Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για τη 19χρονη Ντοά, την ηρωίδα ναυαγό

 Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο για τη 19χρονη Ντοά, την ηρωίδα ναυαγό που βρίσκεται εγκλωβισμένη στα Χανιά

 

Με πρωτοβουλία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ξεκίνησε χθες διαδικτυακά συλλογή υπογραφών για τη 19χρονη Ντοά, μία από τους μόλις δέκα που επέζησαν του φρικτού ναυαγίου της Μάλτας που κόστισε τις ζωές 490 ανθρώπων. Η Ντοά κράτησε στην αγκαλιά της δύο μωρά για 4 μερόνυχτα μέχρι να βρεθεί σε στέρεο έδαφος. Μετά απ’ όλη αυτή την απίστευτη περιπέτειά της το μόνο που της δόθηκε από το ελληνικό κράτος ήταν ένα χαρτί 6μηνης αναβολής απέλασης. Οι υπογραφές που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης ώστε η μικρή Ντοά να μπορέσει να τακτοποιήσει τα έγγραφά της και να φύγει για τον προορισμό της που είναι η Σουηδία.


Ολόκληρο το κείμενο για τη συλλογή υπογραφών έχει ως εξής:

Στις 13 Σεπτέμβρη πληροφορούμαστε για μια μαζική δολοφονία προσφύγων στη Μεσόγειο. 500 άνθρωποι βρίσκονταν στο πλοίο που εμβολίστηκε και σώθηκαν μόνο 10. Οι 6 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη στα Χανιά. Ανάμεσα τους μια νεαρή κοπέλα η οποία έσωσε 2 μικρά παιδιά μέχρι που την περισυνέλεξαν, αλλά δυστυχώς το ένα έχασε τη μάχη με τη ζωή κατά τη μεταφορά του. ΄Έδωσε έναν αγώνα 4 ημερών μέσα στη θάλασσα για να μην αντέξει λίγο ακόμη…

Η κοπέλα 19 χρονών, υπήκοος Συρίας, που το όνομα της είναι DoaaShorri, κράτησε πάνω της τα 2 παιδιά για 4 μερόνυχτα μέχρι να βρεθεί σε στέρεο έδαφος, έχοντας βάλει μάλιστα το ένα μωρό, αυτό που έζησε, μέσα στο σωσίβιο της, μια και είναι ένα πολύ μικροκαμωμένο κορίτσι.

Βρίσκεται στα Χανιά μόνη της, φιλοξενούμενη από την οικογένεια του προέδρου της Αιγυπτιακής κοινότητας. Προσπαθεί να βγάλει από το μυαλό της τις εικόνες με τα δεκάδες πτώματα γύρω της, τους νεκρούς γονείς των παιδιών, τον αρραβωνιαστικό της που έβλεπε να βουλιάζει στα νερά της Μεσογείου, που υποτίθεται θα τους οδηγούσαν σε μια χώρα ασφαλή για να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Έφυγε από τη Συρία εξ’ αιτίας του πολέμου, βρέθηκε στην Αίγυπτο που φυλακίστηκε 2 φορές γιατί δεν είχε «χαρτιά», ήρθε κολυμπώντας στην πραγματικότητα στην Ελλάδα, έσωσε ένα μωρό και της δόθηκε από την ελληνική αστυνομία χαρτί 6μηνης αναβολής απέλασης.

Για τους Παλαιστίνιους συνταξιδιώτες της φροντίζει το προξενείο τους, για το μωρό ο Ερυθρός Σταυρός και η Σουηδική πρεσβεία. Για τη νεαρή Doaa ας φροντίσουμε ΕΜΕΙΣ, για να φτάσει στον προορισμό της, μήπως και καταφέρει στην κρύα Σουηδία και σβήσει τα σημάδια από την παγωμένη θάλασσα και τα εγκαύματα από την αλμύρα και τον ήλιο.

Το όνομα της, το οποίο το μάθαμε όταν τη συναντήσαμε, γιατί κανένα μέσο ενημέρωσης δεν το ανέφερε, θα πρέπει να είναι συνώνυμο δύναμης, θάρρους και προσφοράς. Η Doaa, που γεννήθηκε το 1995, έχει ζήσει όσα δε χωράνε στο μυαλό των περισσότερων που ακούν την είδηση από την τηλεόραση στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Η ίδια έχει αφήσει τη μισή της οικογένεια στην Αίγυπτο και την άλλη μισή στη Συρία. Όσο για το σύντροφο της βρίσκεται στον πάτο της Μεσογείου.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε εξαιρέσεις, πιστεύοντας πάντα πως όλοι οι πρόσφυγες δικαιούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και πως τα σύνορα με το να είναι κλειστά στέλνουν στον τάφο χιλιάδες αθώους ανθρώπους, απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδια αρχή και εισηγούμαστε την με κάθε τρόπο, πάντα οι νόμοι αφήνουν περιθώρια, τακτοποίηση των εγγράφων της μικρής ηρωίδας ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι της για τη μακρινή αλλά και κοντινή αν βοηθήσουμε Σουηδία.

Εδώ το λινκ για να υπογράψετε: http://bit.ly/1CtF0UF

http://www.agonaskritis.gr/συλλογή-υπογραφών-στο-διαδίκτυο-για-τ-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: