Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στίγκλιτς: Η Ευρώπη επιτίθεται στην ελληνική δημοκρατία




Στίγκλιτς: Η Ευρώπη επιτίθεται στην ελληνική δημοκρατία




Για «επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική δημοκρατία» κάνει λόγο σε άρθρο του στο Project Syndicate ο διάσημο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σχολιάζοντας πως πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν και αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της διαφωνίας τους με την Ελλάδα: «Το θέμα είναι η ισχύς και η δημοκρατία, πολύ περισσότερο από τα λεφτά και την οικονομία».
Ο Στίγκλιτς σχολιάζει ότι όχι μόνο η τρόικα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της για τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καν μάθει από τα λάθη τους, εξακολουθώντας να απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Ο διάσημος οικονομολόγος αναγνωρίζει πως οι τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη συμφωνία με τις απαιτήσεις των δανειστών, και επισημαίνει πως το θέμα δεν είναι τα χρήματα: «Είναι η επίκληση τελικών προθεσμιών για να αναγκάσουν την Ελλάδα να υποκύψει και να αποδεχθεί το απαράδεκτο – όχι μόνο μέτρα λιτότητας, αλλά και άλλες υφεσιακές και τιμωρητικές πολιτικές».
Όπως σημειώνει, η κίνηση της κυβέρνησης να δώσει το λόγο στο λαό για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των δανειστών είναι ασύμβατη με τις πολιτικές της Ευρωζώνης, η οποία «ποτέ δεν ήταν ένα ιδιαίτερα δημοκρατικό prοject», μια και οι περισσότερες χώρες που έχουν ενταχθεί σε αυτήν, δεν το έκαναν με την έγκριση των πολιτών, αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Και σήμερα βλέπουμε, συνεχίζει, το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας: Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δουν το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία τους είναι πολύ «άβολη» με την αντίθεσή της σε πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες και την επιμονή της στον περιορισμό της δύναμης των πλουσίων.
Ο Στίγκλιτς εκτιμά πως καμία από τις δύο επιλογές στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν είναι εύκολη, καθώς αμφότερες ενέχουν μεγάλους κινδύνους. Το «ναι» θα σήμαινε μία ύφεση σχεδόν ατελείωτη, εξηγεί, ενώ για το «όχι» αναφέρει:
«Ένα ‘όχι’ θα δημιουργούσε τουλάχιστον μία ευκαιρία για την Ελλάδα, με την ισχυρή δημοκρατική της παράδοση, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Οι Έλληνες μπορεί να πάρουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα μέλλον που, αν και ίσως όχι με τόση ευημερία όσο στο παρελθόν, είναι πολύ πιο ελπιδοφόρο από το παράλογο μαρτύριο του παρόντος».
«Εγώ ξέρω τι θα ψήφιζα», καταλήγει.

http://ht.ly/OY6st

Δεν υπάρχουν σχόλια: