Κρητική διατροφή. Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας συναινούν, η λογική υπερθεματίζει, αλλά και η επιστήμη δεν πάει πίσω. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άντρες της Κρήτης ζουν περισσότερο, λόγω των διατροφικών συνηθειών τους.

Οπως μεταδίδει και το Greek Reporter, πριν από λίγες ημέρες- όπως έγραψε και το CRETALIVE(δείτε εδω), παρουσιάστηκε μια έρευνα του Ολλανδού καθηγητή Νταν Κρόμχουτ, σε διεθνές συμπόσιο στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Η.Ε.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών της Κρήτης φτάνει τα 82 χρόνια, τη στιγμή που σ' ένα αντίστοιχο μέρος της Ολλανδίας (εν προκειμένω το Ζούτφεν) φτάνει τα 76 έτη.

Η... επικράτηση των Κρητών εξαρτάται από τη διατροφή τους, αλλά και από το μεγαλύτερο μήκος των τελομερών τους (πρόκειται για δομές πρωτεϊνών που προστατεύουν τα χρωμοσώματα).

Η έρευνα έχει έκταση ανάλυσης πενήντα ολόκληρα χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 1960 και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα, το 2010. Μέσα σε αυτά τα χρόνια μελέτης, ο καθηγητής Κρόμχουτ, ανέλυσε το διατροφικό πρότυπο των κατοίκων της Κρήτης.

Η παραδοσιακή δίαιτα της Κρήτης είναι πλούσια σε ελαιόλαδο - αποτελείται κυρίως από φυτικά τρόφιμα , ψωμί από κριθάρι, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Από την άλλη υπάρχει μέτρια κατανάλωση ψαριών και μόνο μικρές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η παραδοσιακή κρητική διατροφή ακολουθείται από μέτρια κατανάλωση κρασιού και ένα υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που οδηγεί σε χαμηλό κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου και υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Από την άλλη πλευρά , η διατροφή σε κατοίκων του Ζούτφεν Zutphen χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση φρούτων , λαχανικών και οσπρίων , καθώς και από την υψηλή πρόσληψη κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων - και μαργαρίνης με κορεσμένα λιπαρά. Μέχρι το 2000 , η διατροφή των ανδρών Zutphen είχε ελαφρώς αλλάξει . Υπήρξε μια αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, καθώς και κρέατος. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων παρέμεινε αμετάβλητη , η κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε δραματικά.

Εστω και αν οι διατροφικές συνήθειές τους πλησίασαν εκείνες των Κρητικών, εντούτοις συνεχίζουν να ζουν λιγότερο.

http://www.cretalive.gr/culture/view/trwte-san-palioi-krhtikoi-gia-na-zhsete-polla-chronia/129174