Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σεπτέμβριος, αρχίζουν οι διακοπές!



Σεπτέμβριος, αρχίζουν οι διακοπές!
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΜΗ 
Εργάζομαι από τα γυμνασιακά μου χρόνια. Κάθε Αύγουστο…. Κάμποσοι Αύγουστοι ίσαμε τώρα. Την ανάγκη τη λες φιλοτιμία... Ε, όχι ακριβώς, δεν δουλεύουμε και οικοδομή· μα κάπως έμαθα να αξιοποιώ και την παραμονή μου στην έρημη πόλη. Τάχιστες οι μετακινήσεις, ουρές αναμονής πουθενά, ηρεμία για να ολοκληρώσεις και να ξεμπερδέψεις με τα κάθε λογής μισοτελειωμένα. Συνολικώς, πολύς ο κερδισμένος χρόνος για δουλειές του σπιτιού, συγγραφή, διάβασμα, σωματική άσκηση σε κλιματιζόμενους χώρους. Ο Αύγουστος υπήρξε έκπαλαι μήνας ευκαιριών που παρουσιάζονται απλώς επειδή απουσιάζουν οι άλλοι. Για τους ελάχιστους που εργάζονται, η δουλειά γίνεται προσχηματική. Περίπου λούφα. Ωστόσο, οι διευθυντές εκτιμούν τη δική σας, μαρτυρική, αυτοθυσιαστική παρουσία στο γραφείο. Κυρίως όμως διαγράφεται η υπέροχη προοπτική του Σεπτεμβρίου. Που πλέον σιμώνει. Για να αρχίσουν οι δικές μας διακοπές. Πιο δροσερές και άνετες. Ρομαντικότερες.
Η μέρα κονταίνει, ο ήλιος πέφτει πιο λοξά, η θερμοκρασία κατεβαίνει. Συννεφιές υπέροχες. Και κάπου εκεί, στο βάθος του καιρού, μοσχοβολούν ήδη τα πρωτοβρόχια. Μετά τις 10 του μηνός οι εξοχές αδειάζουν και ησυχάζουν. Διότι τα παιδάκια, βλέπετε, αρχίζουν τα σχολειά. Μορφωμένοι και εύποροι Αμερικανοί περιηγούνται το φθινόπωρο στην Ευρώπη. Άρα και στη δική μας χώρα. Ζευγάρια αγαπημένα ταξιδεύουν με νόημα και στόχο. Για να βρεθούν - επιτέλους - μόνοι και να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου που διάλεξαν. Στατιστικώς αποδεδειγμένο: το επίπεδο των τουριστών του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει θεαματικά. Πρόκειται για εκείνους που σέβονται το περιβάλλον, δεν θορυβούν, φέρονται ευγενικά, ξέρουν τι γυρεύουν ακριβώς, πληρώνουν τις καλές υπηρεσίες και προϊόντα. Πολλώ μάλλον που και οι τιμές πέφτουν. Ξενοδοχεία και εστιατόρια διώχνουν το εποχικό προσωπικό των έκτακτων (και άσχετων) συμβασιούχων. Σας περιποιούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι με γνώση, πείρα και σχεδόν στοργή. Αφού ουδείς πιέζεται και βιάζεται.
Η θάλασσα κρατάει ακόμη την αυγουστιάτικη λάβρα. Και μας αγκαλιάζει σαν θερμή μήτρα. Τρύγος και σταφύλια. Μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Σύκα ώριμα. Σεπτέμβρης για αστακούς και πετρομπάρμπουνα.
Μόνο πλεονεκτήματα βλέπω στις διακοπές του Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα θυμίζει την Κόλαση. Και πώς αλλιώς; Όλοι τρέχουν. Αγορές σχολικών ειδών, ρούχα και πατούμενα για τους μαθητές, εγγραφές στα εξωσχολικά και φροντιστήρια. Τσεκάπ, εξετάσεις, εγχειρήσεις που έμειναν πίσω και χρονίζουν από τον Μάιο. Και η γκρίνια στο φόρτε της. Ουδείς γουστάρει που επέστρεψε. Σε όλα τούτα, τα ίδια κάθε χρόνο, εφέτος προστίθεται - διάχυτο, πασπαλισμένο - το άγχος της αβεβαιότητος για την οικονομική ύφεση. Μια και από το ελληνικό πορτοφόλι λείπουν ορισμένα μιλιούνια ευρώ από τον τουρισμό που υστέρησε. Δηλαδή ζόφος η Αθήνα. Σας προτείνω να την κάνετε προς την ύπαιθρο. Σας περιμένω να κόψουμε κυκλάμινα και να ξανασκεφτούμε τη ζωή μας. Προφανώς για αρκετούς επαγγελματίες το σχέδιο μου παρουσιάζει δυσκολίες. «Να ξωμείνω αυγουστιάτικα για τρεις πελάτες στην Αθήνα και να χάσω όλους εκείνους που επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο; Αυτό ισοδυναμεί με δύο μήνες χωρίς εισόδημα!» μου εξηγεί ο Θέμης, ρεφλεξολόγος, εναλλακτικός θεραπευτής. Σύμφωνοι. Μόνο που οι πελάτες του έτσι κι αλλιώς δεν θα κάνουν μασάζ τον Σεπτέμβριο. Έχουν άλλες προτεραιότητες και μαλλί να ξάσουν...  
VI8

Δεν υπάρχουν σχόλια: