Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ν.Σ.Κ.: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα!






Νομικό Συμβούλιο του Κράτους:
Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα!
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότηση του βάζει τέλος στις αυθαιρεσίες των δημόσιων υπηρεσιών που παρέβλεπαν ότι ο νόμος 4039/2012 ορίζει πως δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των κατοικίδιων, που μπορούμε, να έχουμε σε διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες.
Περιορισμός τίθεται μόνο αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας στην οποία μένουμε, απαγορεύει την φιλοξενία ζώων. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται η φιλοξενία μόνο δύο ζώων ανά διαμέρισμα.
Αυτό έρχεται να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αυτή η διευκρίνιση κατέστη δυνατή μετά τις επιστολές της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Υγείας και η οποία και κατέθεσε σχετικό ερώτημα.
Όπως επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. οι υγειονομικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4039/2012 αναφέρει ξεκάθαρα ότι μπορεί να έχει κάποιος όσα ζώα θέλει (αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 8) έκαναν ελέγχους βασιζόμενες στην Υπουργική Απόφαση Υιβ/2000/1995, η οποία αναφέρει πως επιτρέπεται να έχεις μόνο δύο σκύλου, δύο γάτες, ή έναν σκύλο ή μία γάτα.
Στις αναφορές τους οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούσαν παρανόμως – όπως αποδεικνύεται – από τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των επιπλέον ζώων!
Η προσφυγή της Π.Φ.Π.Ο. βάζει τέλος σε αυτή την αυθαιρεσία τους. Με την πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ’ αριθμόν 102/2013), γνωμοδοτείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή το άρθρο 17 της Υπουργικής Απόφασης Υιβ/2000/1995 δεν ισχύει πλέον μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012.
Η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει αναφορικά με αυτή τη θετική εξέλιξη: «η ομοσπονδία μας με παρεμβάσεις της για το θέμα αυτό κατόρθωσε να σταματήσει την αυθαιρεσία αυτή των καρεκλοκένταυρων των Υγειονομικών Υπηρεσιών, θύματα της οποίας υπήρξαν πολλές δεκάδες πολιτών. Κοντολογίς η απόφαση μετά από το ερώτημα της Π.Φ.Π.Ο. είναι: “Δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός εκτός και αν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, στην οποία περίπτωση επιτρέπονται μόνο δύο”».


Πηγή: Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα | www.zoosos.gr 
http://www.kynology.gr/νομικό-συμβούλιο-του-κράτους-χωρίς-πε/


Δεν υπάρχουν σχόλια: