Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τάκης Κατσιμάρδος : Μια λέξη για τη χρονιά




Μια λέξη για τη χρονιά που πέρασε

 

Μια λέξη για τη χρονιά
Η τρομοκρατία, μάλλον, είναι ο όρος που χαρακτηρίζει το 2015. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τους κάθε είδους ετήσιους απολογισμούς. Λέξη της χρονιάς επομένως, μαζί με άλλες συναφείς και τα συμπαρομαρτούντα. Από τους τζιχαντιστές έως το ISIS και τα επακόλουθα. Πέραν του κλασικού περιεχόμενου της, προβάλλει επιπλέον σαν η πιο κατάλληλη και μεταφορικώς. Μπορεί η χώρα μας να μη βίωσε άμεσα τη βαρβαρότητα τρομοκρατών. Hταν θύμα, όμως, μιας πρωτοφανούς τρομοκρατίας με τη διασταλτική σημασία της. Προτεσταντικού τύπου, για να μείνουμε στον χώρο της θρησκειολογίας.

Για να μην ξεχνάμε, λοιπόν, η χρονιά άρχισε με την τρομοκρατία της δραχμής εν όψει της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα φοβερά και τρομερά προαναγγελθέντα τότε. Μετά την επικράτησή του στις κάλπες, συνεχίστηκε με το μαρτύριο της σταγόνας, σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα. Κορυφώθηκε με τη γερμανική επιχείρηση Grexit και σφραγίστηκε με το θερινό «πραξικόπημα», που οδήγησε στην εκβιαστική επιβολή της τρέχουσας συμφωνίας. Ανεξαρτήτως από τη στάση, τα λάθη και τις αδυναμίες της κυβέρνησης, η βιομηχανία της τρομοκρατίας εισήλθε σε νέο στάδιο μετά το ιουλιανό δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Προϊόντα της, άλλωστε, διακινούνται ακόμη, ενώ αναμένονται κι άλλα στις «αγορές».

Πέραν της ευρωπαϊκής τρομοκρατίας, μέρες δόξας γνώρισε και η εγχώρια. Δεν έχει νόημα ν΄ ανατρέξει κάποιος σε δηλώσεις, θέσεις και πρακτικές των αλλεπάλληλων καταστροφών, που υποτίθεται απειλούσαν την Ελλάδα, και προμηνούσε μια νέα κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο. Αυτά τα ελάχιστα αναφέρονται επειδή είναι σημαντικό για να κατανοήσουμε το στίγμα της χρονιάς που φεύγει, να θυμηθούμε όσα λέγονταν και γράφονταν, καθώς τελείωνε το 2014 και άρχιζε το 2015.

Σ' ένα ευρύτερο επίπεδο να θυμηθούμε ότι αρκετοί παραλλήλιζαν το έτος με το 1915. Oταν απλωνόταν ο πιο μεγάλος πόλεμος που είχε γνωρίσει ως τότε η ανθρωπότητα. Aλλοι πρόβλεπαν άλλες «αποκαλύψεις». Διαψεύστηκαν οι μεγάλες «προφητείες».

Oπως διαψεύστηκαν και οι ημεδαποί μικρο-προφήτες. Oσοι προεξοφλούσαν, τότε και στη διάρκεια της χρονιάς, ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ισοδυναμεί με την «Ελλάδα στα βράχια». Χρεοκοπημένη, εξαθλιωμένη και χωρίς ευρώ.

Αυτό που συνέβη απλώς είναι ότι έκλεισε οριστικά, πλέον, ο τεσσαρακονταετής κύκλος της Μεταπολίτευσης, με την ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών και δυνάμεων. Βεβαίως, το πρόσημο της νέας χρονιάς, πέραν επιθυμιών, ευχών ή και ιδεοληψιών βρίσκεται υπό διαμόρφωση και εξαρτάται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Το ανησυχητικό είναι ότι το ριζωμένο παλιό σύστημα μοιάζει να κινείται και να λειτουργεί ακόμη στον αστερισμό ενός αντιπολιτευτικού τζιχαντισμού. Σε μια εικονική πραγματικότητα...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=28326&subid=2&pubid=64307734

Δεν υπάρχουν σχόλια: