Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ




Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας που βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη γη και κάποτε αριθμούσε 20.000 κατοίκους, ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας κάτοικος έκανε ανακαίνιση και έριξε τον τοίχο του σπιτιού του...
Στην «Ανάβαση» του, ο Ξενοφών αναφέρει ότι οι άνθρωποι στην Ανατολή έμεναν σε πόλεις κάτω από το έδαφος. Η ανακαλύψεις υπόγειων κατοικιών στην Καππαδοκία, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του. Στο Ντερινκούγιου της Καππαδοκίας βρίσκεται η πιο βαθιά από τις υπόγειες πόλεις, η οποία ανακαλύφτηκε τυχαία πριν από μισό αιώνα.
Το 1963 ένας κάτοικος του Νεβσεχίρ, έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του Όταν χρειάστηκε να ρίξει έναν από τους τοίχους του σπιτιού, έμεινε άναυδος από αυτό που αντίκρισε. Πίσω από τον τοίχο υπήρχε ένα δωμάτιο, το οποίο τον οδηγούσε σε μια υπόγεια πόλη. Καθώς προχωρούσε βρήκε ένα σύστημα ατελείωτων διαδρόμων και συνεχόμενων δωματίων.


Η δημιουργία της υπόγειας πόλης χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια. Ακόμα δεν έχει ανασκαφεί ολόκληρη, σήμερα βρίσκονται στο ενδέκατο επίπεδο. Η ακριβής ημερομηνία, ποιοι την δημιούργησαν και για ποιο λόγο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από την γη, δεν έχει διευκρινιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή της υπολόγισαν όλες τις παραμέτρους καθώς η πόλη έχει μείνει ανέπαφη μέχρι και σήμερα.
Η υπόγεια πόλη χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους Άραβες την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και από τους Χριστιανούς για να αποφύγουν τις Μογγολικές επιδρομές. 


Με παρέμβαση των αρχαιολόγων ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία. Βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα για 20.000 ανθρώπους. Στάβλοι ζώων, ένα σχολείο και πηγάδια υπήρχαν στο εσωτερικό της. Υπόγειες στοές οδηγούσαν τους κατοίκους σε γειτονικές υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας. Αποθήκες τροφίμων, αίθουσες συνεδριάσεων, στάβλοι, καταστήματα είχαν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τους κατοίκους. Ειδικά συστήματα εξαερισμού μετέφεραν οξυγόνο από την επιφάνεια της γης έως και τα πιο βαθιά επίπεδα.
Ανακαλύφτηκαν μεγάλες πέτρινες πόρτες σε κάθε όροφο που χρησίμευαν για την προστασία των κατοίκων από τους κινδύνους. Η ανακάλυψη αυτή ενέτεινε τις υποψίες ότι οι κάτοικοι πήγαν να ζήσουν υπόγεια υπό τον φόβο μια μεγάλης φυσικής καταστροφής ή κάποιας εχθρικής επίθεσης. Στην ουσία ήταν κρυμμένοι σε μια υπόγεια πολυεπίπεδη πολιτεία....


Οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας πέρα από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του φαινομένου δίνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που ζούσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Παρ’ όλον ότι υπάρχουν εκατοντάδες υπόγειες πόλεις η Καππαδοκία, το Derinkuyu και το Καϊμακλί , που βρίσκονται 10 χλμ μακρά η μια από την άλλη διαφέρουν από τις άλλες επειδή είναι καλοδιατηρημένες.
Ο κύριος σκοπός της ύπαρξης των υπογείων πόλεων ήταν η προστασία των κατοίκων από εχθρούς, εισβολείς. Το πότε ακριβώς κατασκευάστηκαν αυτές οι πόλεις δεν είναι γνωστό. Όπως ήδη είπαμε υπάρχει αναφορά για αυτές στην «ΑΝΑΒΑΣΗ» του Ξενοφώντα. Η αρχική ημερομηνία κατασκευής τους όμως απ’ ότι φαίνεται φτάνει στην εποχή των Χετταίων. Όμως τα πραγματικά ευρήματα ανήκουν στην περίοδο από 5ον μέχρι τον 10ο αιώνα μ. Χ. δηλαδή κατά τα Βυζαντινά χρόνια  και φαίνεται ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε μια αύξηση της δημιουργίας υπογείων πόλεων λόγω προσφυγικών ροών και θρησκευτικών λόγων.  


Οι χριστιανικές κοινότητες που ζούσαν στην Καππαδοκία έρχονταν αντιμέτωπες με τις επιδρομές από τους Αραβο-Σασσάνιδες τον 7ον αιώνα και είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στους κρυψώνες που έσκαβαν υπογείως.
Όσο πιο μεγάλες και άγριες ήταν οι  ​​εισβολές και επιθέσεις τόσο περισσότερο αναγκάζονταν οι άνθρωποι να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτές τις υπόγειες πόλεις. Όσο όμως περισσότερο έμεναν υπόγεια τόσο περισσότερο βελτιώνονταν οι συνθήκες διαβίωσης, οι αμυντικές δομές, οι λατρευτικοί χώροι και τόσο πολύ περισσότερο βελτιώνονταν και αναπτύσσονταν οι υπόγειες πόλεις.
Αυτές οι υπόγειες πόλεις επεκτείνονταν και αναπτύσσονταν κάθε αιώνα και έγινα ένα τέλειος χώρος παραμονής. Είναι επίσης γνωστό από την έρευνα  ότι οι Σελτζούκοι χρησιμοποίησαν αυτές τις υπόγειες πόλεις για στρατιωτικούς σκοπούς και έχτισαν και καραβανσεράγια μόλις 5-10 χλμ πιο μακριά.
Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια: