Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Ανακύκλωση στο σύστημα



Ανακύκλωση στο σύστημα
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 
πρώην βουλευτή, πρ. ευρωβουλευτή και πρ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής

«Τα πάντα ρει». Κι όμως, συχνότατα όλα αλλάζουν μένοντας ίδια. Η ανθρώπινη σκέψη κινείται ανάμεσα στο μηδέν και στο άπειρο, διερευνώντας ενίοτε τα μυστικά του σύμπαντος ή κατατρυχόμενη στην προσπάθεια να διατυπώσει το ανείπωτο. Δυνάμει φιλόσοφοι είμαστε όλοι, ακόμα και οι αμόρφωτοι, που πλεονάζουν, αφού η ΠΑΙΔΕΙΑ μας είναι πλημμελέστατη. Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες.  Τώρα, η χώρα μας δεν είναι αυτεξούσια. Ο πολυκύμαντος βίος της, πότε με εξάρσεις και πότε με καταβαραθρώσεις, ήταν πάντοτε βιώσιμος. Κι αυτό, επειδή διαθέταμε πληθώρα ανιδιοτελών πολιτικών ηγετών, τηρουμένων των αναλογιών ως προς τις ικανότητες του καθενός τους.

Σήμερα, σε περίοδο ακραίου καπιταλισμού, έχουμε απέναντί μας μια γερμανοκρατούμενη, εχθρική και τιμωρητική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα συνονθύλευμα δικτατορίσκων και αχυρανθρώπων. Και οι μεν και οι δε εκβιάζουν μονίμως.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων βάλλεται συνεχώς από τη θρασύτατη μνημονιακή αντιπολίτευση. Από εκείνους δηλαδή που οδήγησαν ως κυβέρνηση –και μάλιστα ενσυνειδήτως– την πατρίδα μας και τους πολίτες της ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Στη σημερινή θρασύτατη αντιπολίτευση έχει προστεθεί και το νεοπαγές κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι, το οποίο ο επικεφαλής της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς θεωρεί… αγλάισμα!

Το πεντασέλιδο τερατούργημα που ενεχείρισε τις προάλλες –συγκεκριμένα την προπερασμένη Τετάρτη– ο υποταγμένος στο Βερολίνο Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι. Τι κι αν η συνάντηση ετούτης της Τετάρτης του έλληνα πρωθυπουργού με τη Μέρκελ και τον Ολάντ πήγε καλύτερα; Το αδιέξοδο είναι πλήρες. Χωρίς ριζική μείωση του ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΥΣΟΔΕΣΕΙ.

Μιλώντας για τους αδηφάγους δανειστές από του βήματος της Βουλής, σε μια προσπάθεια να τους θέσει ηθικά και ψυχολογικά διλήμματα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι καιρός να αποδείξουν αν δουλεύουν για τη λύση ή για να υποτάξουν τη χώρα και τον λαό της. Γιατί αν δουλεύουν για να μας υποτάξουν, να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα». Η τελευταία του φράση υπήρξε πεντακάθαρη και πεντακάθαρα απειλητική. Με αποδέκτες τους αναφερόμενους αλλά και τους αλαλάζοντες φαυλεπίφαυλους βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) της αντιπολίτευσης που θέλουν λύση «όσο σκληρή και να είναι»!

Μικροϋποχωρήσεις αλλά και λάθη δυστυχώς έχει κάνει και η τωρινή συγκυβέρνηση. Λάθη επιπροσθέτως λόγω απειρίας. Στο 293o τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» ο Μενέλαος Γκίβαλος, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και λαμπρός διανοούμενος, γράφει υπό τον τίτλο «Οι εκβιαστές τρέμουν τη ''ρήξη''» μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Χάσαμε πολύ χρόνο, πολύτιμο χρόνο, νομίζοντας ότι διαλεγόμαστε με τους ''εταίρους'' και δανειστές στη βάση της δημοκρατικής αρχής, της λογικής, της ''μπέσας''. Όμως, αντί για τον Γιούργκεν Χάμπερμας, απέναντί μας έχουμε τις αντιλήψεις της ''κοινωνίας της ζούγκλας'', των στυγνών συσχετισμών δύναμης, τον μεγαλοϊδεατισμό ενός σύγχρονου γερμανικού imperium. Αντί, λοιπόν, να περιμένουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα το αδιέξοδο, το ''ατύχημα'', θα πρέπει εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας να καταδείξουμε σε πρακτικό επίπεδο τις συνέπειές του για τους ''διαπραγματευτές'' μας». (Διευκρίνιση δική μου για τους μη γνωρίζοντες: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας είναι ο μέγιστος εν ζωή γερμανός φιλόσοφος.)

Ανακύκλωση στο σύστημα –αυτός είναι ο τίτλος του παρόντος άρθρου– κάνουν οι συστημικοί θιασώτες και ζηλωτές που δεν παραμένουν μόνο αλώβητοι από αυτό, αλλά το εκμεταλλεύονται επιπλέον για να θησαυρίζουν. Οι δομές του συστήματος διατηρούνται ακλόνητες και κανένας δεν διανοείται να επινοήσει εικονοκλαστικές και ρηξικέλευθες μεθόδους για να τις υποσκάψει. Φταίνε και οι παθόντες –αξιολογότατοι οι περισσότεροι– που κουρνιάζουν στην απογοήτευση και την απραξία τους.

Το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης είναι το Grexit, που αποκαλείται μετριοπαθέστατα και «ατύχημα». Το προηγούμενο άρθρο μου είχε τον εύγλωττο τίτλο: «Το Grexit απειλεί τους απειλούντες». Θα τελειώσω, εμμένοντας στις απόψεις μου, όπως και στο κείμενο της περασμένης Κυριακής: Δεν θα ισχύσει το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Τη μεγάλη ζημιά θα την υποστούν οι «αλλόφυλοι», συμπαρασύροντας και άλλους στην καταστροφή. Εμείς –με μικρότερες (ή και λίγο μεγαλύτερες) δυσκολίες από όσες έχουμε υποστεί μέχρι τούδε– θα επιβιώσουμε. Αποκτώντας ξανά ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ. 

Το Grexit απειλεί τους απειλούντες
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ πρώην βουλευτή, πρ. ευρωβουλευτή και πρ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής

Οι λεγόμενοι «θεσμοί» οργιάζουν. Και δεν μετακινούνται ρούπι από τον επαίσχυντο σχεδιασμό τους να εξοντώσουν την Ελλάδα και τους οικονομικά εξαθλιωμένους πολίτες της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων αγωνίζεται απεγνωσμένα για την εξεύρεση «κοινά αποδεκτής λύσης». Όχι «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», διότι έχει βάλει ήδη νερό στο κρασί της. Παρά ταύτα, αντιμετωπίζει απέναντί της αδιάτρητο τείχος.

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Τρίτης, ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, με τίτλο «ΧΡΕΟΣ» και υπότιτλο «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ», παραθέτει, μεταξύ άλλων εύγλωττων σατιρικών αιχμών, την ακόλουθη ερωταπόκριση: «Ποιες ήταν οι κατοχικές δυνάμεις το '41-'44;».

«Οι τεχνικές υπηρεσίες». Οι απόγονοι δηλαδή των Ναζί. Ποιοι άλλοι;

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων «να διαβεί τον Ρουβίκωνα». Το απέδειξε περίτρανα το εμπεριστατωμένο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Ένα άρθρο που αποτυπώνει με ακρίβεια τα δεινά που υπέστη -και υφίσταται- η πατρίδα μας.

Τα διεθνή ΜΜΕ αντιμετώπισαν ποικιλοτρόπως αυτό το άρθρο και ο αντίκτυπός του υπήρξε μεγάλος. Ειδικά ορισμένα ευρωπαϊκά μίντια (που κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου) αντιλήφθηκαν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι σκληρό καρύδι και ότι ο καυστικός του λόγος δεν διατυπώνεται διά της τεθλασμένης.

Η γερμανική «Bild», αυτό το σύμφυρμα λαϊκίστικων και ρυπογόνων ηλιθιοτήτων, θεωρεί το άρθρο του Τσίπρα «ως μετάθεση ευθυνών», τονίζοντας ότι «για την Αθήνα πάντα φταίνε οι άλλοι». Δεν πάει, όμως, πίσω και ο… σοβαρός «Spiegel», ο οποίος στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτιμά ότι ο Τσίπρας αναζητά και πάλι την ευθύνη στους άλλους, «ρίχνοντας το μπαλάκι στους νεοφιλελεύθερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χωρίς να τολμά -βεβαίως βεβαίως- να τους κατονομάσει. (Προδήλως θέλει να τα έχει καλά με όλους τους).

Οι ευφυείς σχολιαστές αναλύσεων σοβαρών δικτύων συνέλαβαν το επιδιωκόμενο από τον Αλέξη Τσίπρα νόημα του βαρυσήμαντου άρθρου του. Εκφράσεις όπως «συγκαλυμμένη προειδοποίηση», «προειδοποίηση ανυποταγής» αλλά και «μάθημα στρατηγικής», δίνουν το στίγμα αυθεντικών ερμηνειών.

Συγκεκριμένα, το BBC τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας διάλεξε αυτή τη στιγμή για να ρίξει το γάντι», συμπληρώνοντας ότι ένα μέρος της κριτικής του κατευθύνεται προς το ΔΝΤ και ένα άλλο προς τα «γεράκια» του Βερολίνου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής «Daily Telegraph» Αμπρόουζ Έβανς Πρίτσαρντ εξέλαβε το άρθρο ως μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα σπάσει τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της. «Αποτελεί μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση ότι η Αθήνα μπορεί να επιλέξει να πτωχεύσει, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση που έγινε ποτέ και να βγει από το ευρώ». Η γαλλική «La Tribune» τονίζει, διά του αρχισυντάκτη της Ρομαρίκ Γκοντέν, ότι η σθεναρή αντίσταση του έλληνα πρωθυπουργού προς τους πιστωτές αποτελεί μάθημα για τους ευρωπαίους ηγέτες. «Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Ότι είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άνγκελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό…». Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς». «Οι πιστωτές ήλπιζαν», υπογραμμίζει ο αρχισυντάκτης, «ότι όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία, τόσο θα μειωνόταν η ελληνική αντίσταση. Να, όμως, που συνέβη το αντίθετο». Ο κ. Γκοντέν εκτιμά ότι με αυτή τη στάση ο Αλέξης Τσίπρας «έχει ανατρέψει εντελώς την κατάσταση. Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να ζητιανέψει μια συμφωνία, αλλά οι πιστωτές που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και μιας οικονομίας που έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα». […] Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος τους. Υποχρεούνται πλέον να επιλέξουν μεταξύ μιας υποχώρησης ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΤΑ Ή ΕΝΟΣ GREXIT ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. (Τα κεφαλαία δικά μου).

Η πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν και να συνεχίσουν τη συζήτηση στο δείπνο που θα ακολουθούσε, ΥΠΗΡΞΕ ΦΙΑΣΚΟ, ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ, ΠΑΓΙΔΑ, ΦΑΚΑ, ΔΟΚΑΝΟ και ό,τι άλλο σχετικό μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πεντασέλιδο κείμενο που του ενεχείρισε στο τέλος ήταν ένα παγόβουνο, εκτός θαλασσίων υδάτων, σαν τον «Τιτανικό». Ένα κατάπτυστο κείμενο που αποτυπώνει ανάγλυφα το αισχρό ΠΟΙΟΝ του θλιβερού εσμού των λεγόμενων «θεσμών».

Είναι πεντακάθαρο πλέον και για τους πιο αφελείς συμπατριώτες μας: ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Η αφεντιά μου, χωρίς να είναι διορατικότερη από πολλούς άλλους, το προέβλεπε εδώ και αρκετές εβδομάδες εμπράκτως. Δηλαδή με τα άρθρα της.

Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ της παρούσας συγκυβέρνησης τους εξολοθρευτικούς αυτούς όρους των στυγνών εκβιαστών μας. Ο τίτλος και του σημερινού άρθρου της αφεντιάς μου -»Το Grexit απειλεί τους απειλούντες»- είναι σκληρός και ενδεικτικότατος.

Τελειώνω τονίζοντας: Δεν θα ισχύσει το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Τη μεγάλη ζημιά θα την υποστούν «οι αλλόφυλοι», συμπαρασύροντας και άλλους στην καταστροφή. Εμείς -με μικρότερες (ή και λίγο μεγαλύτερες) δυσκολίες από όσες έχουμε υποστεί μέχρι τούδε- θα επιβιώσουμε. Αποκτώντας ξανά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.  

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"




Δεν υπάρχουν σχόλια: