Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Λαγκάρντ : Eξόφλησέ μας τα 30 δις ευρώ που μας χρωστάς



ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

-Eξόφλησέ μας τα 30 δις ευρώ που μας χρωστάς


-Eξόφλησέ μας τα 30 δις ευρώ που μας χρωστάς και θα φύγουμε από το κάδρο...

Μ΄ αυτή την ατάκα η οργισμένη Λαγκάρντ απευθύνθηκε τόσο στον Τσίπρα, όσο και στον Βαρουφάκη εξαναγκάζοντας τους ευρωπαίους να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο ώστε να διασφαλισθούν τα χρήματα του IMF. Μετά από αυτό ήταν λογικό να ακολουθήσει η  πρόσκληση του Regling στην συνάντηση που επρόκειτο να αρχίσει στις 10 η ώρα Βρυξελλών, μεταξύ του κ. Τσίπρα και των "προϊσταμένων” των θεσμών. 

Το σημείο "κλειδί” -γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital-γύρω από το οποίο έχει αλλάξει το τοπίο από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν δηλαδή η ελληνική πλευρά πήρε στα χέρια της το "χαρτί” των σκληρών προτάσεων που συντάχθηκαν κατ' εντολή του ΔΝΤ, δεν είναι άλλο από την απαίτηση διασφάλισης της Lagarde έναντι του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου. 

Αξιωματούχος της Κομισιόν σχολιάζοντας την στάση του ΔΝΤ και τις αποστάσεις που έχει πάρει ...διακριτικά ο Juncker από την διευθύντρια του Ταμείου από το απόγευμα της Τρίτης, επισήμανε στο Capital.gr ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή την στιγμή η Lagarde και το ΔΝΤ είναι οι πλέον εκτεθειμένοι από όλους καθώς η Ελλάδα έχει θέσει εν αμφιβόλω την αποπληρωμή της εξυπηρέτησης των δόσεων του δανείου του Ιουνίου, ενώ έχει κάνει χρήση των αποθεματικών της στο Ταμείο για να πληρώσει την προηγούμενη...”. Με άλλα λόγια το ΔΝΤ είναι κυριολεκτικά στον αέρα με το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δώσει – κατά παρέκκλιση του καταστατικού του – σε ανεπτυγμένη χώρα από συστάσεως του Οργανισμού.  

Η "σκληρή στάση” της Lagarde και η πίεση που ασκεί με τις θέσεις που διατύπωσε δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους εταίρους της στην Ευρωζώνη, "το ΔΝΤ ζητά την διασφάλισή του είτε από την Ελλάδα είτε από την Ευρωζώνη” και αυτό το αντιλαμβάνονται αυτή την στιγμή όλες οι πλευρές. 

Χαρακτηριστικό των διαλόγων που γίνονται πίσω από το επίσημο σκηνικό των διαπραγματεύσεων είναι οτι και το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως η ποιότητα των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί με το ελληνικό πρόγραμμα είναι αδύνατο να οδηγήσουν πλέον στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Απόδειξη αυτού είναι – όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες - ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη η ίδια η Lagarde σε συνέντευξή της, απαντώντας σε ερώτημα για τα "λάθη” του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την παρέμβαση του Olivier Blanchard, δήλωσε ευθαρσώς ότι "είναι υγιές ένας θεσμός όπως το ΔΝΤ να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του...". 

Όπως παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι "δεν είναι η στιγμή για να επαναληφθούν τα ίδια λάθη, αλλά η εναλλακτική σε αυτό προϋποθέτει ότι κάποιος πρέπει να διασφαλίσει την θέση του ΔΝΤ στην διαδικασία...”. 

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής αφορούν σενάρια τα οποία φέρνουν στην σκηνή των εξελίξεων το EFSF δηλαδή το μοναδικό "παίκτη” από ευρωπαϊκής πλευράς που διαθέτει χρήματα πέραν της ΕΚΤ. 

Για τον λόγο αυτό ο Regling έχει προσκληθεί στην συνάντηση των τεσσάρων φορέων με τον κ. Τσίπρα. 

Δεν έχει διαρρεύσει για την ώρα ποιες είναι οι εναλλακτικές που εξετάζονται. Στο παρελθόν βέβαια είχε εξετασθεί ανεπισήμως το ενδεχόμενο εξαγοράς των υποχρεώσεων της Ελλάδας από το δάνειο του ΔΝΤ (πρέπει να πληρώσει 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2030) μέσω του EFSF, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με μία εν μέρει αναδιάρθρωση του χρέους αφού το κόστος του δανείου από το ΔΝΤ έναντι εκείνου από το EFSF είναι περίπου 3 προς ένα... 

Όμως προς στιγμή δεν έχει υπάρξει κανένα διασταυρωμένο στοιχείο που να υποδεικνύει πως κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή. Το μοναδικό στοιχείο που προσανατολίζει στην αναζήτηση εναλλακτικών σε τέτοια κατεύθυνση είναι η παρουσία του Regling στην συνάντηση. 

Βέβαια ακόμα και αν διαμορφωθεί – με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα από ελληνικής πλευράς - μία τέτοιου είδους διασφάλιση του ΔΝΤ μέσω του EFSF, γεγονός που αναμφισβήτητα θα διευκολύνει και την Αθήνα στα επιχειρήματά της για επίτευξη συμφωνίας, προϋποθέτει εγκρίσεις από την Σύνοδο Κορυφής και ορισμένα κοινοβούλια. 

Και εδω παραμένει άγνωστο το αν το γερμανικό κοινοβούλιο και κυρίως οι βουλευτές που ακολουθούν τις πολιτικές συστάσεις του Schaeuble στο CDU θα αποδεχθούν την διασφάλιση της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα από μία τέτοια "λύση”.

http://kourdistoportocali.com/post/44918/lagarde

Δεν υπάρχουν σχόλια: