Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στην άμμο παλάτια...




Στην άμμο παλάτια...
Το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν μπορείτε  να κάνετε οτιδήποτε εάν η άμμος δεν είναι βρεγμένη
Οδηγίες για καλλιτεχνική ενασχόληση στην παραλία
Οι πύργοι στην άμμο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος μια ημέρα στην παραλία. Χρειάζεται κέφι, συνεργασία, άμμος, νερό, πολλή φαντασία και κάποιες οδηγίες.
ΣΚΑΨΤΕ ΜΙΑ ΛΑΚΚΟΥΒΑ ΜΕ ΝΕΡΟ: Μην ξεχάσετε να σκάψετε μια λακκούβα η οποία να γεμίζει συνέχεια με νερό. Κάντε τη φαρδιά διότι ούτως ή άλλως θα βαθύνει καθώς θα παίρνετε από εκεί τη βρεγμένη άμμο.
Τα υλικά
Η λίστα με τα υλικά για τη δημιουργία ενός κάστρου στην άμμο είναι μικρή, αλλά αυτό μη σας ξεγελά. Το εγχείρημα δεν είναι απλό.
Άμμος: Το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε εάν δεν είναι βρεγμένη. Όσο πιο βρεγμένη είναι μάλιστα τόσο καλύτερα θα μπορέστε να κάνετε πάνω της τη γλυπτική σας.
  ΝΕΡΟ: 1. Χρησιμοποιήστε πολύ. 2. Αφήστε το νερό να στραγγίξει. Είναι πιο εύκολο αν γεμίζετε τις χούφτες σας με υγρή άμμο και την προσθέτετε σιγά σιγά στο «οικοδόμημα». 3. Πιέστε την υγρή άμμο. Χρησιμοποιήστε χέρια, πόδια ή και κάποιο εργαλείο για να κάνετε την άμμο συμπαγή.
Τα εφόδια
Φυσικά, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας, αν θέλετε όμως υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία:
  Ένα ελαφρύ φτυάρι με μεγάλο χερούλι και μικρή κουτάλα. Εάν θέλετε να κάνετε το κάστρο ψηλό - που το θέλετε - θα πρέπει να σκάψετε βαθιά. Το συγκεκριμένο φτυάρι θα σας βοηθήσει και στο να βγάλετε την άμμο και στο να τη συγκεντρώσετε στα πλάγια.
• Έναν ή δύο κουβάδες. Εάν δεν βρείτε νερό σκάβοντας, χρειάζεστε τουλάχιστον δύο: έναν για να αναμειγνύετε άμμο και νερό και έναν για να μεταφέρετε το νερό.
• Εργαλεία για το σμίλευμα. Θα τα βρείτε θαμμένα στα συρτάρια της κουζίνας: ένα παλιό μαχαίρι κομμένο στην άκρη του για να δίνετε σχήμα, μια βούρτσα για βάψιμο με μαλακές τρίχες για να λειαίνετε τις επιφάνειες και ένα πλαστικό καλαμάκι για να φυσάτε την άμμο που περισσεύει όταν φτιάχνετε τις λεπτομέρειες.


Το χτίσιμο
Η σωστή δοσολογία για την κατασκευή ενός κάστρου είναι άμμος και νερό σε αναλογία 1 προς 1. Φτιάξτε μια στρογγυλή βάση που να έχει περίπου 1 μέτρο διάμετρο. Πάνω, φτιάξτε ένα λοφάκι άμμου. Με το φτυάρι ανοίξτε τρύπες σε πολλά σημεία και ρίξτε νερό στις τρύπες με τον κουβά. Πιέστε την άμμο στο λοφάκι μέχρι να την αισθανθείτε συμπαγή. Αρχίζοντας από ψηλά ξεκινήστε να δίνετε σχήμα με τα χέρια σας και να σμιλεύετε με τα εργαλεία. Όσο πιο πολύ δουλεύετε τόσο θα ξεραίνεται η άμμος, γι' αυτό να θυμάστε να ρίχνετε νερό. Όταν θα έχετε τελειώσει το πρώτο χτίσιμο, αρχίστε να παίρνετε στα      χέρια σας την ξερή άμμο, να τη βρέχετε, να την πλάθετε και να την       τοποθετείτε εκεί που χρειάζεται - αυτό είναι κάτι στο οποίο θα σας βοηθήσει ολόκληρη η οικογένεια
Τα "κτίρια"
Τρία είναι τα βασικά τμήματα του κάστρου σας: ο πύργος, τα τείχη και η αψίδα.
•ΠΥΡΓΟΙ: Ένας πύργος είναι μια αλληλουχία από χούφτες άμμου τοποθετημένη η μία πάνω στην άλλη. Όσο πιο βρεγμένη είναι η άμμος τόσο περισσότερο θα κρατήσει ο πύργος. Μια μεγάλη σε διάμετρο βάση θα σας βοηθήσει να φτάσετε πιο ψηλά, να σκαλίσετε πιο εύκολα και να έχετε περισσότερες επιλογές. Αφού φτιάξετε τη βάση, βάλτε τις χούφτες σας μέσα στην τρύπα με το νερό, ενώστε τις και γεμίστε τις με άμμο και ρίξτε την πάνω στη βάση. Αμέσως ισιώστε την πιέζοντας με τις παλάμες σας. Επαναλάβετε πολλές φορές. Η ταχύτητα είναι σημαντική για να μην ξεραθεί η άμμος. Όσο είναι υγρή μπορείτε να αλλάζετε το σχήμα. Καθώς ανεβαίνετε σε ύψος θα παίρνετε όλο και λιγότερη άμμο στα χέρια σας και θα βάζετε λιγότερη πίεση όταν την τοποθετείτε. 
 •ΤΕΙΧΗ: Αποτελούν σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενώσετε τους πύργους, να φτιάξετε μια σκάλα ή να περικυκλώσετε το κάστρο. Όσον αφορά την άμμο, δώστε της σχήμα τούβλου κάθε φορά που παίρνετε μια χούφτα. Πιέστε τη με τα χέρια σας κάθετα στο έδαφος και παράλληλα μεταξύ τους για να αποκτήσει το επιθυμητό ύψος και ενώστε με αυτό τον τρόπο κατ' αρχήν τη βάση δύο πύργων.
•ΑΨΙΔΑ: Οι αρχαίοι Ρωμαίοι κατείχαν το μυστικό για την κατασκευή αψίδων επειδή γνώριζαν ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της είναι εκείνο που βρίσκεται στην κορυφή, διότι συγκρατεί όλο το οικοδόμημα. Αρχίστε φτιάχνοντας δύο ίσους πύργους με απόσταση περίπου 10 εκατοστά μεταξύ τους. Γεμίστε μια χούφτα με υγρή άμμο και βάζοντας το χέρι σας δίπλα από την κορυφή του ενός πύργου, απλώστε την πάνω του προς την κατεύθυνση του άλλου πύργου. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση αντίστροφα. Έτσι, σιγά σιγά θα καλύπτεται η απόσταση και τα κομμάτια της άμμου θα «χωνεύονται» πάνω στην κορυφή. Μην πιέζετε την άμμο.
Γλυπτική
Όταν έχετε φτιάξει όλα τα κτίρια, τότε μπορείτε άνετα να προχωρήσετε στο σμίλευμα, να βάλετε λεπτομέρειες και όλα όσα χρειάζονται για να ξεχωρίζει το δικό σας κάστρο από τα υπόλοιπα.


Μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια, φυσικά όμως υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία. 
Ακόμη και ένα παιδικό φτυαράκι μπορεί να βοηθήσει

"ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: