Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ομολογία-βόμβα ΔΝΤ: Κάναμε λάθη στην Ελλάδα

  

Ομολογία-βόμβα ΔΝΤ: Κάναμε λάθη στην Ελλάδα

Καταπέλτης η έκθεση του Ταμείου: Μέγα σφάλμα η μη αναδιάρθρωση χρέους το 2010. Παταγώδης αποτυχία του προγράμματος. Αιχμές και κατά Τόμσεν
Αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί νέα έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο πρώτη φορά παραδέχεται χωρίς περιστροφές ότι έκανε λάθη στο σχεδιασμό του προγράμματος στήριξης-διάσωσης της Ελλάδας. Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, αφού δεν απέφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οπως επισημαίνεται, το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνδυάστηκε με αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει μάλιστα ως σοβαρότατη παράλειψη του το ότι δεν απαίτησε και δεν επέβαλε στους Ευρωπαίους αυτή την αναγκαία αναδιάρθρωση-κούρεμα.

Στην έκθεση που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ, το ΔΣ του ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς "αδειάζει" όχι μόνον τους Ευρωπαίους αλλά και τα δικά του στελέχη που συμμετείχαν στην εκπόνηση του ελληνικού προγράμματος. Οπως επισημαίνει, η παράλειψη της αναδιάρθρωσης πολλαπλασίασε τις δυσκολίες για την Ελλάδα και κατέστησε μη αποτελεσματικά τα επιβληθέντα σκληρά μέτρα.

Αναζήτηση ευθυνών

Ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις θα αναζητήσει η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά το θέμα, εστιάζοντας στο γιατί δεν απαιτήθηκε και δεν έγινε το 2010 η επιβεβλημένη τότε αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Το Δ.Σ. υπογράμμισε πως αναμένει την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο των στελεχών του στην κρίση της ευρωζώνης. Η έκθεση αυτή θα καθυστερήσει κατ' απαίτηση του Πολ Τόμσεν,  ο οποίος προβάλει ως επιχείρημα  ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη». Ο πρώην επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα - ο οποίος έχει αναβαθμισθεί - αναμένεται ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων.

Στόχος η εσωτερική υποτίμηση, αποτέλεσμα αποτυχία

Για τα Προγράμματα του 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου και του 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι βασικός στόχος τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση, μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας (συμπίεση αμοιβών) και προϊόντων (υποχώρηση των τιμών).

Για το σκοπό αυτό η τρόικα επέβαλε μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι όλοι οι σχεδιασμοί απέτυχαν.

Κατ' απαίτηση των Γερμανών

Οσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους που ήταν απαραίτητη το 2010, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν τη ζήτησε, μετά από απαίτηση των Γερμανών και των δορυφόρων τους. Η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν επ' ουδενί αναδιάρθρωση χρέους όχι μόνο λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και επειδή οι τράπεζες τους είχαν μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι:

- Με την απόφαση να εφαρμοσθεί πρόγραμμα στήριξης που δεν περιλάμβανε αναδιάρθρωση χρέους, παραβιάστηκε «βάναυσα» το Καταστατικό του ΔΝΤ.

- Οταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση,ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις. Ομως την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. 

http://www.sofokleousin.gr/archives/272759.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: