Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πονοκέφαλος: Θεραπεία και με φυσικούς τρόπους




Πονοκέφαλος: Θεραπεία και με φυσικούς τρόπους
Ξεκούραση, ντους, πάγος  και σωστή διατροφή είναι τα καλύτερα χάπια

Από την Αλεξάνδρα  Χυδηριώτη
ΠΩΣ μπορεί να ελέγξει κανείς τους πονοκεφάλους; Τα χάπια δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, ενώ οι φυσικοί τρόποι συχνά έχουν αποτέλεσμα, αρκεί να υπάρχει πειθαρχία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος προσπαθεί να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο είναι να ξεκουραστεί Σύμφωνα με τη δρα Elizabeth Loder, διευθύντρια του Τμήματος Κεφαλαλγίας και Πόνου στο νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστόνη και πρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας, ο πονοκέφαλος συχνά αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα χρειάζεται ξεκούραση.
Όπως είπε η ίδια στο περιοδικό «Time», αρκετοί άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι και αρνούνται να χαλαρώσουν τους ρυθμούς τους. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο μεγάλη σημασία έχει να σταματήσει ό,τι κάνει και να κλείσει τα μάτια του για δέκα λεπτά τη στιγμή που αρχίζει να αισθάνεται τον πονοκέφαλο να έρχεται, έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη θεραπεία του, αφού έτσι θα αποφύγει την επιδείνωση.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να ξαπλώσει κανείς σε σκοτεινό δωμάτιο που αερίζεται καλά και, αν μπορεί, να κοιμηθεί για περίπου μία ώρα (αν προσπαθήσει να αποφύγει τον ύπνο, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα).
Σημαντική βοήθεια προσφέρει και ο πάγος όταν τοποθετείται στο μέτωπο για δέκα λεπτά, αλλά και οι κρύες κομπρέσες στα μάτια. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει και ένα χλιαρό ντους, κυρίως αν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται αμέσως μετά τον ύπνο.
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι, το ελαιόλαδο, ο κολοκυθόσπορος και το ηλιέλαιο, συχνά βοηθούν πολύ την κατάσταση. Επίσης, αν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται όταν το στομάχι είναι άδειο, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μειωμένων σακχάρων του αίματος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταναλωθεί κάποια από τις παραπάνω τροφές ή οποιαδήποτε άλλη, ώστε το στομάχι να μην είναι άδειο. Επίσης, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις δυσανεξίες που μπορεί να υπάρχουν, καθώς κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως το τυρί και το κρέας που περιέχει συντηρητικά.
Τέλος, βοηθά αρκετά και η κατανάλωση μικρής ποσότητας καφεΐνης, το νερό (ο οργανισμός πρέπει να διατηρείται καλά ενυδατωμένος) και η αποχή από το αλκοόλ.

κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: