Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης "σκαρφάλωσε" ψηλότερα στην παγκόσμια λίστα!

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης "σκαρφάλωσε" ψηλότερα στην παγκόσμια λίστα!



Το Πανεπιστήμιο Κρήτης  τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ως το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Οχι μόνο αυτο, αλλα κάθε χρόνο ανεβαίνει και στην παγκόσμια λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη έκδοση του 2016-17 του Times Higher Education προάχθηκε απο την κατηγορία 351-400 στην 301-350.

Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ξεπέρασε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. 

Με αφορμή την κατάταξη αυτή, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ανακοίνωση της  αναφέρει:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης όχι μόνο φροντίζει για τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμιαστη παγκόσμια κατάταξη αλλά αγωνίζεται να την βελτιώσει. Στην πρόσφατη έκδοση 2016-17 του Times Higher Education (THE) αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 301-350 (από 351-400 πέρυσι) συνεχίζοντας μάλιστα να κατέχει την 1η θέση ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Tα αποτελέσματα του Times Higher Education δίνουν μια διαφορετική εικόνα από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα του 2016-17 QC Rankings όπου έδειξαν πτώση της θέσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στις QS κατηγορίες, προκαλώντας σχόλια για την κατάσταση των Ελληνικών Πανεπιστημίων συνολικά, αλλά και αυτής του Πανεπιστημίου Κρήτης ειδικότερα.

Με προσεκτικότερη ματιά, γίνεται αμέσως σαφές ότι, η αντίφαση αυτή είναι περισσότερο φαινομενική παρά αληθινή. Ενώ η συνεχώς αυξανόμενη θέση στις κατατάξεις των σχετικών καταλόγων απαιτούν τη μέτρηση της Πανεπιστημιακής αριστείας, κάθε κατάλογος χρησιμοποιεί διαφορετικούς δείκτες, μεθόδους αξιολόγησης και βαρύτητας, καθώς και μεθοδολογίες που ποικίλλουν σε ακρίβεια έως το τελικό αποτέλεσμα/συμπέρασμα. Οι δείκτες βαρύτητας που επιλέγονται από συγκεκριμένους φορείς αξιολόγησης εξαρτώνται από σε μεγάλο βαθμό από το κοινό ή την «αγορά»- στόχο τους: δηλαδή, υποψήφιοι φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό, πανεπιστημιακές αρχές, κυβερνητική πολιτική, εταιρείες. 

Η ΤΗΕ –WUR εστιάζει σε «πανεπιστήμια έντασης έρευνας» και για το 2016-17 κατέταξε 980 Ιδρύματα από ένα επιλεγμένο σύνολο 1,313 Πανεπιστημίων που κατέχουν ηγετική θέση στο τομέα της έρευνας. Ιδιαίτερη βαρύτητα (30%) δόθηκε σε τον αριθμό των αναφορών με βάση την αρχή ότι: «οι αναφορές μας βοηθούν να αντιληφθούμε πόσο συμβάλλει κάθε πανεπιστήμιο στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης: μας λένε ποιών η έρευνα ξεχώρισε, χρησιμοποιήθηκε ως βάση από άλλους επιστήμονες και, κυρίως, μοιράστηκε με την παγκόσμια κοινότητα διευρύνοντας τα όρια της αντίληψής μας, ανεξάρτητα από γνωστική περιοχή»!

Με όρους βαθμού επιρροής βάσει αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται 146ο παγκοσμίως. Αναμφιβόλως, η φήμη των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει τρωθεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης, την διαρροή επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού στο εξωτερικό καθώς και τους διαρκείς περιορισμούς στην λειτουργία τους από την πλευρά της πολιτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι τα πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε όρους ερευνητικής επιρροής διατηρούνται και αποτυπώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις σημαντικές λίστες κατάταξης παγκοσμίως: Αυτό είναι ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα όλων των παλαιών και νεώτερων καθηγητών και ερευνητών του ΠΚ.

http://flashnews.gr/post/285368/to-panepisthmio-krhths-skarfalwse-pshlotera-sthn-pagkosmia-lista

Δεν υπάρχουν σχόλια: