Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Γιώργος Κασιμάτης : Παραβίασε το Σύνταγμα ο Παπούλιας



Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης είναι κατηγορηματικός
Παραβίασε το Σύνταγμα ο Παπούλιας
Υπέγραψε τις εκτελεστικές πράξεις των δανειακών συμβάσεων που δεν είχαν περάσει απ' τη Βουλή. Μπορούσε  ν' αρνηθεί, ακόμη και να παραιτηθεί!
ΔΡΙΜΕΙΑ κριτική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τη στάση που τήρησε τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμα ζητήματα άσκησε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης. Μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» (Kontra), τον κατηγόρησε ότι συναίνεσε πολλάκις σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από την πλευρά των κυβερνήσεων κατά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι θα μπορούσε να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εμποδίσει ορισμένες από τις αποφάσεις ή τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Κασιμάτης σημείωσε: «Αν παραβίασε (σ.σ.: η κυβέρνηση) ένα δικαίωμα με τη φορολογία ή όχι, αυτά τα λύνουν τα δικαστήρια. Αλλά, αν παραβιάζεται το πολίτευμα, όταν οι δανειακές μας συμβάσεις δεν πέρασαν από τη Βουλή, αυτό ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Επίσης ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ευθύνεται για καμία άλλη πράξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του παρά μόνο για εσχάτη προδοσία και παραβίαση του Συντάγματος». Και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που δέχτηκε (σ.σ.: ο Πρόεδρος) να μη διαμαρτυρηθεί, επειδή οι δανειακές συμβάσεις δεν περάσανε, όμως υπέγραψε τις επόμενες ένα σωρό πράξεις, οι οποίες ήταν εκτέλεση των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες ήταν αντισυνταγματικές. Και αντισυνταγματικές και αντίθετες στο ευρωπαϊκό δίκαιο». Ο κ. Κασιμάτης επισήμανε ότι ο Κ. Παπούλιας θα έπρεπε να αντιδράσει και να εμποδίσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, να απαιτήσει να περάσουν από τη Βουλή οι δανειακές συμβάσεις, και σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να αρνηθεί να υπογράψει τις συμβάσεις και τα διατάγματα. Τόνισε, δε, ότι αν η κυβέρνηση δεν αναθεωρούσε τις αποφάσεις της ο κ. Παπούλιας θα μπορούσε να παραιτηθεί για να μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες.
Ο κ. Κασιμάτης εστίασε την κριτική του στο ότι όλες οι πράξεις της κυβέρνησης, αλλά κυρίως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, «στηρίζονται σε άκυρες κατά το διεθνές και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο και κατά το Σύνταγμα συμβάσεις, διότι δεν πέρασαν από τη Βουλή και παραβιάζουν τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του κράτους».
Ο κ. Κασιμάτης τοποθετήθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό, εκφράζοντας ζωηρές επιφυλάξεις. «Όχι ότι το αποκλείω, εκείνο όμως στο οποίο είμαι οπωσδήποτε υπέρ είναι το να μην έχει αρμοδιότητες.
Όταν έχει αρμοδιότητες, εξ ορισμού θα ενταχθεί από τον λαό σε κάποια παράταξη». Τόνισε ακόμη ότι στην περίπτωση που ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό «αλλάζει ουσιαστικά το πολίτευμα. Δεν έχουμε καθαρό κοινοβουλευτικό πολίτευμα αλλά ημιπροεδρικό».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: