Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΑΚΜΗ;




 ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΑΚΜΗ;
Δεν κάνει διακρίσεις φύλου αλλά ούτε και ηλικίας. Ο λόγος για την ακμή που, αν και έχει συνδεθεί με την εφηβεία, ταλαιπωρεί και τους ενηλίκους. Ένας από τους ενόχους είναι το στρες.   Η δίαιτα δεν παίζει ρολό στην ακμή. Παλαιότερες δοξασίες για τη βλαβερή επίδραση της σοκολάτας σήμερα δεν γίνονται αποδεκτές

της Μελίσσας Στοΐλη
Τα χρόνια της εφηβείας σας κύλησαν αστιγμάτιστα. Κανένα σημάδι ακμής δεν κηλίδωσε το πρόσωπο σας. Τώρα όμως έφτασε ο καιρός να εμφανίσετε στο πρόσωπο σας κάτι κόκκινα εξανθήματα που δεν θέλετε να πιστέψετε πως είναι ακμή, αλλά όλα δείχνουν πως είναι. Και δεν λέει να κάνει και λίγο κρύο για να καλυφθείτε κάτω από ένα κασκόλ ή έναν σηκωμένο γιακά. Μην ανησυχείτε. Η ακμή θεραπεύεται. Αλλά ελέγξτε και εσείς λίγο το άγχος σας που σας κάνει να φουντώνετε σαν κερασιά.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα. Αφορά και τα δύο φύλα, όπως και όλες τις φυλές. Το 80% του πληθυσμού εμφανίζει ακμή (από πολύ ήπια έως βαριά). Αρκετά συχνά εμφανίζονται ψυχολογικές επιπτώσεις, αφού ο φόβος ότι τα σημάδια θα μείνουν δημιουργεί ανασφάλεια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατάθλιψη. Η ακμή προσβάλλει συνήθως τους εφήβους αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εμφάνιση της και σε ενηλίκους. Μετεφηβική ακμή εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που διανύουν την τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και αποτελεί μια νέα νοσολογική οντότητα που μπορεί να συσχετίζεται με ορμονικά προβλήματα και άγχος.
ΑΙΤΙΕΣ
Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην αυξημένη έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο αλλά και ορμονικοί λόγοι (η δράση των ανδρογόνων) προδιαθέτουν για την εμφάνιση και τη βαρύτητα της. Στα αγόρια η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί με πιο βαριές κλινικές εικόνες, ενώ στα κορίτσια εμφανίζονται προεμμηνορρυσιακά σπυράκια. Η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες και σπανιότερα από τα επινεφρίδια μπορεί να προκαλέσει επίμονη και ανθεκτική στη θεραπεία ακμή. Η λήψη κάποιων φαρμάκων, τα ακατάλληλα καλλυντικά και το πείραγμα του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, ιδιαίτερα τη μετεφηβική.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τώρα πλέον υπάρχουν πολλά και αποτελεσματικά όπλα για τη θεραπεία της ακμής. Η ακμή θεραπεύεται και στις περισσότερες περιπτώσεις το δέρμα μένει εντελώς καθαρό. Εξειδικευμένα καλλυντικά συμβάλλουν στη σωστή φροντίδα του δέρματος και συνεπικουρούν δραστικά στη θεραπεία με τα τοπικά και τα συστηματικά φάρμακα. Η θεραπεία πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής και την ηλικία του πάσχοντος και να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής και στις προσδοκίες του.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ
• Τα σπυράκια δεν πρέπει να πειράζονται. Μόνο ο δερματολόγος μπορεί να κάνει καθαρισμό και πίλινγκ.
•Τα είδη μακιγιάζ πρέπει να είναι «oil free».
• Χρησιμοποιείτε πάντα εξειδικευμένα αντηλιακά.
• Η δίαιτα δεν παίζει ρόλο στην ακμή. Παλαιότερες δοξασίες, για τη βλαβερή επίδραση της σοκολάτας κτλ., σήμερα δεν γίνονται αποδεκτές.
• Η προσωπική υγιεινή του προσώπου (καθαριότητα) δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη βαρύτητα της ακμής.
• Σε γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά που είναι λιπαρά η ακμή επιδεινώνεται.
• Το επάγγελμα μερικές φορές παίζει κάποιον ρόλο, για παράδειγμα εργασία σε υγρό και θερμό περιβάλλον.
• Τα αντισυλληπτικά δεν επιδρούν στην ακμή. Σε μεγαλύτερες γυναίκες και όταν όλες οι άλλες θεραπείες αποτύχουν, καλά αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός αντισυλληπτικού και αντιανδρογόνου.
• Τα νεύρα και το άγχος δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εφηβική ακμή, μπορεί όμως να προκαλούν ακμή σε μεγαλύτερες αγχώδεις γυναίκες και τότε τα σπυράκια εντοπίζονται κυρίως γύρω από το στόμα.
• Ακμή επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. ·
Ευχαριστούμε την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: