Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Κ. Περιστέρη: Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός

ΞΕΣΠΑΣΜΑ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΚΟΣ»

Κ. Περιστέρη: Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός. Κάθε μέρα μας εκπλήσσει

Κ. Περιστέρη: Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός. Κάθε μέρα μας εκπλήσσει
 
Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

"Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο" ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο επικοινώνησε το «Βήμα», συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, όπου θα κριθεί αν ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός ή υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν.
Στην ανασκαφή θα φτάσει σήμερα Πέμπτη και ειδικός σπηλαιολόγος για να βοηθήσει τις εργασίες των αρχαιολόγων.

Το ίδιο στέλεχος αναφερόμενος στις απόψεις διαφόρων αρχαιολόγων που αναπτύσσουν αυτές σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης δήλωσε ότι «τηλεαρχαιολογία δεν υπάρχει, παρά μόνον αρχαιολογία εκ του σύνεγγυς».

«Ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους, είναι για όλους» 

«Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» τόνισε μεταξύ άλλων η αρχαιολόγος του Τύμβου Καστά, Προϊσταμένη της ΚΗ ' Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

«…Ήμασταν βουρκωμένοι, όχι μόνο εγώ αλλά και οι εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουμε εκεί, όταν βλέπαμε σιγά-σιγά να βγαίνουν τα κεφαλάκια μας πιάσαν τα κλάματα, ήταν επόμενο…» θα πει συγκινημένη η αρχαιολόγος Κατερίνη Περιστέρη που θα δηλώσει απόλυτα δικαιωμένη για τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει βρει με την ομάδα της.«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη γιατί πάντα έλεγα ότι είναι ότι είναι ταφικός περίβολος και μερικοί αρχαιολόγοι με κοιτάγανε με μισό μάτι. Αισθάνομαι πραγματικά απόλυτα δικαιωμένη που βγαίνει και ένας τέτοιος τάφος που ακόμα προχωρούμε και έχουμε πολλά να δούμε από αυτόν» είπε.

Διαφοροποιώντας τον εαυτό της από άλλους συναδέλφους της, η κ. Περιστέρη δεν δίστασε να αναφερθεί και στη νοοτροπία που έχει, της πλήρους και καθημερινής δημοσιοποίησης για την εξέλιξη ων ανασκαφών, έναντι όσων έκαναν ανασκαφές με άκρα μυστικότητα. «Με τη βοήθεια της Λίνας Μενδώνη και της Άννας Παναγιωταρέα έχουμε κάνει την τεράστια δουλειά της ενημέρωσης, ότι βγαίνει κάθε μέρα το ξέρετε. Η έρευνα πρέπει να μεταδίδεται και να μην κλειδώνεται στα συρτάρια. Δεν μπορεί να υπάρχουν στις αποθήκες αδημοσίευτες μελέτες είπε χαρακτηριστικά φέροντας ως παράδειγμα επιγραμματική στήλη που βρέθηκε στο αρχαίο γυμνάσιο της Αμφίπολης που αυτή τη μελετά από το 1984 η Καλλιόπη Λαζαρίδου, και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη η μελέτη της» κατήγγειλε η Κατερίνα Περιστέρη.

«Ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους είναι για όλους» είπε.

Η υπεύθυνη αρχαιολόγος των ανασκαφικών διεργασιών του Τύμβου Καστά επεσήμανε για ακόμη μία φορά, ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στα τέλη του τετάρτου αιώνα π.Χ. ενώ επεξήγησε την απόλυτη σχέση του Λέοντα της Αμφίπολης με τον ταφικό μνημείο τονίζοντας ότι «στην κορυφή του τάφου υπάρχει το θεμέλιο της βάσης του Λέοντα, ενώ κομμάτια από τη χαίτη βρέθηκαν και μέσα στο ταφικό χώρο».

Όσον αφορά τα γλυπτά και τις αρχιτεκτονικές του μνημείου διευκρίνισε ότι πρόκειται για την ίδια τεχνοτροπία και είναι από θασίτικο μάρμαρο. «Τα πλαϊνά του τάφου είναι μικρογραφία του περιβόλου και πάνω στις Καρυάτιδες έχουμε γείσο και καταπληκτική ορθομαρμάρωση που είναι και αυτή μικρογραφία του περιβόλου. Όλα αυτά ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως όπως είναι του Δεινοκράτη η περίβολος, είναι και σχεδιαστικά και ο τάφος του Δεινοκράτη».

«Λανθασμένα πολλοί συνάδελφοι έχουν διάφορες απόψεις όπως η Όλγα Παλαγιά, που είπε ότι οι Καρυάτιδες είναι έργο των ρωμαϊκών χρόνων, αυτό αποκλείεται γιατί ξέρουμε την χρονολογία του μνημείου» επεσήμανε η κ. Περιστέρη επικαλούμενη σε όσα της έλεγε ο δάσκαλός της, Γιώργος Δεσπίνης, ότι «από μια φωτογραφία δεν μπορείς να έχεις άποψη για ένα άγαλμα, ούτε να χρονολογήσεις ούτε να σκεφτείς τι είναι».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κ. Περιστέρι διευκρίνισε ότι το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά δεν είναι ένας συνηθισμένος Μακεδονικός τάφος που ακολουθεί τα πρότυπα.
«Αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι ο τύπος ο παραδοσιακός του μακεδονικού τάφου που έχουμε για παράδειγμα στη Βεργίνα. Αυτός ο τάφος είναι μοναδικός και έχει τους διαφραγματικούς τοίχους που κάθε φορά λέμε τι βγαίνει, είναι ένας θαυμασμός για όλους μας. Όσον αφορά το κύριο μέρος του τάφου είναι κάτι που το ψάχνουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας προχωρούμε με βήματα σταθερά και παίρνουμε τις απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε διανύσει τα 23 μέτρα που ξέρουμε. Αυτή είναι η μαγεία της αρχαιολογίας. Όταν βγαίνει ένα μνημείο είναι το καλύτερο βιβλίο για να σου δώσει την ιστορία της εποχής εκείνης» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στια ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη, η Κατερίνα Περιστέρη είπε ότι «ο Λαζαρίδης έσκαβε μέχρι το '73 τον τύμβο στην πλευρά που ήταν προς τον λόφο 133, όπου εκεί έχουμε νεκρόπολη, την εποχή του σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων, καμία σχέση με τον τάφο το δικό μας» είπε και πρόσθεσε «τα δε μπάζα τα έριχνε στην αντίθετη περιοχή, σε αυτή που είμαστε και δύο μήνες τώρα μαζεύουμε τα μπάζα του Λαζαρίδη».

Στα όσα έχουν ακουστεί ή γραφεί για τη πιθανή σύληση του τάφου η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι «οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε». Οι αρχαιολόγοι σήμερα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών διεργασιών, κοσκινίζουν προσεκτικά την κάθε χούφτα χώμα που βγαίνει από τον τύμβο Καστά, πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι εργασίες

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σχολαστική αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε την Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγονται με ειδικά όργανα, να αναθεωρηθεί ο τρόπος της εισόδου στον τρίτο θάλαμο λόγω του αδυνάτου της πρόσβασης καθώς δεν αναλαμβάνει κανείς την αποχωμάτωση του θυρώματος και έτσι θα οδηγηθούν στον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης.
Την ίδια ώρα θα αφαιρεθεί η άμμος από τις Καρυάτιδες και θα προκύψει η πλήρης αποκάλυψή τους, ενώ θα ενισχυθεί η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο, με ισοδύναμα μέτρα αποχωμάτωσης και υποστύλωσης.
Επίσης ξεκίνησαν οι διεργασίες αποχωμάτωσης ανατολικά και δυτικά των επιμέρους αρχαιολογικών ανασκαφών προκειμένου να απομακρυνθούν τα χώματα που καλύπτουν 14 περίπου μέτρα πάνω από τον τύμβο.
Όσο για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφικών εργασιών παραμένει άγνωστο, ενώ η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σήμερα ενισχύθηκε από γεωλόγο-σπηλαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αύριο αναμένεται να προσέλθει και ο Διευθυντής αναστήλωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113349855

ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ

Οι δύο... Καρυάτιδες της Κατερίνας Περιστέρη


Δύο πολύτιμες «Καρυάτιδες» έχει στο πλευρό της η ανασκαφέας του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, που έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η Ειρήνη Παπαδοπούλου έξω από τον χώρο της ανασκαφής. Το τελευταίο διάστημα δεν μιλά ποτέ και σε κανέναν, ούτε σηκώνει το τηλέφωνό της αν δεν γνωρίζει τον αριθμό που την καλεί.
 
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου έξω από τον χώρο της ανασκαφής. Το τελευταίο διάστημα δεν μιλά ποτέ και σε κανέναν, ούτε σηκώνει το τηλέφωνό της αν δεν γνωρίζει τον αριθμό που την καλεί.

Η Κατερίνα Περιστέρη περιγράφοντας πρόσφατα τους συνεργάτες της -πριν αποκαλύψει το ταφικό μνημείο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου- έλεγε: «Είμαστε μια μικρή ομάδα που δουλεύει αδιάκοπα και μεθοδικά». Μέλη αυτής της ομάδας είναι η συντηρήτρια Μαρία Κυρανούδη, με μεταπτυχιακό από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, και η νεαρή αρχαιολόγος Ειρήνη Παπαδοπούλου- κάνει μεταπτυχιακό στην κλασική αρχαιολογία- που αποτελεί «το δεξί χέρι» της Κ. Περιστέρη τα τελευταία χρόνια στις ανασκαφές της Αμφίπολης. Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που καθημερινά μπαίνουν μαζί της στο ταφικό μνημείο και οι τελευταίοι που βγαίνουν.

Εχει μακρά θητεία

Η πρώτη είχε μετατεθεί στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όμως αποσπάστηκε και πάλι στην Αμφίπολη για να είναι δίπλα στην Κ. Περιστέρη. Η δεύτερη εργάζεται ως ωρομίσθια στην ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά στην πραγματικότητα είναι η πολύτιμη βοηθός της.

Η Μ. Κυρανούδη έχει μακρά θητεία στην Αμφίπολη, καθώς υπηρετούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην ΚΗ΄ ΕΠΚΑ. Νωρίτερα, μόλις πήρε το πτυχίο της από το τμήμα Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ, εργάστηκε με τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντή της ανασκαφής στην αρχαία Πέλλα, Ιωάννη Ακαμάτη, στα έργα ανάδειξης της Αρχαίας Αγοράς.

«Είμαστε μια μικρή ομάδα που δουλεύει αδιάκοπα και μεθοδικά», λέει για τις συνεργάτιδές της η ψυχή των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη.
 
«Είμαστε μια μικρή ομάδα που δουλεύει αδιάκοπα και μεθοδικά», λέει για τις συνεργάτιδές της η ψυχή των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη.

Το καλοκαίρι του 2010 και ενώ εργαζόταν ως μόνιμη υπάλληλος στην ΚΗ΄ ΕΠΚΑ, πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό της από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ (Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Εργων Τέχνης και Μηχανισμών).

Με την Κ. Περιστέρη γνωρίζονται χρόνια και έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Η προϊσταμένη της Εφορείας την έχει δίπλα της σε κάθε ανασκαφή στην Αμφίπολη αλλά και αλλού στον νομό Σερρών.

Οι δύο... Καρυάτιδες της Κατερίνας Περιστέρη

Μαζί -και με άλλους συνεργάτες τους- είχαν παρουσιάσει το 2009 στη Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη εισήγηση σχετική με τον «εποικισμό» με λειχήνες του λέοντα της Αμφίπολης και την προστασία του μνημείου, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα μαζί με την αρχαιολόγο Ηλέκτρα Ζωγράφου είχαν παρουσιάσει μια εργασία για «Το ρωμαϊκό νεκροταφείο και την περίπτωση διατήρησης οργανικών ινών σε χάλκινα νομίσματα» στο Κρυονέρι των Νέων Κερδυλλίων Σερρών.

Τον Νοέμβριο του 2013 είχε επιμεληθεί μαζί με την Κ. Περιστέρη την έκθεση «Παράλληλοι Διάλογοι από το κόσμημα της αρχαίας Βέργης? στο σύγχρονο κόσμημα της Lisa Sotilis», που φιλοξενήθηκε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής στον Νέο Σκοπό Σερρών (Αρχαία Βέργη) και σύγχρονα κοσμήματα της Ελληνοϊταλίδας σχεδιάστριας Λίζας Σωτίλη.
Η Μ. Κυρανούδη είναι πάντα εκεί που είναι και η Κ. Περιστέρη. Ωστόσο από τις αρχές του χρόνου αναβαθμίστηκε ιεραρχικά στην υπηρεσία της και τοποθετήθηκε ως διευθύντρια στο τμήμα Συντήρησης στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις αρχές Αυγούστου όμως που σήμανε... συναγερμός, επέστρεψε στα παλιά της λημέρια και πάλι κοντά στην Κ. Περιστέρη στην Αμφίπολη. Πλέον καθημερινά βρίσκεται στον τύμβο Καστά και συμμετέχει σε κάθε βήμα της αποκάλυψης του μεγάλου μυστικού και συντηρεί τα ευρήματα. Ηταν αυτή που καθάρισε και αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη τις δύο εκθαμβωτικές Καρυάτιδες.

Μαγνητίζει τα βλέμματα

Η νεαρή, ψηλή, ξανθιά αρχαιολόγος που βρίσκεται πάντα μαζί, αλλά ένα βήμα πίσω από την Κ. Περιστέρη, είναι η Σερραία Ειρήνη Παπαδοπούλου. «Δεξί χέρι» της τα τελευταία χρόνια γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τόσο την προϊσταμένη της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ όσο και το περιεχόμενο του τύμβου. Αποτελεί μέρος της μικρής, κλειστής ομάδας συνεργατών της Κ. Περιστέρη και βρίσκεται σε κάθε σύσκεψη που αφορά την πορεία των ανασκαφών.

Η καλή προσωπική σχέση των δύο γυναικών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι συχνά μετακινούνται από τις Σέρρες στην Αμφίπολη με το γαλάζιο Nissan Micra της Ειρήνης Παπαδοπούλου. Αλλωστε μένουν στην ίδια γειτονιά, στο κέντρο των Σερρών.

Η νεαρή αρχαιολόγος σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην κλασική αρχαιολογία, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ηδη έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του πρώτου έτους και τη νέα χρονιά θα δώσει δύο μαθήματα και θα παραδώσει τη μεταπτυχιακή της εργασία, η οποία είναι σχετική με ένα ταφικό σύνολο που βρέθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης, κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της Εγνατίας Οδού.

Στην ΚΗ΄ ΕΠΚΑ βρίσκεται τουλάχιστον από το 2011 ως ωρομίσθια υπάλληλος και πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί προσωπική επιλογή της προϊσταμένης. Η Ει. Παπαδοπούλου δεν μιλά ποτέ και σε κανέναν, ενώ τις τελευταίες μέρες δεν σηκώνει καν το τηλέφωνό της αν δεν γνωρίζει τον αριθμό που την καλεί.

Γίνεται... σκόνη

Τους δημοσιογράφους που σπεύδουν να της μιλήσουν, τους απωθεί με μια χαρακτηριστική κίνηση του χεριού της και όταν βγαίνει από τον αρχαιολογικό χώρο έχει πάντα κλειστό το παράθυρο του αυτοκινήτου της.

Πατάει γκάζι και χάνεται μέσα στη σκόνη, ενώ πληροφορίες από τη γειτονιά της, στην οδό Παύλου Μελά, αναφέρουν ότι εδώ και έναν μήνα -όταν «έσκασε» το θέμα της αποκάλυψης του μνημείου- κυκλοφορεί ακόμη και το βράδυ με ένα πλατύγυρο καπέλο, για να αποφεύγει κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Για τη δουλειά της δεν μιλάει πολύ, ενώ οι συνάδελφοί της λένε ότι είναι συνεπής και σοβαρή αρχαιολόγος, πάντα διαβασμένη και σωστά ενημερωμένη. Είναι επίσης και η φωτογράφος της ανασκαφής καταγράφοντας κάθε φάση της. Η Ειρήνη Παπαδοπούλου απαθανατίζει τις εικόνες που αποκαλύπτονται στο εσωτερικό του τύμβου, ενώ δεν αποχωρίστηκε ούτε λεπτό την επαγγελματική της μηχανή, που κρεμόταν από τον λαιμό της, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, πριν από έναν μήνα.

Στην ανασκαφή βρίσκεται από τους πρώτους κάθε πρωί. Ντυμένη σπορ, με τα μαλλιά πιασμένα, ακολουθεί τις οδηγίες της Κ. Περιστέρη και τις εκτελεί πιστά.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64063646

Δεν υπάρχουν σχόλια: