Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι δίαιτες εξπρές δεν ωφελούν




Οι δίαιτες εξπρές δεν ωφελούν
Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα ρύθμισης βάρους δεν έχει στόχο την ταχύτητα. Πρέπει να διορθώνει τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και να δίνει ανάλογη έμφαση στην άσκηση. Οι στερητικές δίαιτες οδηγούν σε μείωση της μυϊκής μάζας και επιβραδύνουν το μεταβολισμό.

Θα σας έχει τύχει στις γιορτινές ιδίως  περιόδους οι ενοχές σας για τις γαστριμαργικές «αμαρτίες» να φουντώνουν ανεβαίνοντας στη ζυγαριά. Ετσι, ξαφνικά, το κυρίαρχο θέμα ενασχόλησης σας γίνεται... το σώμα. Αυτό που πρωταγωνιστεί σε έντυπα και τηλεοπτικές οθόνες, εκείνο που «υμνείται» για την αρτιότητα των αναλογιών του και την ελκυστική του εμφάνιση. Και μαζί με τις συγκρίσεις, αρχίζει μια παράλογη προσπάθεια για θεαματικά αποτελέσματα, που, εκτός από απογοητεύσεις, ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Κατά τον κ. Λάμπρο Συντώση, αν. καθηγητή Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, οι πιο επικίνδυνες αλλά και αναποτελεσματικές δίαιτες απώλειας βάρους είναι οι αποκαλούμενες δίαιτες εξπρές, που υπόσχονται θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για στερητικές δίαιτες, που προκαλούν προσωρινή και μόνο απώλεια βάρους. Έχουν ποικίλα ονόματα -πολλές φορές... εξωτικά- και βασίζονται στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφών (π.χ. απαγορεύουν το κρέας ή τα ζυμαρικά) ή συστατικών (μειώνουν τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες). Με άλλα λόγια, χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, με στόχο τη γρήγορη μείωση βάρους (περισσότερα από 5 κιλά ανά μήνα). Έτσι, οδηγούν σε μείωση της μυϊκής μάζας και επιβραδύνουν το μεταβολισμό (δηλαδή τις καύσεις), καθιστώντας τη διατήρηση του νέου βάρους μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Επιπλέον, συνήθως δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας αίσθημα κόπωσης και ατονίας, αλλά και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αν παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Άρα, το γρήγορο αδυνάτισμα είναι μια ψευδαίσθηση, που μας δίνει πρόσκαιρη ικανοποίηση, αλλά σχεδόν πάντα καταλήγει σε μεγαλύτερο τελικό βάρος. «Η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελεί εξατομικευμένη διαδικασία», τονίζει ο ειδικός, «που πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες του κάθε ατόμου». Κατά τον κ. Συντώση, όσοι ενδιαφέρονται να χάσουν κιλά, δεν θα πρέπει να αρχίσουν μια δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά ένα πρόγραμμα ρύθμισης του βάρους τους. Ποια είναι η διαφορά; Οι δίαιτες αναφέρονται μόνο σε αλλαγές στη διατροφή μας και είναι συνυφασμένες με τη στέρηση τροφών και την πείνα. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα ρύθμισης βάρους στοχεύει στη διόρθωση λανθασμένων συνηθειών, δίνοντας την ίδια έμφαση σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.
Συνεπώς, αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι ξεκινούν ένα πρόγραμμα ρύθμισης βάρους είναι ότι, κατ' αρχήν, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μικρές μεν, αλλά μόνιμες αλλαγές. Θα πρέπει να θέσουν εφικτούς στόχους και να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις. Η μείωση του βάρους (λίπους) κατά 10% είναι μια μεγάλη επιτυχία, αν διατηρηθεί για πάντα. Τέλος, καλό είναι να είμαστε ευχαριστημένοι γι' αυτά που έχουμε και πετύχαμε -και τα οποία πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα- και όχι δυσαρεστημένοι γι' αυτά που δεν έχουμε. Και σε κάθε περίπτωση, να μην εμπιστευόμαστε «προτάσεις» απώλειας βάρους που ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.  


Από άρθρο στο gk της  ΕΛΕΝΑΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: