Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΠΑΙΔΙ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ





ΠΑΙΔΙ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Δημιουργικός χρόνος
Δραστηριότητες που μπορούν να τους προκαλέσουν το ενδιαφέρον και να τα απομακρύνουν από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.
Γράφει η Νατάσα Παπανικολάου
Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών· σε λίγο τα σχολεία κλείνουν κι αυτό σημαίνει πως τα παιδιά θα μένουν αρκετές ώρες μαζί μας στο σπίτι μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η πρώτη εβδομάδα συνήθως φεύγει γρήγορα καθώς τα παιδιά ενθουσιασμένα που δεν έχουν σχολείο, ασχολούνται με τα παιχνίδια τους και κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους. Όμως οι μέρες περνούν, οι φίλοι τους φεύγουν για τα εξοχικά τους και τότε ακούγεται για πρώτη φορά η γνωστή φράση... «μαμά βαριέμαι». Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν στον ελεύθερο μας χρόνο μαζί με τα παιδιά μας τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη;
Οι δραστηριότητές μας μπορούν να είναι είτε σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και μέσα στο σπίτι. Μια ωραία απασχόληση που θα τραβήξει το παιδί μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών και την tv είναι η φωτογραφία και η δημιουργία ενός φωτογραφικού άλμπουμ. Με μια απλή φτηνή παιδική φωτογραφική μηχανή, ακόμη και μιας χρήσης, ο μικρός σας φωτορεπόρτερ μπορεί να τραβάει φωτογραφίες σε κάθε βόλτα. Μια ακόμη πολύ ωραία δραστηριότητα είναι να φυτέψουμε λουλούδια μαζί με το παιδί μας. Η δημιουργία ενός παζλ, τα κολάζ, οι συλλογές και φυσικά το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων θα μπορούσαν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών εντός του σπιτιού. Επίσης μπορούμε να αφιερώσουμε μια μέρα με το παιδί μας για να μαζέψουμε παιχνίδια, βιβλία και ρούχα που δεν χρησιμοποιεί πια, για να τα δωρίσουμε σε άλλα παιδάκια που τα έχουν ανάγκη.

 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
• Εκτός όμως από τις δραστηριότητες εντός σπιτιού, πολύ βοηθάνε και αυτές που «κουράζουν» γλυκά το παιδί όπως μια ποδηλατάδα, ή μια επίσκεψη στην παιδική χαρά, το πάρτι ενός φίλου, ενώ μαζί με το παιδί μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δωρεάν συναυλίες που γίνονται στην πόλη μέσα στο καλοκαίρι. Επισκέψεις σε μουσεία, στοn ζωολογικό κήπο ή ακόμη και σε τουριστικά σημεία στην περιοχή όπου ζούμε είναι δράσεις που αγαπούν πολύ τα παιδιά.
• Άλλος ένας τρόπος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών το καλοκαίρι είναι χώροι μέσα στην πόλη, όπου συνδυάζεται το παιχνίδι και η δράση με τη γνώση. Τα Camp των σχολείων, των μουσείων και των κέντρων πολιτισμού, είναι μερικοί από αυτούς τους χώρους. Εκεί το θεατρικό παιχνίδι, οι διαδραστικές ασκήσεις αλλά και οι επισκέψεις σε θεματικές εκθέσεις, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν, ακόμα και όλη τη μέρα, κάνοντας πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Ειδικά για τους εργαζόμενους είναι πολύ βολικό, καθώς τα παιδιά απασχολούνται στα Camp  αυτά από το πρωί μέχρι το απόγευμα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών.

Τα οφέλη της κατασκήνωσης στην ψυχολογία..
Από την ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
Κλινική Ψυχολόγο

Τo πολυπόθητο καλοκαίρι έχει κάνει την είσοδο του, όμως οι ανειλημμένες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις των γονιών δεν επιτρέπουν σε εκείνους και στα παιδιά παρά ολιγοήμερες αποδράσεις. Οι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να ξεφύγουν από τους ξέφρενους ρυθμούς της πόλης και προπαντός να χαλαρώσουν από το εξοντωτικό σχολικό πρόγραμμα τους προκειμένου να ανασυγκροτήσουν τις ψυχικές και τις σωματικές τους δυνάμεις. Οι παιδικές κατασκηνώσεις τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια λύση για τους γονείς. Οι παιδικές κατασκηνώσεις αναμφίβολα μέσω των ποικίλων δραστηριοτήτων που προσφέρουν προάγουν την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την κοινωνικότητα του παιδιού.
Η παιδική κατασκήνωση μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία στη ζωή του παιδιού διότι έρχεται σε επαφή με τη φύση, συσχετίζεται, συνεργάζεται, συμβιώνει και αλληλεπιδρά με αλλά παιδιά και γενικότερα έρχεται αντιμέτωπο με νέες καταστάσεις, οι οποίες ορθώνονται μπροστά του.
Το παιδί καλείται να αποχωριστεί τους γονείς του και να λάβει πρωτοβουλίες, ευθύνες και αποφάσεις για την καθημερινότητα του (π.χ. τι ρούχα θα φορέσει, να στρώσει το κρεβάτι του κ.ά.). Ο μικρός αυτός αποχωρισμός από τις προστατευτικές φτερούγες των γονιών σφυρηλατεί την προσωπικότητα του παιδιού και ενισχύει την αίσθηση της ταυτότητας του. Το παιδί ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτει και άλλες πτυχές της προσωπικότητας του, οι οποίες πιθανότατα να ήταν αθέατες τόσο στο ίδιο όσο και στην οικογένεια του.
Επίσης η εμπειρία της συνύπαρξης με άλλα παιδιά προωθεί τη συνεργατικότητα, την άμιλλα, την ομαδικότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση και την ενσυναίσθηση απέναντι στον άλλον. Τέλος η άμεση επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για την ψυχική και τη σωματική υγεία του παιδιού.
Εκτονώνει την ενέργεια του παιδιού, ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του, αναπτύσσει τη φαντασία του, τη δημιουργικότητα του, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η βιωματική μάθηση, η οποία τού είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: