της μυκηναϊκής περιόδου τελικά όμως όλοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως και ενώπιον ενός αβιβλιογράφητου πρωτοφανούς γεωλογικού φαινομένου.

Διαβάστε παρακάτω δύο άρθρα με το τί τελικά εντοπίστηκε και ποια ήταν η αρχική εκτίμηση.




Ζάκυνθος: 
Σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο 
στο κόλπο Αλυκανά  



Σύμφωνα με έκθεση των ειδικών που μελέτησαν τα πετρώματα πιστοποιήθηκε ότι δεν πρόκειται για ίχνη αρχαίου οικισμού, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει των φωτογραφιών που είχαν ληφθεί, αλλά για ένα σπάνιο αποτύπωμα γεωλογικών διεργασιών που έλαβαν χώρα πριν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια.
Την έκθεση που συνυπογράφουν ο Δρ. Μιχαήλ Σταματάκης, καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Μαγδαληνή Αθανασούλα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και ο Πέτρος Τσαμπουράκης, δύτης και τεχνικός βυθού της ίδιας υπηρεσίας, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο αντιδήμαρχος Ζακύνθου Άκης Λαδικός.

Το συμπέρασμα της έκθεσης καταλήγει στο ότι τα ευρήματα δεν είναι ανθρωπογενή, αλλά έχουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού δεν ταυτίζονται με άλλες φυσικές δομές που περιγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία.

Το ερευνητικό κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έφτασε στη Ζάκυνθο τον περασμένο Οκτώβριο με δεδομένο ότι οι αρχικές εκτιμήσεις γύρω από τα ευρήματα τα περιέγραφαν ως αρχαιολογικά. Όπως όμως χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην έκθεση «η προσεκτικότερη και διεξοδικότερη διερεύνηση των ευρημάτων, η πλήρης απουσία άλλων αρχαιολογικών τεκμηρίων στον περιβάλλοντα χώρο που αυτά εντοπίστηκαν και η αποκάλυψη νέων σχηματισμών με ασύμμετρη μορφολογία, δημιούργησαν ερωτηματικά και αμφιβολίες ως προς την αρχική εκτίμηση και έστρεψε τις υποψίες της αρχαιολογικής ομάδας προς την κατεύθυνση ότι ίσως πρόκειται για ιδιόμορφο και σπάνιο αρχαιολογικό φαινόμενο».

Για το λόγο αυτό, στην ερευνητική ομάδα ενώθηκε ο καθηγητής Μιχάλης Σταματάκης ο οποίος μάλιστα ερευνά τη γεωλογία του νησιού από το 1984.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε καθημερινές καταδύσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και τοπογραφική αποτύπωση των ευρημάτων. Η αποτύπωση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, δείχνει ότι το φαινόμενο έχει αναπτυχθεί σε μια σχεδόν γραμμική περιοχή, η οποία έχει μήκος τα 150 μέτρα και βάθος τα 6 μέτρα.

Αναφέρεται σχετικά στην έκθεση:

«Μετά από διεξοδική και επί τόπου εξέταση των ευρημάτων, που συνοδεύτηκε από επιφανειακό καθαρισμό, μετρήσεις και φωτογράφηση των διάφορων στοιχείων, καθώς και δειγματοληψία των διάφορων μορφολογικών τύπων που εντοπίστηκαν, τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

1. Αλλεπάλληλες φυλλοειδείς - δακτυλιοειδείς αποθέσεις
2. Μορφές καμινάδας
3. Μορφές πλακόστρωτων»

Τα δείγματα εστάλησαν για χημική και ορυκτολογική ανάλυση στα εργαστήρια της εταιρείας τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Α.Ε στο Καμάρι Βοιωτίας και με την χρήση ακτίνων Χ φάνηκε ότι κυριαρχούν τα ανθρακικά άλατα ασβεστίου- μαγνησίου - σιδήρου, μέταλλα τα οποία συνήθως σχηματίζονται γύρω από αναβλύσεις ρευστών που διαπερνούν πετρώματα ή χαλαρές αποθέσεις που περιέχουν αργιλοπυριτικά ορυκτά.

«Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν τον χαλαζία, αργιλικά ορυκτά και αστρίους, ενώ ανιχνεύτηκε επίσης χλωριούχο νάτριο από το θαλασσινό νερό. Η χημική ανάλυση ιχνοστοιχείων έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας άξιος λόγου εμπλουτισμός σε πολύτιμα ή ανεπιθύμητα ιχνοστοιχεία, ενώ η ανάλυση των κύριων στοιχείων ανέδειξε την υπεροχή του ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και δευτερευόντως του χαλαζία».

Ο αντιδήμαρχος Ζακύνθου Άκης Λαδικός, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ για το θέμα είπε: «Ξεκινήσαμε με μια άλλη κατεύθυνση αλλά οι έρευνες καταλήγουν ότι τα ευρήματα έχουν γεωλογικό ενδιαφέρον. Στα χέρια μας έχουμε πλέον την προκαταρκτική έκθεση που υπογράφεται από τους κ.κ. Σταματάκη., Αθανασούλα και Ταμπουράκη που καταλήγει πως πρόκειται για σχηματισμούς με γεωλογικό ενδιαφέρον, οι οποίοι είναι σχεδόν αβιβλιογράφητοι σε ότι αφορά το μέγεθος και τον σχηματισμό τους. Ο Δήμος όπως στάθηκε αρωγός στις αρχικές έρευνες έτσι θα σταθεί αρωγός και σε όποια άλλη έρευνα χρειαστεί. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα γίνει ραδιοχρονολόγηση για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες πότε ακριβώς σχηματίστηκε αυτό το φαινόμενο. Ακόμα ο δήμος προτίθεται να κάνει ήπιες παρεμβάσεις για να δημιουργηθεί ένα γεωλογικό πάρκο» σημείωσε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καταδυτικό κέντρο, το οποίο κάποιος θα μπορούσε να επισκεφτεί».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/12/2013_532928





Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

 

Ανακαλύφθηκε αρχαίος οικισμός στην περιοχή του κόλπου του Αλυκανά στη Ζάκυνθο

 

Ενδέχεται να είναι βυθισμένο τμήμα του νησιού Δουλίχιου, του μεγαλυτέρου νησιού του Βασιλείου του Οδυσσέα

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος φέρνει και πάλι το νησί μας μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη που αφορά νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ και σε μικρό βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή του κόλπου του Αλυκανά.



enalies

Την ανακάλυψή της επιβεβαίωσαν οι υποβρύχιες έρευνες που έκανε στις 13 Μαΐου κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που μετέβη στο νησί μας για σειρά αυτοψιών, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ζακύνθου και ύστερα από υπόδειξη του δύτη κ. Παναγιώτη Βούτου.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ζακύνθου, σε μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκ., που υποδηλώνει πιθανόν υποδοχή ξύλινων κιόνων.

Στοιχεία ύπαρξης αρχαίου οικισμού

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης. Από το μέγεθος του κτιρίου όμως υποδηλώνεται η ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή. Η χρονολόγηση των ευρημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Κάποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προέρχονται από βυθισμένο τμήμα του νησιού Δουλίχιου, του μεγαλυτέρου νησιού του Βασιλείου του Οδυσσέα.

Συμβολή στην αρχαία ιστορία

enalies1
Από ότι φαίνεται ο Αλυκανάς αποτέλεσε σημαντικό Μυκηναϊκό Κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1934 η Αγγλίδα Αρχαιολόγος Sylvia Brenton είχε βρει θολωτό μυκηναϊκό τάφο καταδεικνύοντας ότι η ευρύτερη περιοχή του Αλυκανά είχε ξεχωριστή θέση στην έρευνα και μεγάλη συμβολή στην αρχαία ιστορία.

Α. Λαδικός: “Πρόκειται για κάτι σπουδαίο”

“Πρόκειται για κάτι μεγάλο. Είμαστε ακόμη στην αρχή και δεν ξέρω που θα μας βγάλει”, ήταν το σχόλιο του αντιδημάρχου Άκη Λαδικού, αμέσως μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του θέματος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Λαδικός δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συγκρατημένη χαρά και αισιοδοξία του θα περιμένει τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την περαιτέρω έρευνα και αποτύπωση. Παράλληλα, όπως, πράττει κάθε φορά είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την προβολή του νησιού μας.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον λιμενάρχη Ζακύνθου προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο φύλαξης της περιοχής.

Π. Βούτος: “Νιώθω ικανοποίηση που βοήθησα”

enallies21

“Πρωτόγνωρο και όμορφο συναίσθημα”, ήταν οι λέξεις με τις οποίες περιέγραψε στην “Ημέρα” εκείνο που ένιωσε ο δύτης Παναγιώτης Βούτος εκείνο που ένιωσε όταν αντίκρισε τον υποθαλάσσιο “θησαυρό”.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας δήλωσε ότι “είμαι δύτης πολλά χρόνια. Το 2012 τράβηξαν κάποιες φωτογραφίες τις οποίες όταν είδα προσεκτικά διαπίστωσα περι τίνος πρόκειται. Τον περασμένο Αύγουστο παρέδωσα το cd στην αρχαιολόγο κ. Νικολιά και κατόπιν ενεργειών και πιέσεων του κ. Λαδικού ήρθε στο νησί μας κλιμάκιο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Δεν σας κρύβω ότι το συναίσθημα που ένιωσα ήταν πολύ όμορφο. Όχι γιατί στάθηκα αφορμή να βγει στην “επιφάνεια” το θέμα, όσο διότι έτσι όλοι μας θα μάθουμε επιτέλους πόσο σημαντικό πολιτισμό και ιστορία έχει το νησί μας”.

Έρχονται νέα δεδομένα

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου. Η αποτύπωση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη από πολυμελές κλιμάκιο της Εφορίας. Παράλληλα, στο νησί μας έχουν προσκληθεί και θα βρίσκονται εντός 15νθημέρου σπηλαιολόγοι και παλαιοντολόγοι προκειμένου να καταγράψουν και αποτυπώσουν τις σπηλιές που υπάρχουν στη Ζάκυνθο.

Η “ΗΜΕΡΑ”

Η εφημερίδα μας από την πρώτη στιγμή υπήρξε γνώστης των ερευνών καθώς και του CD με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν και περιήλθαν σε γνώση του δήμου, με ενέργειες του οποίου ξεκίνησε όλη η ιστορία. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας μέχρι σήμερα δεν προβήκαμε σε καμία δημοσίευση. Όπως πράξαμε μέχρι σήμερα, χειριζόμενοι με σεβασμό παρόμοιες ανακαλύψεις Ολλανδών ερευνητών στο νησί μας, το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και τώρα. Γίνεται, όμως, καταφανές ότι η Δημοτική Αρχή είναι μπροστάρης και αυτή τη φορά, λαμβάνει την πρωτοβουλία να αναδείξει το θέμα και να καταστήσει το νησί μας πόλο πολιτιστικής αναφοράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαφυλάσσοντας τους θησαυρούς μας μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες αρκεί να τους “διαφημίσουμε” σωστά!

Πηγή: ΗΜΕΡΑ τση Ζάκυθος

Δεν υπάρχουν σχόλια: