Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης

Πικάσο «Οι γυναίκες του Αλγερίου»
179 εκατομμύρια δολάρια



Ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης
Ακριβότερο έργο ένας πίνακας του Πικάσο, που πουλήθηκε
179 εκατ. δολάρια
Αστρονομικά ποσά διατίθενται στην αγορά της τέχνης. Για πολλούς μια ασφαλής επένδυση, για άλλους σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης. Σίγουρα πάντως δεν έχει σχέση με την ουσία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
H αγορά της τέχνης γνωρίζει μια απίστευτη άνθιση. 179 εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσε ο πίνακας του Πικάσο «Οι γυναίκες του Αλγερίου» τον περασμένο Μάιο, σε δημοπρασία που έκανε ο οίκος Christie´s στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το πιο ακριβό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε ποτέ. Το έργο του Μοντιλιάνι «Ξαπλωμένο Γυμνό» δημοπρατήθηκε για 170 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε μόλις λίγα βράδια οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι δημοπρασιών, οι Christie´s και οι Sotheby´s, στις φθινοπωρινές δημοπρασίες τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Πριν από μερικά χρόνια το να ξεπεράσει ένα έργο τα 100 εκατομμύρια δολάρια θεωρούνταν σχεδόν απίθανο. Στο μεταξύ όμως δέκα έργα έχουν ξεπεράσει ήδη αυτό το εξωπραγματικό όριο. Και ο κλάδος περιμένει με αγωνία πότε θα σπάσει το φράγμα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

 Μοντιλιάνι «Ξαπλωμένο Γυμνό»
170 εκατομμύρια δολάρια

Επενδύσεις και επίδειξη πλούτου
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την τέχνη; Καμία στην πραγματικότητα. «Πρόκειται για έναν αγώνα για το ποιος θα αποκτήσει τα περισσότερα τρόπαια», όπως λέει ο Χανς Νόιντορφ, ιδρυτής της ιστοσελίδας Artnet, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε θέματα τέχνης
O Γερμανός ειδικός πιστεύει πως η αγορά της τέχνης έχει μια πολύ στέρεη οικονομική βάση και προσθέτει πως «υπάρχει πάρα πολύ ρευστό στον κόσμο, σε πάρα πολλά χέρια, σε πολλές γωνιές του κόσμου».
Τα ποσά που γνωστοποιούνται από τους οίκους δημοπρασιών συχνά ξεπερνιούνται από ιδιωτικές αγοροπωλησίες. Εκεί είναι άγνωστο τι πραγματικά συμβαίνει. Υπάρχουν φήμες ότι το έργο του Πολ Γκωγκέν με τον τίτλο «Πότε θα παντρευτείς;» αγοράστηκε από κάτοικο του Κατάρ έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν η φήμη πράγματι ισχύει, τότε αυτός θα ήταν ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο.
Ο Φίλιπ φον Βίτεμνπεργκ, επικεφαλής του Οίκου Sotheby´s στην Ευρώπη και διευθύνων σύμβουλος στο γερμανικό παράρτημα δηλώνει: «Η αγορά είναι σαφώς πιο παγκοσμιοποιημένη, παντού κλείνονται καλές συμφωνίες, κυρίως επίσης γιατί οι τράπεζες παρέχουν ρευστό».
 Πολ Γκωγκέν  «Πότε θα παντρευτείς;» 
300 εκατομμυρίων δολαρια

Σίγουρη τοποθέτηση
Για πολλούς η αγορά της τέχνης είναι ένα σίγουρο καταφύγιο επένδυσης ιδίως τώρα που τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά.
Η γερμανική αγορά τέχνης δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η βρετανική ή η αμερικάνικη. Ωστόσο και εδώ διακινούνται μεγάλα ποσά. Πρόσφατα, για παράδειγμα, ένα έργο του Γκίντερ Ούκερ δημοπρατήθηκε για 1,9 εκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το εμπόριο της τέχνης που ανθεί αφορά κυρίως έργα πολύ γνωστών καλλιτεχνών και όχι τη συντριπτική πλειονότητα των καλλιτεχνών. Είναι δηλαδή πολύ πιο εύκολο να πουληθεί ένα έργο που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ από ένα έργο που κοστίζει χίλια ευρώ.
Deutsche Welle/ Μαρία Ρηγούτσου
http://www.sofokleousin.gr/archives/272861.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: