Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Για την ιστορία : Εβδομάδα τεσσάρων ήμερων



Ανασκαλεύοντας και ξεκαθαρίζοντας το αρχείο μου των παλιών εφημερίδων ανακάλυψα μια συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  της τελευταίας κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου του 1994. Πρόκειται για την συνέντευξη που έδωσε, ο μακαρίτης σήμερα Γιάννης Σκουλαρίκης στην Απογευματινή της Κυριακής στις 16.4.1995.  Όπως πιθανόν θα θυμούνται οι παλαιότεροι ο Γιάννης Σκουλαρίκης διετέλεσε υπουργός εκείνης της τελευταία Παπανδρεϊκης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούλιο του 1994 έως τον Σεπτέμβριο του 1995..



ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ
Έρχεται η εβδομάδα των τεσσάρων ήμερων
ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ Η ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗ*
ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1995

Η εβδομάδα των 4 εργάσιμων ημερών -που αποτελεί «αντίδοτο» στην ανεργία- θα είναι σύντομα πραγματικότητα.
Αυτό πιστεύει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιαν. Σκουλαρίκης, ο οποίος σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Α.τ.Κ.» τονίζει ότι «είναι μια λύση που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς». Και αφού υπογραμμίζει ότι η εβδομάδα των 4 ημερών «είναι θέμα χρόνου και συνθηκών», εξηγεί: «Όπως φτάσαμε από την ημερήσια εργασία στη δωδεκάωρη, μετά την οκτάωρη και ήδη προχωρούμε στο επτάωρο, κατά τον ίδιο τρόπο η ανάγκη των πραγμάτων θα επιβάλει πάρα πολλές τέτοιες λύσεις».
Στη συνέντευξη του ο υπουργός Εργασίας μιλάει ακόμη:
• Για τις 400 με 500 χιλιάδες αλλοδαπούς που εργάζονται παράνομα στη χώρα μας -και που αποτελούν το 10% του ενεργού πληθυσμού.
• Για την ανεργία και την προσπάθεια περιορισμού της.
• Για ορισμένα κοινοτικά προγράμματα-μαϊμούδες.
• Για τις αποκρατικοποιήσεις.
Και βέβαια, ο κ. Σκουλαρίκης -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- δίνει τη δική του θέση στο «παχνίδι των δελφίνων», τονίζοντας, για τον εαυτό του:
«Οι φιλοδοξίες μου φτάνουν να αφήσω ένα καλό έργο και ένα καλό όνομα. Και αυτό μου αρκεί».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εργασίας έχει ως εξής:
Γράφει ο ΔΗΜ. ΖΑΝΝΙΔΗΣ
- Κύριε υπουργέ, με τις αποκρατικοποιήσεις,     το    όνομα σας βρέθηκε στην επικαιρότητα. Εσείς σε ορισμένες περιπτώσεις   διατυπώσατε   κάποια αντίθεση  με   τον  τρόπο  που ενδεχομένως πάνε να γίνουν, άλλοι είπαν ότι έχετε συμφωνήσει. Τι απ' όλα ισχύει;
 «Καταρχήν θα 'θελα να πω ότι το θέμα του περισσότερο ιδιωτικού φορέα ή του περισσότερο κρατικού φορέα είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ και ο καθένας θα 'χει κάποιες απόψεις πάνω στο θέμα αυτό. Όμως, δεν πιστεύω ποτέ πως, ιδίως σε κράτη που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ότι πρέπει να σταματήσουν οι κρατικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπία και στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα, τέτοια όμως η οποία να διευκολύνει την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας. Δεν είμαι λοιπόν, ούτε κατά ούτε υπέρ. Πιστεύω ότι και οι δύο τομείς μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στην πορεία της χώρας μας».
Όχι αύξηση της ανεργίας
- Ωστόσο, κύριε υπουργέ, κάποιοι συνάδελφοι σας σας κατηγορούν ότι είστε λίγο αρνητικός σε αυτό που θέλουν, στην κυβερνητική πολιτική, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
«Όχι, δεν είπα αυτό. Υπήρξε μόνο μια διαφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, θα ήθελα να τονίσω ότι υπηρετώ έναν τομέα που ενδιαφέρεται για περισσότερη απασχόληση και μικρότερη ανεργία. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, είτε μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα, εμένα μ' ενδιαφέρει να μη δημιουργεί και να ελαχιστοποιεί την ανεργία».
- Ωστόσο, η ανεργία έχει αυξηθεί, λένε τα στοιχεία.
«Θα σας έλεγα ότι εμείς σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. βρισκόμαστε στο μικρότερο ποσοστό ανεργίας, διότι είμαστε κάπου στο 10% ενώ όλοι είναι πάνω από 10. Η Γερμανία βέβαια παρουσιάζει γύρω στο 6% με 7% ανεργία. Υπάρχει το εξής χαρακτηριστικό: ότι μέσα στο ποσοστό της απασχόλησης μετρούν αυτοί και το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, όπου εκεί είναι πολύ μεγάλο. Φτάνει από 30 με 40%. Ενώ εμάς είναι γύρω στο 5%. Θα πρέπει επίσης να τονίσω ότι ήδη αυτή τη στιγμή, εκεί που όλοι πίστευαν ότι θα αυξηθεί η ανεργία, αυτόν τον καιρό παρουσιάζει αρκετή βελτίωση. Με τα μέτρα που δρομολογούμε και τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά, πιστεύω ότι οι 33 χιλιάδες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που εξαγγείλαμε αυτές τις ημέρες μαζί με τις θέσεις που θα δημιουργηθούν με την έναρξη των μεγάλων έργων, το θέμα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί θετικά».
Κλίμα για μείωση εργάσιμων ημερών
- Η ιδέα της μείωσης των ωρών απασχόλησης και της απαγόρευσης της διπλής εργασίας;
«Στο καθεστώς της ελεύθερης οικονομίας, δεν μπορείς να απαγορεύσεις τη διπλή εργασία ούτε και να την ελέγξεις, διότι αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση στο ελεύθερο καθεστώς της απασχόλησης. Βέβαια, μπορεί να εφαρμοσθούν πολιτικές που να ελαχιστοποιούν αυτή την πραγματικότητα. Επεξεργαζόμαστε τέτοιες πολιτικές. Όσον αφορά τη μείωση των ωρών απασχόλησης, είναι μια θέση την οποία, υποστηρίζω γιατί πιστεύω πως μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το θέμα της ανεργίας. Ήδη διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ένα κλίμα θετικό προς αυτή την κατεύθυνση».
- Δεν μειώνονται όμως οι αμοιβές έτσι;
«Το θέμα είναι να μη μειωθούν, διότι αν πρόκειται να μειωθούν οι αμοιβές, τότε δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να μοιράζουμε τη φτώχεια σε περισσότερους. Στο Βέλγιο ήδη έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για την απασχόληση στο δημόσιο τομέα το οποίο επιβάλλει την εβδομάδα των 4 ημερών με τις εξής προϋποθέσεις: ότι γίνεται σε εθελοντική βάση, ότι θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 20% αλλά παράλληλα τους δίνει ένα πριμ κάπου 6.000 φράγκα που περίπου έρχεται στο ίδιο επίπεδο».
-  Το έχει κάνει κι η «Φολκς Βάγκεν» στη Γερμανία;
«Η "Φολκς Βάγκεν" το έκανε στη Γερμανία. Τα γερμανικά συνδικάτα σ' ένα μεγάλο βαθμό τα έχουν βρει με τους εργοδότες και μειώνουν τις ώρες τους σε 35. Επίσης στη Γαλλία πληροφορήθηκα ότι μείωσαν τις ώρες εργασίας επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Αυξάνοντας τις βάρδιες».
Σύντομα κι εδώ
- Κι αυτό που συμβαίνει έξω θα έρθει εδώ;
«Πιστεύω, ότι παρόλο που εγώ το είπα εδώ και κάποιοι αντέδρασαν αρνητικά, είναι μια λύση που δεν μπορεί να την αποφύγει κανείς. Θα φτάσει κι εδώ πολύ σύντομα. Βέβαια όλο αυτό συνδέεται με μια συμφωνία είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σιγά-σιγά θα επιβληθεί είτε με μια παγκόσμια συμφωνία στο πλαίσιο Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου».
-  Το θέμα είναι οι εργοδότες πώς θα δεχθούν αυτές τις αλλαγές.
«Είναι θέμα χρόνου και συνθηκών. Όπως φτάσαμε από την ημερήσια εργασία στη δωδεκάωρη, μετά στην οκτάωρη και ήδη προχωρούμε στο επτάωρο, κατά τον ίδιο τρόπο η ανάγκη των πραγμάτων θα επιβάλλει πάρα πολλές τέτοιες λύσεις».
- Για τους ανέργους όμως τι κάνετε; Γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν τις νέες απαιτήσεις; Τα νέα προσόντα;
«Αυτοί οι οποίοι χάνουν την εργασία τους από την αναδιάρθρωση της οικονομίας για να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας προσπαθούμε να τους καταρτίσουμε και επιμορφώσουμε μέσω των προγραμμάτων που επιχορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την επαγγελματική κατάρτιση των απολυομένων, των ανέργων αλλά και των εργαζομένων. Ήδη με τα ενδοεπιχειρησιακά, την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και την επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους 46 δισεκατομμυρίων δρχ. για το 1995 και το 1996, θα μπορούμε και να βελτιώσουμε τους δείκτες απασχόλησης και να τους καταρτίσουμε ώστε να είναι απαραίτητοι μέσα στην επιχείρηση και ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας».
- Κύριε υπουργέ, μια που μιλήσαμε για προγράμματα, για Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύς θόρυβος έγινε πριν από λίγο καιρό όταν κάποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος μίλησε για προγράμματα-μαϊμού. Πόσο ακριβές είναι αυτό;
«Είναι σε ένα σημαντικό βαθμό. Κατά την περίοδο του πρώτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δεν στήθηκαν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου και έτσι χρήματα διασκορπίστηκαν άσκοπα και πολλοί κερδοσκόπησαν.
-  Υπάρχουν στοιχεία, θα βγουν αυτά; Γιατί κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά;
«Έχουν βρεθεί  περιπτώσεις όπου τα προγράμματα δεν έχουν γίνει σωστά ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου. Αυτά τα προγράμματα είτε τα διακόπτουμε όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε αναζητούμε να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα αν έχουν εισπραχθεί».
- Θα εισπραχτούν χρήματα πίσω; Αυτό έχει σημασία...
«Αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Πάντως, όπου χρειαστεί θα παρέμβει ο εισαγγελέας».
- Σχετικά με τους ξένους που έρχονται, τους Αλβανούς, τους Πολωνούς κ.ά. Αυτοί δεν επηρεάζουν την ελληνική αγορά εργασίας;
«Την επηρεάζουν. Υπολογίζεται ότι είναι κάπου στις 400 με 500 χιλιάδες οι παράνομα εργαζόμενοι. Συνέπεια αυτού είναι να αποτελούν το 10% του ενεργού πληθυσμού δηλαδή ίση με το δείκτη ανεργίας. Αυτοί οι παρανόμως εργαζόμενοι, υφίστανται εκμετάλλευση από τους εργοδότες και ταυτόχρονα λειτουργούν ανταγωνιστικά, στερώντας εργασία από τους Ελληνες εργαζόμενους. Χρειάζονται πιο ασφαλή σύνορα και νομιμοποίηση ύστερα από έλεγχο αλλά και καταγραφή των ξένων εργαζομένων. Γι' αυτό ετοιμάζουμε σχέδιο για τη νομιμοποίηση τους».
Νομιμοποίηση των ξένων
-  Πόσοι περίπου θα είναι αυτοί που θα νομιμοποιηθούν;
«Εξαρτάται από το πόσοι ακριβώς είναι, καθώς και από το αν έχουν κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις. Πάντως, πρόθεση μας είναι να νομιμοποιήσουμε τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας, σε τρόπο ώστε να μην υπάρχει πλέον κίνητρο να έρχονται άλλοι εδώ».
-  Κύριε υπουργέ, είναι της μόδας η δελφινολογία. Εσείς, όμως, δεν έχετε ακουστεί να ενδιαφέρεστε να είστε μεταξύ των διαδόχων.
«Έχω ξεκινήσει μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και πιστεύω ότι αυτό μου καλύπτει κάθε άλλη φιλοδοξία. Τώρα είναι κάποιοι νεότεροι, οι οποίοι επιθυμούν να πάρουν τα ηνία μετά την αποχώρηση ενδεχόμενα του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είμαι μέσα σ' αυτούς που θέλουν να παίξουν σ' αυτό το παιχνίδι. Οι φιλοδοξίες μου φτάνουν να αφήσω ένα καλό έργο και ένα καλό όνομα. Και αυτό μου αρκεί».
-  Πώς κριτικάρετε τις φιλοδοξίες αυτών όπως προβάλλονται;
«Κάθε φιλοδοξία πρέπει να αναπτύσσεται στον κατάλληλο χρόνο. Νομίζω ότι οι όποιες τέτοιες φιλοδοξίες, ζώντος του Ανδρέα Παπανδρέου και καταδικασμένες είναι και φθείρουν πιστεύω τους ίδιους με τον τρόπο που προβάλλονται».

Πηγή:

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

(*)  Ο Γιάννης  Σκουλαρίκης (1 Αυγούστου 1928 - 15 Σεπτεμβρίου 2008) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέλος της πρώτης κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος το 1974, που αριθμούσε μόλις  12 βουλευτές. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης μετά το 1981, αναδείχθηκε στον «πατέρα» του σημερινού σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) της οποίας το όνομα ο ίδιος επέλεξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: