Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Τζέρι Ράις: Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΔΝΤ



Τζέρι Ράις: 
Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΔΝΤ


Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2006 οπότε ξεκίνησε, υπογραμμίζει στην απάντησή του, σε επιστολή του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Την επιστολή του Τ. Ράις δίνει στη δημοσιότητα ο Τ. Κουίκ ο οποίος παρατηρεί ότι «γίνεται η παραδοχή, ότι δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μετείχαν του ΔΝΤ προγράμματος υποτροφιών, που φαίνεται ότι κανείς μας δεν ήξερε. Περιμένω από την ΕΣΗΕΑ ή την ΠΟΕΣΥ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα να γνωστοποιήσει, αν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΔΝΤ, για αυτά τα ταξίδια «υποτροφίας» με ανοικτή συμμετοχή για όλους τους δημοσιογράφους ή, τελικά, έγινε επιλογή με άλλες διαδικασίες».

Ο Τ. Κουίκ σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων σχολιάζει «κατά την άποψή μου, δεν συντρέχει λόγος μυστικότητας. Προτρέπω οι ίδιοι οι δύο δημοσιογράφοι να δώσουν το όνομά τους, για να τελειώσει η συνολική λάσπη. Αν δεν το πράξουν, θα πρέπει πάλι να απευθυνθώ στο ΔΝΤ. Και αν το ΔΝΤ αρνηθεί να βοηθήσει, τότε ενοχοποιεί μία διαδικασία, την οποία το ίδιο το Ταμείο παρουσιάζει ως θετική πρωτοβουλία της».

Η ελληνική μετάφραση της επιστολής του Τ. Ράις έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την από 18 Ιουνίου επιστολή σας. Σε απάντηση του άμεσου ερωτήματός σας, μπορώ να σας πω, ότι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Έλληνες δημοσιογράφους. Επί της ευκαιρίας του ερωτήματός σας όμως, θα ήθελα να σας δώσω μια πιο διευρυμένη απάντηση:

Από το 2006, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα υποτροφιών, που προσφέρει σε μικρές ομάδες δημοσιογράφων που προέρχονται κυρίως από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και από χώρες με αναδυόμενη οικονομία, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις Εαρινές και Ετήσιες Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το πρόγραμμα παρέχει μια ευκαιρία για τους δημοσιογράφους- που κατά κανόνα δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις -  να καλύψουν αυτές τις σημαντικές οικονομικές συζητήσεις και να συναντήσουν τους ηγετικούς διαμορφωτές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής παγκοσμίως.  Σε μερικές περιπτώσεις, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί έτσι, ώστε να συμπεριλαμβάνει συμμετέχοντες από χώρες υψηλότερου εισοδήματος, που μπορεί όμως να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή να έχουν δεχθεί τη στήριξη του Προγράμματος του ΔΝΤ.

Από το 2006, περίπου 300 δημοσιογράφοι από 90 χώρες έχουν προσκληθεί και έχουν παρακολουθήσει τις Ετήσιες και Εαρινές Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της σχεδόν 10ετούς περιόδου, υπήρξαν μόνο 2 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες με την ανωτέρω υποτροφία έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς με οποιοδήποτε άλλο μέλος του Τύπου που καλύπτει τις Συναντήσεις, την ίδια πρόσβαση, περιορισμούς και εργασία στο Κέντρο Πολυμέσων.

Ελπίζω ότι αυτή η πληροφορία να είναι χρήσιμη.

Ειλικρινά δικός σας,

Gerry Rice
Διευθυντής Τμήματος Επικοινωνίας, ΔΝΤ»

http://www.koutipandoras.gr/article/143763/tzeri-rais-dyo-ellines-dimosiografoi-symmeteihan-sto-programma-toy-dnt

Δεν υπάρχουν σχόλια: