Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ»



ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ»
Τα «μυστικά» της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και η προσπάθεια μετατροπής της σουνιτικής Συρίας σε προκτετοράτο της Τουρκίας
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Η Τουρκία κινήθηκε στο θέμα της Συρίας από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία και το Κατάρ. Είναι δε γνωστές οι υπερφίαλες δηλώσεις του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, ότι ήταν θέμα εβδομάδων η ανατροπή του Άσαντ και η ανάληψη της εξουσίας από τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία αποτελούν ενεργούμενα του Ερντογάν και του ΑΚΡ.
Στρατηγικός στόχος του Ερντογάν ήταν η μετατροπή της νέας σουνιτικής Συρίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, μέρος του φιλόδοξου σχεδίου για έλεγχο όλης της Μέσης Ανατολής, αλλά και για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια μουσουλμανική λίμνη, σε συνεργασία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, που κυβερνούσε στην Αίγυπτο.
Όταν άλλαξαν τα «κόζια», λόγω άρνησης της Ρωσίας και της Κίνας να συναινέσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ρότα και οι ΗΠΑ, μη επιμένοντας πλέον στην ανατροπή του Άσαντ. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τρομερή αστάθεια που προκάλεσε στην περιοχή η αιμοσταγής δράση της Αλ Νούσρα-Αλ Κάιντα αλλά και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, το γνωστό πλέον ως ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος).
Εν τω μεταξύ, από τα πλήγματα που δέχτηκε ο Άσαντ απώλεσε τον έλεγχο εκτεταμένων περιοχών της συριακής επικράτειας, σε τρεις περιοχές της οποίας οι Κούρδοι, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας, δημιούργησαν τρία καντόνια. Τότε η Τουρκία αντιλήφθηκε το στρατηγικό λάθος που είχε διαπράξει και διαπίστωσε ότι, τελικά, η πράξη που είχε υπολογίσει, αντί για πολλαπλασιασμός της έβγαινε… διαίρεση!  Πανικόβλητη –ο πανικός και η έλλειψη ψυχραιμίας είναι κακός σύμβουλος, όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του–, η Τουρκία αρπάχτηκε από τους φανατικούς μουσουλμάνους, την Αλ Νούσρα και του ΙΚ, συνεργάστηκε μαζί τους ερήμην των ΗΠΑ, με στόχο να τους στρέψει εναντίον των Κούρδων, για να εξουδετερώσει και να εκμηδενίσει τα κέρδη τους στη Συρία.
Φυσικά ο Ερντογάν, εφαρμόζοντας την ελληνική παροιμία «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», έκανε και μπίζνες με τους αιμοσταγείς δολοφόνους του ΙΚ, εμπλουτίζοντας το ήδη παραφουσκωμένο προσωπικό του θησαυροφυλάκιο κατά πολλές εκατοντάδες δολάρια, κυρίως μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους, και κυρίως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Όλοι γνωρίζουν τις επιθέσεις που έκαναν οι τζιχαντιστές εναντίον των Κούρδων, επ’ εργολαβία και τη εντολή Ερντογάν.
Τελευταία συνεργασία Ερντογάν-ΙΚ, και μάλιστα αγαστή, ήταν στην Τζαραμπλούς. Η Τουρκία μετέφερε περί τους 4.000 ενόπλους του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), μέσω του δικού της εδάφους, στην τουρκική κωμόπολη Καρκαμίς, και από κει τους έβαλε να αντικαταστήσουν τους τζιχαντιστές που μέχρι τότε ήλεγχαν την πόλη. Μαζί τους μπήκαν στην συριακή κωμόπολη και έξι αποσπάσματα των Ειδικών Δυνάμεων, συνολικής δύναμης 180 ανδρών, 16 άρματα μάχης και περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του τουρκικού στρατού. Στην εν λόγω επιχείρηση, που ονομάστηκε «Ασπίδα του Ευφράτη», δεν έπεσε ούτε μια ντουφεκιά. Οι τζιχαντιστές στην κυριολεξία παρέδωσαν την πόλη στους ενόπλους του ΕΣΣ, ορισμένοι απ’ αυτούς αναχώρησαν για τη Ράκκα και κάποιοι παρέμειναν εκεί, αλλάζοντας απλώς καπέλο και στολή.
Όλη αυτήν την παρωδία επιχείρησης, που η Τουρκία την παρουσιάζει στη διεθνή κοινότητα ως έμπρακτη μεταμέλεια και συμμετοχή πλέον στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, την υποστήριξαν από αέρος οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16. Την υποστήριξαν και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν επίσης οι Ρώσοι, δίνοντας άδεια στα τουρκικά F-16 να μπαίνουν στον εναέριο χώρο της Συρίας για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 (24 Νοεμβρίου 2015) και να βομβαρδίζουν.
Για όσους αναρωτιούνται τι βομβαρδίζουν, να τους ενημερώσουμε ότι βομβαρδίζουν αποκλειστικά κουρδικούς στόχους, όπως αποκλειστικός στόχος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» είναι η εξάλειψη των κουρδικών θυλάκων από την περιοχή που βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη.
Επίσης, για όσους αναρωτιούνται αν θα πετύχουν το στόχο τους, τους προτείνουμε να μελετήσουν με ψυχραιμία όλες τις επιχειρήσεις εισβολής σε ξένη χώρα που επιχείρησαν διάφορα κράτη τα τελευταία πενήντα χρόνια, και να βρουν μία που να πέτυχε. Τους θυμίζουμε τον τρόπο που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν Ρώσοι και Αμερικανοί, και προσφάτως οι Ισραηλινοί από τον Λίβανο.
Για όσους συμπεριλάβουν σε αυτές τις περιπτώσεις την Κύπρο, τους λέμε ότι είναι άλλης τάξης και φύσης ζήτημα, αν και ίσως να μην είναι και πολύ μακριά η μέρα που θα δούμε τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να αποχωρούν και από την Κύπρο…
Πηγές :
Εφημερίδα Δημοκρατία

 Πανωλεθρία των Τούρκων σε ενέδρα του ΡΚΚ 
Οι Κούρδοι κατέστρεψαν 3 UH-60 Black Hawk και σκότωσαν δέκα Τούρκους καταδρομείς
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΔ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Οι δυνάμεις του ΡΚΚ (περί τους 100 άνδρες) επιτέθηκαν σε ζώνη προσγείωσης στον λόφο Neval στην επαρχία Ertuş και στην πόλη Çukurca και πέτυχαν την πλήρη καταστροφή τριών ελικοπτέρων εφόδου Sikorsky UH-60 Black Hawk σκοτώνοντας επίσης δέκα Τούρκους στρατιώτες αλλά προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε άλλα δύο ελικόπτερα του ιδίου τύπου πριν διαφύγουν..
Είναι το δεύτερο αιματηρό χτύπημα των Κούρδων του ΡΚΚ στην ίδια ακριβώς περιοχή μετά το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν οι τουρκικές δυνάμεις έχασαν 23 στρατιώτες ενώ άλλοι 28 τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας από τις σφοδρότατες συγκρούσεις που έγιναν, ακόμη και μάχες σώμα με σώμα σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του τουρκικού γενικού Επιτελείου!
Η επιχείρηση των Τούρκων εξελίχθηκε σε πανωλεθρία όταν στις 17:00 – 17:30 χθες τα πέντε ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον λόφο Neval για να αποβιβάσουν Τούρκους καταδρομείς στην προσπάθεια περικύκλωσης των Κούρδων σε μια αποστολή «σφύρας και άκμονος» κατά τα διδαχθέντα πρότυπα απο τις επιχειρήσεις του αμερικανικού Στρατού στο Βιετνάμ όταν χρησιμοποιούνταν μονάδες «ενάεριου ιππικού» κατά κόρον για να παγιδευθούν σχηματισμοί των Βιετ Κονγκ πριν προλάβουν να εξαφανιστούν στην αχανή ζούγκλα.
Οι Κούρδοι όμως είχαν στήσει μια απολύτως πετυχημένη ενέδρα και με ομοβροντία όλμων κατέστρεψαν τα τρία ελικόπτερα σκοτώνοντας δέκα Τούρκους καταδρομείς.
Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των πληγωμένων στρατιωτών και είναι πολύ πιθανό να ανέβει ο αριθμός των νεκρών.
Είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός Στρατός υπέστη τέτοια πανωλεθρία από τους Κούρδους σε σημαντικό στρατιωτικό υλικό πέραν των έμψυχων απωλειών.
Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είχε επισκεφτεί τα στρατεύματα στην Çukurca προς εμψύχωση ηθικού πριν την έναρξη της μεγάλης επιχειρήσεως καθώς οι απώλειες τους Σαββατοκύριακου είχαν προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο.
Είναι προφανές ότι η εκδίωξη χιλιάδων έμπειρων αξιωματικών από τις τουρκικές ΕΔ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έχει προκαλέσει σοβαρή κάμψη στην μαχητική ικανότητα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: