Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Έχει αρχίσει μια νέα εποχή





Έχει αρχίσει μια νέα εποχή

Ζούμε  στην εποχή της μεγαλύτερης επανάστασης που έγινε από την εποχή της ανακάλυψης της τυπογραφίας - στην εποχή της δημιουργίας του κυβερνοχώρου με την παγκοσμία σύνδεση των κομπιούτερ όλου του κόσμου σε ένα ενιαίο σύνολο. Η γνώση και η πληροφορία γίνονται κτήμα του κάθε ανθρώπου και δίνονται τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Οι αλλαγές σε τούτο τον κόσμο γίνονται πλέον με αστραπιαία ταχύτητα. Κι έχουν τέτοια δύναμη που στο δρόμο τους συμπαρασύρουν τα πάντα. Μιλάω, πολύ φυσικά, για τη μεγαλύτερη επανάσταση που έγινε από την εποχή της ανακάλυψης της τυπογραφίας, τη δημιουργία του κυβερνοχώρου με την παγκόσμια σύνδεση των κομπιούτερ όλου του κόσμου και τις τεράστιες βάσης δεδομένων τους που μετατρέπονται σε πηγές γνώσης και επικοινωνίας μέσω του δικτύου του Ιντερνέτ.
Ως τώρα, οι άνθρωποι ήταν λίγο πολύ αλυσοδεμένοι σε έναν τόπο και δύσκολα μάθαιναν τι άλλο γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ανθρώπινες γνώσεις και τα επιτεύγματα ήταν κι αυτά δυσπρόσιτα, για τον περισσότερο κόσμο. Η γνώση και η πληροφορία - τα τεράστια αυτά όπλα για τη ζωή μας που δίνονταν, όταν μας δίνονταν, σε δόσεις - είναι τώρα στη διάθεση του καθενός. Ίσως θα θυμόσαστε από την Ιστορία πως π.χ. το Ιερατείο της Αιγύπτου αντλούσε επί χιλιετίες την εξουσία του, από τη γνώση του νόμου των συγκοινωνούντων αγγείων και, μέσω αυτού, της γνώσης του ύψους της στάθμης του Νείλου που κατέκλυζε και έκανε καρπερή ή στέρφα τη γη της Αιγύπτου. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο κάποτε κολοσσός που ονομαζόταν «κομμουνιστικός κόσμος», κατέρρευσε γιατί «η πληροφορία και η γνώση» πέρασε μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στις μάζες που ζούσαν στον «παράδεισο» του.
Το τι μπορεί να προσφέρει το δίκτυο του Ιντερνετ στον άνθρωπο δεν έχει αρχή και τέλος. Πράγμα φυσικό αφού η γνώση και η πληροφορία έχουν φτάσει, στην εποχή μας, να έχουν, ουσιαστικά, υπεργιγαντιαίες διαστάσεις οι οποίες μάλιστα καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
Το  παγκόσμιο αυτό δίκτυο με τον «κυβερνοχώρο» του και τον τεράστιο «λεωφορειόδρομο της πληροφορικής» που το συνοδεύουν, επιτρέπει στον καθένα:
ΝΑ στέλνει και να παίρνει μηνύματα με την ταχύτητα του φωτός, σε όλες τις άκρες του κόσμου.
ΝΑ διερευνά όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες, τα αρχεία των διεθνών οργανισμών, τα μουσεία, τα ιδρύματα, τα κέντρα ερευνών, κ.λπ. σε όλο τον κόσμο και να συλλέγει όλα τα στοιχεία που του χρειάζονται.
ΝΑ αναζητά περιο  δικά και εφημερίδες που βγαίνουν σε κάθε χώρα.
ΝΑ συνομιλεί μέσω της οθόνης του με άλλους χρήστες, πληρώνοντας ελάχιστα χρηματικά ποσά.
ΝΑ δημιουργεί ή να μπαίνει σε συλλόγους με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα ή να έρχεται σε επαφή με διάφορες προσωπικότητες.
ΝΑ γνωρίζει στον υπόλοιπο κόσμο τα δημιουργήματα του. Το «παγκόσμιο χωριό» μετατρέπεται σε μια παγκόσμια μεγαλόπολη γιομάτη γνώσεις και δυνατότητες.
Μερικοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν την αλλαγή αυτή σαν ένα γεγονός ακόμη σημαντικότερο από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνά με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέσω του Ιντερνετ είναι συνδεμένα 16.000 δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάπου 30 εκατομμύρια χρήστες.
Έτσι, ένα οποιοδήποτε χωριό π.χ. της Ηπείρου αποκτάει τώρα τη δυνατότητα, μέσω του Ιντερνετ, να έρθει σε επαφή με τις μεγάλες οικονομικές και πολιτισμικές αρτηρίες του κόσμου και να προχωρήσει στην ανάπτυξή του.
Εκείνο, βέβαια, που πρέπει εδώ να τονίσουμε είναι πως το Ιντερνετ είναι ένας ακόμη θρίαμβος ελεύθερης σκέψης και βούλησης και χωρίς αυτές ούτε θα μπορούσε ποτέ να θεμελιωθεί ούτε να αναπτυχθεί. Και μάλιστα είναι ένα προϊόν της απόλυτης ελευθερίας που φτάνει στα όρια, αν όχι στην ίδια την αναρχία. Γιατί καθένας είναι ελεύθερος να προσθέσει στον πλούτο του, ό,τι του αρέσει. Δεν είναι, λοιπόν, διόλου περίεργο ότι προς στιγμήν βασική θέση έχουν οι περιθωριακές και μαχητικές ομάδες που
Θεωρούν πως έχουν αδικηθεί από τη σύγχρονη κοινωνία. Είναι απίθανη η πληθώρα των κειμένων των αρσενικών και θηλυκών ομοφυλοφίλων, των ρατσιστών και αντιρατσιστών, των φανατικών οπαδών της απελευθέρωσης της γυναίκας, των αναρχικών κ.ο.κ. Φαντάζεστε ποτέ πως θα μπορούσε σε ένα αστυνομευόμενο κράτος να είχε έστω και απλώς συζητηθεί κάτι τέτοιο;
Είναι λοιπόν φυσικό πως όπως η τυπογραφία εξόντωσε την παλιά προφορική παράδοση των βάρδων και άλλαξε τον τρόπο της σκέψης μας, έτσι και τα κομπιούτερ με το Ιντερνετ που τους συνδέει δημιουργούν ένα νέο κόσμο. Αυτό μάλιστα το υπογραμμίζουν με τη φρασεολογία τους -την «κυβερνογλώσσα», όπως χαρακτηρίζεται. Π.χ. ένα από τα πιο μεγάλα δίκτυα ονομάζεται Yahoo -δηλαδή φέρει το όνομα που έδωσε ο Σουίφτ στα ανθρωπόμορφα κτήνη που ήταν δούλοι των αλόγων, στο βιβλίο του για τα ταξίδια του Γκιούλιβερ. Κι ένα άλλο Awsome - απόκοσμος. Δύο γνωστότατα προγράμματα φέρουν τα σεξουαλικά υποδηλωτικά στα αγγλικά Faq και Finger.
Όμως τον περιορισμό αυτών των τάσεων ζητούν ορισμένοι, αλλά δε φαίνεται πως τελικά θα το πετύχουν. Η απόλυτη ελευθερία της εκδήλωσης κάθε χρήστη μοιάζει κατοχυρωμένη - αν και στις ΗΠΑ ήδη παίρνονται μέτρα εναντίον των τρομοκρατών, των «χάκερς» (κλεφτών ηλεκτρονικών στοιχείων ή προγραμμάτων),των εγκληματικών στοιχείων κλπ.  
Κάποιοι άνθρωποι όμως υποκινούμενοι από ιδιοτελείς στόχους και σκοπούς στρεφονται κατά αυτής της παγκόσμιας πρωτοπορίας που λέγεται ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και προσπαθούν να την χαλιναγωγήσουν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα προτιμούσαν να πλένανε τα ρούχα τους στην παραδοσιακή σκάφη παρά σε ένα ηλεκτρικό πλυντήριο με ειδικά σαπούνια...

Μια ιδέα πάνω σε ένα άρθρο του Νίκου Κυριαζίδη (1921-2002) με τίτλο "Αρχίζει νέα εποχή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: