Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Χρυσό στον αναστηλωτή της Ακρόπολης

Μεγάλη βράβευση από την Ακαδημία της Ρώμης στον καθηγητή Μανόλη Κορρέ
«Για μένα ήταν μεγάλη έκπληξη, τόσο που είχα ένα δισταγμό να απαντήσω θετικά όταν μου ανακοινώθηκε, γιατί δεν το πίστευα», μας είπε χθες από τη Ζυρίχη όπου τον βρήκαμε ο Μανόλης Κορρές για το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli, της Ακαδημίας της Ρώμης, που του απονεμήθηκε προ ημερών για τις επιδόσεις του στην αναστήλωση αρχαίων μνημείων σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πρωτότυπη έρευνα σε θέματα επιστημονικά και τεχνικά. 

Χρήματα από το έπαθλο θα διαθέσει για κατασκευή μακετών για μνημεία  

Χρήματα από το έπαθλο θα διαθέσει για κατασκευή μακετών για μνημεία Πρόκειται για το μεγαλύτερο βραβείο (το Χρυσό) που απονέμει η Academia Nazionale dei Lincei, από τις παλαιότερες Ακαδημίες παγκοσμίως (ιδρύθηκε το 1603 και ένα από τα μέλη της υπήρξε ο Γαλιλέος). Το βραβείο αυτό απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στην τέχνη, την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιατρική και τα μαθηματικά.

«Ενιωθα ευτυχής»
 
 

Ο Μανόλης Κορρές είναι ο πρώτος Ελληνας που τιμάται με τη διάκριση αυτή, που συνοδεύεται και από ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο. Το ποσόν που έλαβε, μετά τη δραστική φορολόγησή του από το ιταλικό Δημόσιο, σκοπεύει να διαθέσει εν μέρει για να κατασκευαστούν μακέτες μνημείων προς έκθεση, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην κατανόηση της λειτουργίας που είχε ένα μνημείο στις διάφορες κατασκευαστικές του φάσεις, όπως μας ανέφερε.

Η επιλογή του πάντως έγινε ύστερα από ενδελεχή μελέτη του έργου του από επιτροπές ειδικών κατά τους τελευταίους δέκα μήνες. Ετσι κατέληξαν στο πρόσωπο του Ελληνα αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΕΜΠ, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη και αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης (1975, 1983-1999), έχει εργασθεί στα έργα του Θεάτρου Διονύσου (1981-1982), στη μελέτη αποκατάστασης δύο αρχαίων ναών στη Νάξο, έχει μελετήσει ρωμαϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, βυζαντινά και νεότερα στη Μάνη, το ναό της Παναγίας Γοργοεπικόου στην Αθήνα, το Μνημείο του Ολυμπίου Διός, τις κοιλαδογέφυρες του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, αρχαία και χριστιανικά μνημεία στην Αμοργό, τα ιωνικά κιονόκρανα των αρχαίων ναών, τα μεγάλα ναόσχημα ταφικά μνημεία της ετρουσκικής Νεκρόπολης της Norchia (με τον Μ. Kreeb), το Μαυσωλείο του Θευδέριχου στη Ραβένα κ.ά.

Στην τελετή της απονομής του βραβείου του ζητήθηκε να μιλήσει για τη ζωή του κι εκείνος διάλεξε να αναφερθεί στα φοιητικά του χρόνια. «Γιατί από τότε ετοιμάζονται οι άνθρωποι για την ενηλικίωσή τους», μας εξήγησε. «Εγώ από πολύ νέος είχα αποφασίσει με τι ακριβώς θα ασχοληθώ. Και αγαπούσα τόσο πολύ το αντικείμενο, που δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι προσπαθώ να διαβάσω. Δεν με κούραζε η μελέτη, την ευχαριστιόμουν, την απολάμβανα. Ούτε οι βαθμοί με ενδιέφεραν, οι οποίοι ήταν το αποτέλεσμα και όχι ο σκοπός. Ενιωθα ευτυχής με αυτό που έκανα». Και έκλεισε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς όλους εκείνους που τον στήριξαν, με κορυφαίο, μετά τη μητέρα του που του πρόσφερε «μεγίστη ώθηση», όπως λέει, τον καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα.

Ο κ. Κορρές έχει επίσης τιμηθεί με το Χάλκινο Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, με το Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής των Παρισίων και με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Αρχιτεκτονική έρευνα
 
Ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος πληροφορούμενος τη βράβευσή του τον συνεχάρη, τονίζοντας: «Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές δεν είναι μόνο μια εξέχουσα φυσιογνωμία της επιστημονικής κοινότητας που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά συνδυάζοντας το έργο της μελέτης και αναστήλωσης των αρχαίων και νεοτέρων μνημείων μας με δημιουργική αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. Είναι και ένας άνθρωπος με βαθιά αφοσίωση σε ένα έργο που αντλεί από το ελληνικό παρελθόν, με προοπτική το ελληνικό μέλλον. Αφοσίωση η οποία λειτουργεί ως παράδειγμα για κάθε μέλος της οικογένειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: