Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Αλησμονητες Πατριδες





ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Αλησμόνητες Πατρίδες

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922, ο Μουσταφά Κεμάλ έχοντας "επί τέλους" ευνοϊκό άνεμο, μπόρεσε να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στην ερωμένη του Λατιφὲ τρεις μέρες πριν. Ο αχόρταγος για το αίμα των Ελλήνων και ιδίως των Ποντίων σφαγέας, έδωσε διαταγή να ξεκινήσει η πυρπόληση της Σμύρνης, χαρίζοντάς στην Λατιφὲ το «ωραιότερο» θέαμα.
Να πώς περιγράφει την σκηνή ο Alexandre Jenakhoff στο πολὺ φιλοκεμαλικὸ βιβλίο του: «Kemal Ataturk». <<Η σκηνή λαμβάνει χώρα επάνω στο μπαλκόνι της κατοικίας του Γκιόζτεπε. Το φεγγάρι φωτίζει τις σιλουέτες του Κεμάλ και της Λατιφὲ, ενώ οι φλόγες της πυρκαγιάς καταβροχθίζουν την Σμύρνη. Ένα ωραίο σπίτι πάνω στο λόφο, ο νικητής αρχηγός, μισός άνθρωπος μισός θεός, μία ωραία οικοδέσποινα, και κάτω από τα πόδια τους, η ζωή μετέωρη σε μία πόλη στο δρόμο της εξαφάνισης..>>
Η καταστροφή της  όμορφης  Ελληνικής  Σμύρνης, είναι ολοκληρωτική. Η περίφημη Ευαγγελική Σχολή που ιδρύθηκε στα 1773 και επί δύο σχεδόν αιώνες δεν έπαψε ούτε στιγμή, να γαλούχει με τα νάματα της παιδείας τον Ελληνισμό που έσφυζε στις Μικρασιάτικες ακτές, ο φωτεινός πνευματικός φάρος της Ανατολής και το σημαντικότερο κέντρο εκπαιδεύσεως της ελληνικής νεολαίας, έσβησε.
Στα χρυσά φύλλα του μαθητολογίου της, τα απανθρακωμένα πλέον, αναγράφονται τα ονόματα σημαντικών Ελλήνων· μεταξὺ αυτών και των Αδαμαντίου Κοραή και Γεωργίου Σεφέρη.

Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: