Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

O μεγαλύτερος εφοπλιστής στον κόσμο είναι Έλληνας





O μεγαλύτερος εφοπλιστής στον κόσμο είναι Έλληνας και έχει 143 πλοία!

Ο πατέρας του ήταν αντιστασιακός και συμμετείχε στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη...

Σύμφωνα με την “Lloyd’s List Top 100 του 2015” οι Έλληνες συνεχίζουν κυριαρχούν στην εμπορική ναυτιλία με 13 εφοπλιστές στους πρώτους 100. Την παντοκρατορία των Ελλήνων στις θάλασσες αποδεικνύει περίτρανα η τελευταία ετήσια επετηρίδα “Lloyd’s List Top 100” για το 2015 η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή οι στόλοι που ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές φτάνουν τους 335 εκατ. τόνους dwt, ξεπερνώντας κατά 60 εκατ. τόνους την δεύτερη Ιαπωνία ενώ η τρίτη Κίνα έχει σχεδόν την μισή χωρητικότητα (178 εκατ. τ.) από την Ελλάδα.


Ο Γιάννης Αγγελικούσης με την κόρη του Μαρία.

 Σπούδασε γιατρός και άσκησε το επάγγελμα επί οκτώ χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία 
προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με τον όμιλο και τη ναυτιλία. 

Ο Μεγαλύτερος ιδιώτης εφοπλιστής στο κόσμο (πίσω από τέσσερα κρατικά ελεγχόμενες ή πολυμετοχικές εταιρείες) βρίσκεται ο Γιάννης Αγγελικούσης με στόλο δυναμικότητας 26,8 εκατ. τόνων που τον κατατάσσει πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας. Ο κ. Αγγελικούσης διαθέτει στόλο 143 πλοίων ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς έχει ήδη 8 πλοία που “χτίζονται” και άλλα 6 που βρίσκονται στην φάση της παραγγελίας.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος είχε βραβευθεί παλαιότερα και ως προσωπικότητα της χρονιάς στην ναυτιλία από τους Lloyd’s σηκώνει την ελληνική σημαία στα περισσότερα από τα πλοία των τριών ναυτιλιακών του ( Maran Tankers, Anangel, Maran Gas) ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί. 

O Χιώτης εφοπλιστής συνεχίζει δεύτερη γενιά πίσω από τον πατέρα του, Αντώνη ο οποίος διέπρεψε στην Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, ενώ εδώ και μερικά χρόνια ενεργό δράση έχει αναλάβει και η τρίτη γενιά με την κόρη του, την γιατρό Μαρία Αγγελικούση, να δραστηριοποιείται πλέον στην ναυτιλία. 

Ο Αντώνης Αγγελικούσης παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την ελληνική και άλλες δύο από την αγγλική κυβέρνηση για τη δράση και την αυταπάρνηση που έδειξε στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Το 1941 είχε μεταβεί στη Μέση Ανατολή ως ασυρματιστής και στη συνέχεια συμμετείχε στη ριψοκίνδυνη αποστολή της απαγωγής του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Κράιπε, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της αντίστασης.

Πέρα από τον Γιάννη Αγγελικούση ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση στην λίστα οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές είναι η Αγγελική Φράγκου (16), Γιώργος Οικονόμου (17), Γιώργος Προκοπίου (18), Παναγιώτης Γ. Λιβανός (21), Πέτρος Παππάς (31), Νικόλας Τσάκος (45), Πήτερ Γεωργιόπουλος (47), Θεόδωρος Βενιάμης (48), Κωστής Κωνσταντακόπουλος (52), Ευάγγελος Μαρινάκης (65), Σίμος Παλιός (88) και Δημήτρης Μελισανίδης (98)....

http://www.mixanitouxronou.gr/o-megaliteros-efoplistis-ston-kosmo-ine-ellinas-ke-echi-143-plia-o-pateras-tou-itan-antistasiakos-ke-simmetiche-stin-apagogi-tou-germanou-stratigou-kraipe-stin-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια: