Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Γ Δελαστικ : Ψάχνουν απάντηση στον Τσίπρα

Αρχίζει να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων η κυβέρνηση. Ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε, οι πάντες συζητούσαν για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα εφαρμόσει, αν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει κυβέρνηση.

Η ταραχή που προκλήθηκε στην κυβέρνηση οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτά που υποσχέθηκε ότι θα κάνει ο Τσίπρας δεν συνιστούν κατά κανέναν τρόπο «εξτρεμιστικό» πρόγραμμα αριστερής κυβέρνησης. Απολύτως συμβατά με το σύστημα είναι.

Μέτρα ανακούφισης ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, εντός του συστήματος, είναι όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ υποδεέστερες θα είναι οι οικονομικές δυνατότητες εκατομμυρίων εργαζομένων ή συνταξιούχων Ελλήνων αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις Τσίπρα, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν το 2009, όταν κυβερνούσε η Δεξιά, η ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

Απογοητεύει την Αριστερά, αλλά ανησυχεί εντονότατα την κυβέρνηση αυτή η σύγκριση. Η σημερινή «σαμαρική» Δεξιά δεν θέλει καθόλου να συγκρίνονται τα έργα της με εκείνα της επίσης κυβερνητικής Δεξιάς του Κώστα Καραμανλή. Ο λόγος απλούστατος. Η σύγκριση αποβαίνει συντριπτική εις βάρος του Αντώνη Σαμαρά.

Δεν θα βρει λεφτά ο Αλέξης Τσίπρας για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, είναι η γραμμή που επέλεξε η κυβέρνηση για να αποδομήσει, σε οικονομικό επίπεδο, τις πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που διακήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, πιστεύει στα σοβαρά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ότι οι Ελληνες αγωνιούν μην τυχόν και ο Τσίπρας διαταράξει την... «ανάπτυξη» ψάχνοντας να βρει λεφτά για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του; Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν! Το μόνο που τους νοιάζει είναι μην τυχόν και τους γελάσει κι αυτός, όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Γ. Παπανδρέου.

Ούτε η κυβέρνηση η ίδια δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει βουλευτικές εκλογές σήμερα. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός ανέλαβε να τρομοκρατήσει τον κοσμάκη. Αν βγει ο Τσίπρας πρωθυπουργός, διακήρυξε, τότε «θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ»! Γι' αυτό ο αντιπρόεδρός του, ο Ευ. Βενιζέλος, διατυμπάνισε δημοσίως ότι πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, με μοναδικό επιχείρημα ότι αφού τώρα θα τις πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να του τις δώσουν!

Αγανάκτησε ως κι η Ντόρα! «Δεν αλλάζεις τον εκλογικό νόμο παραμονές των εθνικών εκλογών» δήλωσε. Ωπα! Γιατί μιλάει για «παραμονές των εθνικών εκλογών», αφού κανονικά οι εκλογές είναι να γίνουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια; Θέλει προφανώς κάτι να μας πει αναφορικά με την εκτίμηση του «μητσοτακέικου» γύρω από το αν ο Σαμαράς μπορεί να μαζέψει τους αναγκαίους 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών συνιστά «ομολογία ήττας» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Πάνος Σκουρλέτης. Σωστά. Είναι βέβαιο ότι αν γίνουν εκλογές τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα. Αυτό όμως δεν αρκεί για να σχηματίσει κυβέρνηση - και στην πολιτική η πρωτιά χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.

Η κατάργηση του μπόνους, αν πάει στη Βουλή, θα υπερψηφιστεί πανηγυρικά από περισσότερους των 200 βουλευτών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο 71! Θα ισχύσει δηλαδή αμέσως! Αν δεν πάει στη Βουλή η κατάργηση του μπόνους, διασώζεται η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα πάει ή όχι, θα το δούμε σύντομα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64066928

Δεν υπάρχουν σχόλια: