Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Να διώξουμε το φόβο



Στις εκλογές του Ιανουαρίου τα συστημικά ΜΜΕ επένδυσαν στον φόβο. Θυμάστε όλοι τα ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και την γενική στρατηγική του MEGA και του ΣΚΑΪ. Τώρα, λίγες ώρες πριν ξεσαλώσουν ήρθε η ώρα να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αναλογιστούμε τι σημαίνει η ψήφος μας.



                 Να διώξουμε το φόβο

του Κώστα Εφήμερου (σκίτσο του Νίκου Ρουμπάκη)

Μέχρι τώρα έχει γίνει μια προσπάθεια να συνδεθεί το Όχι στο δημοψήφισμα με την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Δεν θα σας πω ψέματα, η άρνηση στο επαχθές σχέδιο των πιστωτών μπορεί στα αλήθεια να μας οδηγήσει έξω από την Ευρωζώνη. Αυτό που δεν σας λένε όμως είναι ότι α) οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων οδηγούσαν νομοτελειακά στο ίδιο αποτέλεσμα και β) από τη στρατηγική της Τρόικας φαίνεται ότι δεν ήθελαν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης παρά μόνο γονατιστή.

Η πρόταση των δανειστών -ακόμα και αυτή που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα- περιλαμβάνει επαχθή μέτρα. Ζητάνε την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους και την αντικατάσταση του από «ανεξάρτητη αρχή», ανεξάρτητη ακόμα και από την κυβέρνηση που θα αποφασίζει για όλα τα δημοσιονομικά της χώρας. Ζητάνε Έπαρχο.

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα μέτρα που πρέπει οπωσδήποτε να αποστηθίσετε (δείτε τα εδώ )

Η απόφαση του Eurogroup χθες και της ΕΚΤ σήμερα πάνε ακόμα ένα βήμα παραπέρα: επιθυμούν το δημοψήφισμα να διεξαχθεί υπό το καθεστώς του απόλυτου τρόμου και αν είναι δυνατόν με επεισόδια στους δρόμους και τις πλατείες.

Οι μνημονιακές δυνάμεις συνασπίζονται προκειμένου να συμμετάσχουν στην στρατηγική του τρόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ζητάνε να ψηφίσουμε ΝΑΙ σε μια σειρά από τρομακτικά μέτρα, να γονατίσουμε εμείς για λογαριασμό τους και να δεσμευτούμε να καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός, ίσα-ίσα για πέντε μήνες παράτασης, χωρίς καμία δέσμευση ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα πρέπει να δώσουμε από αυτά που δεν έχουμε.

Οι οπαδοί του ΝΑΙ μας προτείνουν να υπογράψουμε ένα έγγραφο που θα εξαφανίσει τα ελάχιστα ψήγματα ελπίδας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Που θα δέχεται μέτρα που θα πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Που δεν εμπνέει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις αγορές για να γίνει έστω και μια ελάχιστη επένδυση αφού τα μέτρα θα έχουν ημερομηνία μόνο για 5 μήνες και μετά πάλι θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση.

Οι οπαδοί του ΝΑΙ μας λένε φοβηθείτε. Ψηφίστε με κλειστά τα μάτια οτιδήποτε σας προσφέρουν γιατί αλλιώς έρχεται η καταστροφή.

Αλλά γιατί να τους πιστέψουμε;

Το 2010 μας είπαν να πάρουμε μια σειρά από μέτρα γιατί αλλιώς η ανεργία θα έφτανε στο 40%, οι μισθοί και οι συντάξεις θα έπεφταν στο μισό, δεν θα είχαμε χρήματα ούτε για να θερμάνουμε το σπίτι μας. Μας είπαν τότε ότι ο κόσμος θα ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει και τα παιδιά θα πηγαίνουν χωρίς φαγητό στο σχολείο. Μας είπαν ότι ο κόσμος θα πεθαίνει στους δρόμους.

Αλλά αυτά έγιναν ήδη, ως αποτέλεσμα των πολιτικών τους.

Τον Ιούνιο του 2013 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε στην επίσημή του έκθεση ότι ένα λάθος στον υπολογισμό οδήγησε σε επιδείνωση την ύφεση και οδήγησε σε 300.000 θέσεις ανεργίας. Τώρα οι ίδιοι τεχνοκράτες επιμένουν ότι το πρόγραμμα απέτυχε επειδή οι κυβερνήσεις δεν έδειξαν την απαραίτητη τόλμη στην εφαρμογή του. Εσείς που ζείτε εδώ, που λαμβάνετε τους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ και πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ στα αλήθεια πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις του Σαμαρά και του Παπανδρέου ήταν ελαστικοί στην εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων»;

Οι ίδιοι τεχνοκράτες που μπορούν να γράψουν ότι κατέστρεψαν τη ζωή 300.000 οικογενειών και μετά να πάνε για δείπνο με τους συνεργάτες τους επιμένουν ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η οικονομία είναι να εφαρμοστεί το ίδιο αποτυχημένο πρόγραμμα, στην σκληρότερη δυνατή μορφή του.

Οι ηγέτες του κόσμου υποστηρίζουν ότι δεν τους νοιάζει αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ αλλά την ίδια ώρα κάνουν δημόσιες και κρυφές  (όπως αποκάλυψε το Wikileaks) συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα και συνεδριάζουν εκτάκτως ακόμα και οι G7 για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μας λένε ότι μια τράπεζα (Leahman Brothers) στην Αμερική μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά η έξοδος της Ελλάδας όχι.

Αυτά μας λένε αυτοί.

Χθες ακούσαμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από την αρχή σχέδιο να μας βγάλει από το Ευρώ. Αλήθεια; Η πρόταση των 47 σελίδων ήταν δηλαδή ενταγμένο σε αυτή τη στρατηγική; Η ίδια πρόταση που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν ως «5 mail Χαρδούβελη» δεν ήταν τελικά μνημονιάρα όπως έλεγαν οι ίδιοι;

Ποιός είναι ο ψεκασμένος τώρα;

Να διώξουμε το φόβο


Τώρα να σταθούμε όρθιοι και να ψηφίσουμε νηφάλια και ενημερωμένοι. Χωρίς να τρομοκρατούμαστε από αυτούς που δεν μας είπαν μέχρι σήμερα την αλήθεια. Ακόμα και όσοι από εμάς έχουμε πολλά να καταλογίσουμε στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (δείτε πάνω-δεξιά τα υπόλοιπα κείμενά μου) τώρα θα πρέπει να βάλουμε την αξιοπρέπεια πάνω από τον φόβο.

Ο καπιταλιστής νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν είχε γράψει ήδη από το 2010 ότι όταν το παιχνίδι παίζεται μεταξύ των αγορών και των πολιτών μιας χώρας να στοιχηματίζετε πάντα υπέρ των πολιτών, ακόμα και όταν φαίνεται ότι χάνουν στο πρώτο ημίχρονο.

Η ψήφος στο ΟΧΙ δεν σημαίνει απαραίτητα έξοδο από το ευρώ, ακόμα και αν το δίλημμα θα παρσουιάζεται μόνο έτσι. Αλλά στα αλήθεια είστε σίγουροι ότι ακόμα και αν οδηγήσει σε ένα Grexit θα είναι χειρότερο το μέλλον των παιδιών σας από τη δική τους πρόταση;

Βασιζόμενοι που; στις δικές τους αναλύσεις;

http://www.thepressproject.gr/article/78740


Δεν υπάρχουν σχόλια: