Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Γωνία Αχαρνών και Χέυδεν το Β΄Γυμνάσιο Αθηνών επέστρεψε σπίτι του.




Γωνία Αχαρνών και Χέυδεν το Β΄Γυμνάσιο Αθηνών επέστρεψε σπίτι του.
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου χτύπησε το κουδούνι στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών και κάποιοι έφηβοι ξεκίνησαν ήδη να πλήττουν, να προβληματίζονται, να κάνουν πλάκα, να μαλώνουν και να ερωτεύονται –ό,τι κάνουν, δηλαδή, και οι υπόλοιποι μαθητές λυκείων στη χώρα– σε έναν χώρο που ξεχειλίζει από ιστορία, στο σημείο όπου στεγαζόταν η θρυλική κατάληψη της Βίλας Αμαλίας και παλαιότερα το ιστορικό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων.
Το αποτέλεσμα της ανακαίνισης φαίνεται εξαιρετικό στις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της διευθύντριας του σχολείου να δουλέψει με πλήθος πολιτιστικών προγραμμάτων. Αν μη τι άλλο, το μάθημα σε χώρους όπου έχουν γραφτεί μερικές χρυσές σελίδες του πανκ στην Αθήνα κι έχουν περάσει κάποια χρόνια της ζωής τους, μεταξύ άλλων, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης δεν θα είναι και τόσο βαρετό.
Διασημότητες που φοίτησαν στη Βίλα Αμαλίας Μεταξύ των μαθητών που πέρασαν από τις αίθουσες της Βίλας Αμαλίας ήταν ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς.


Η Βίλα Αμαλίας γίνεται και πάλι σχολείο: Μοναδικές φωτογραφίες από το ιστορικό κτίριο στην πλατεία Βικτωρίας
Η Βίλα Αμαλίας είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Το ιστορικό κτίριο της διασταύρωσης Χέυδεν και Αχαρνών στην πλατεία Βικτωρίας ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, πλήρως ανακαινισμένο έπειτα από την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, στεγάζοντας το 2ο Γυμνάσιο Αθηνών.
Ύστερα από την επιθυμία που εξέφρασαν τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αθηνών, το συγκεκριμένο κτίριο να λειτουργήσει ξανά ως σχολείο, η Βίλα Αμαλίας ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Αθηναίων, σε μία ενέργεια που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και ανοίγει τις πόρτες της ξανά μετά από 43 χρόνια. Μελέτη για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου είχε κάνει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων το 1998, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αθηνών βλέπουν την επιθυμία τους να γίνεται πραγματικότητα από τη δημοτική αρχή.


Η παράδοση του 2ου Γυμνασίου, από το οποίο αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες, στέκει ακόμη ζωντανή μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Τα σχεδόν 150 χρόνια λειτουργίας, οι τρεις μεταστεγάσεις και οι πάνω από 10.000 απόφοιτοι του Συλλόγου Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν την ιστορία του σχολείου, το οποίο λειτούργησε λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.
Όλα ξεκίνησαν από την πλέον όμορφη και παραδοσιακή συνοικία της Πλάκας, όπου λειτούργησε πρώτη φορά το 2ο Γυμνάσιο. Η πρώτη μεταστέγασή του έγινε στο κτίριο του πρώην Βασιλικού Τυπογραφείου στη Σταδίου, όταν η Αθήνα είχε αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται δημογραφικά. Στη συνέχεια, το κτίριο επί των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών φιλοξένησε τη δεύτερη μεταστέγαση του γυμνασίου από το 1932 έως το 1973. Σύμφωνα με τον εκδότη και απόφοιτο του 2ου Γυμνασίου των Αθηνών, Σάμη Γαβριηλίδη, η Βίλα Αμαλίας ονομάστηκε έτσι από τον Τύπο λόγω των καταληψιών, οι οποίοι είχαν καταλάβει πρώτα ένα κτίριο που ανήκει στο ίδρυμα Ωνάση στη λεωφόρο Αμαλίας και εκδιωκόμενοι από εκεί, κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του πρώην 2ου Γυμνασίου των Αθηνών. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε επισημάνει στο παρελθόν πως, κατά τη γνώμη του, η Βίλα Αμαλία δεν θα υπήρχε αν δεν είχε καταληφθεί και κατοικηθεί, καθώς είχε χαρακτηρισθεί οριστικά ακατάλληλη από το 1973. Μετά από αυτή τη χρονιά, το σχολείο μεταστεγάστηκε για τελευταία φορά στην Πλατεία Βάθης, όπου συγχωνεύτηκε με το 42ο Γυμνάσιο Αθηνών.


Διάσημοι Έλληνες των γραμμάτων, των τεχνών και της δημόσιας ζωής, αποφοίτησαν από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων.Ο καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο δημοσιογράφος Άγγελος Μαρόπουλος, ο πρώην δημοσιογράφος και υποδιευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle Άγγελος Μαρόπουλος, o ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο πολιτικός Δημήτρης Ρέππας, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός είναι κάποιοι από τους χιλιάδες απόφοιτους του ιστορικού γυμνασίου. Ορισμένοι από αυτούς υπήρξαν και συμμαθητές, διατηρώντας στενούς δεσμούς φιλίας, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, οι οποίοι αποφοίτησαν το 1953.


Ιστορίες από τα σχολικά τους χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Αθηνών καταγράφονται στο βιβλίο «Καταφύγιο Ιδεών» που έγραψε ο Χρήστος Γιανναράς και εκδόθηκε το 2000. Συγκεκριμένα γράφει: «Τη διαδρομή των έξι χρόνων στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών επρόκειτο να την κάνω με παρέα που σήμερα καυχιέται -και όχι άδικα- για τις διασημότητες που ανέδειξε. Ο πρώτος φίλος που έκανα και που έμεινε ο εγγύτερος όλα τα χρόνια ήταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης σήμερα με παγκόσμια αναγνώριση. Στην τάξη μας και ο Αλέκος Φασιανός, ο ζωγράφος, με τον οποίο όμως ποτέ δεν συνδέθηκα περισσότερο. Ξεχωριστός στην παρέα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κι αυτός πασίγνωστος σήμερα δημοσιογράφος και στιχουργός.



»Τον Θεόδωρο κι εμένα ο Λευτεράκης μας σνόμπαρε συστηματικά: έγραφε πιο πούρα δημοτική από μας, διάβαζε πιο προχωρημένη λογοτεχνία και του άρεσε να εμφανίζεται σαν τύπος λαϊκός και ολίγον μάγκας. Στην τάξη μας ήταν ακόμα ο Τρύφωνας Καρατζάς, σήμερα ηθοποιός, και ο Αγγελος Μαρόπουλος, δημοσιογράφος που τον έμαθε το πανελλήνιο στα χρόνια της δικτατορίας από τις εκπομπές του στην Ντόϋτσε Βέλλε…». Μάλιστα, ο Αλέκος Φασιανός, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84, εξέφρασε την επιθυμία του ώστε η Βίλα «να γίνει πάλι γυμνάσιο όπως ήταν και να συνεχίσει τον ρόλο του, να βγάζει καλούς μαθητές και ανθρώπους στην κοινωνία, αντί να γίνονται καταλήψεις».

πηγή:
Lifo
athensmagazine
socialsecurity.gr


Διαβάστε επίσης:

Η «Βίλα Αμαλία» και το ιστορικό 2ο Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια: