Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Μέχρι και οκτώ θαλάμους μπορεί να έχει ο τάφος!

Αμφίπολη: Μέχρι και οκτώ θαλάμους μπορεί να έχει ο τάφος!


Ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης πίστευε στη σημαντικότητα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, όταν νεαρός αρχαιολόγος ακόμη αφοσιώθηκε στις ανασκαφές στην περιοχή, πιστεύοντας ακράδαντα για την ύπαρξη ενός πολύ επιβλητικού, πρωτοφανούς στα αρχαιολογικά δεδομένα ταφικού μνημείου, γεγονός που το μαρτυρούσε άλλωστε και η μεγάλη τούμπα.

Για τις σκέψεις του και τις εκτιμήσεις του μίλησε στην εφημερίδα Χρονόμετρο ένας εκ των στενών του συνεργατών που θέλησε να κρατήσει τη ανωνυμία του, μας παρέθεσε τις εικασίες που έκανε ο αείμνηστος αρχαιολόγος και τις οποίες δεν πρόλαβε να επιβεβαιώσει με το ανασκαφικό του έργο.

Ο Δημήτρης Λαζαρίδης, που ξεκίνησε τις ανασκαφές στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη το 1964, είχε εκμυστηρευτεί σε στενό του συνεργάτη τη δεκαετία του ’80 τα συμπεράσματά του, πίστευε λοιπόν πως αυτή η τούμπα με βάση το έργο του όλα εκείνα τα χρόνια και με τα στοιχεία που είχε με βάση τα μέσα που διέθετε, ότι μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ(!) και ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

Μάλιστα, ο μεγάλος δάσκαλος της αρχαιολογίας είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου στην Αμφίπολη και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη πριν από 2300 χρόνια, και μάλιστα πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

Άλλωστε, γι’ αυτό και ο Δ. Λαζαρίδης ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου στην περιοχή Καστά, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων, με τα εκθέματα να είναι σήμερα σε κοινή θέα στο Μουσείο της Αμφιπόλεως.
Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε στον συνεργάτη του ο Λαζαρίδης, κάτω από τη μαρμάρινη βάση του Λέοντα της Αμφιπόλεως κρυβόταν η μυστική είσοδος, ενώ η αναφορά της Κ. Περιστέρη στην πρόσφατη συνέντευξη ότι «καθαρίζει τα χώματα από την ανασκαφή του Λαζαρίδη» ίσως είναι η μισή αλήθεια, μια και σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία από άνθρωπο που εργάστηκε στο πλευρό του μεγάλου αρχαιολόγου, η τεχνοτροπία για τη σφράγιση της δεύτερης εισόδου ήταν τέτοια, κατά την οποία ενδεχόμενη βίαιη προσπάθεια παραβίασης της, θα είχε ως συνέπεια την σφράγισή της, από άμμο, στο εσωτερικό του μνημείου.

Τα χρυσά νομίσματα και οι επιγραφές

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η αρχαιολογική ομάδα της Κ. Περιστέρη κατάφερε να φτάσει στην εύρεση των πρώτων χρυσών νομισμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνουν άνθρωποι, οι οποίοι κινούνται κοντά στην ανασκαφή.

Ο τρίτος θάλαμος δεν είχε να αποκαλύψει κάποιο μεγάλο μυστικό, πλην μιας ακόμη κλίμακας, που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, αν και σύμφωνα με όσα πίστευε ο Λαζαρίδης δε θα φτάσουμε στο τέλος, με το μνημείο να γίνεται στο εξής «φυγόκεντρο», βάσει των πληροφοριών που έχει συγκεντρώσει το «Χ». Πιο συγκεκριμένα το πέρασμα από την τέταρτη, μικρή σε διάσταση πύλη, ίσως να οδηγεί τον άξονα του μνημείου, όχι μόνο ένα επίπεδο πιο χαμηλά και σε κατεύθυνση προς τον βορά, για λόγους που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστή.

Επιπλέον στις πληροφορίες που μας δίνει ο τρίτος ταφικός θάλαμος θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το «τυφλό» άνοιγμα στην επάνω δεξιά πλευρά του θαλάμου, για το οποίο εικάζαμε ότι μπορεί να είναι τμήμα πύλης, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι άνοιγμα στον τοίχο που έκαναν πιθανότατα τυμβωρύχοι, οι οποίοι όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σταμάτησαν εκεί, μιας και δεν είχαν την δυνατότητα να σκάψουν στην άμμο και να αποκτήσουν πρόσβαση την τέταρτη πύλη που βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά..

Ασφαλώς, οδεύουμε σε μέρες, που κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες όσο προχωρά πιο βαθιά η σκαπάνη…

http://www.apocalypsejohn.com/2014/09/amfipoli-mechri-ke-okto-thalamous-bori-na-echi-tafos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: