Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Επιβράβευση αντί για τιμωρία στα κουτάβια





Αληθινοί φίλοι
Επιβράβευση αντί για τιμωρία στα κουτάβια
Τα σκυλάκια μετατρέπονται σε πιστούς συντρόφους όταν καταλάβουν ποιος είναι ο χώρος τους και κοινωνικοποιούνται σταδιακά
Στην επιβράβευση, και όχι στην τιμωρία, βασίζονται οι σύγχρονες μέθοδοι για την εκπαίδευση ενός κουταβιού, το οποίο μπορεί να ξεχάσει πολύ γρήγορα τις διάφορες ενοχλητικές συνήθειες του εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακολουθήσουν τρεις πολύ απλές συμβουλές.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές το πρώτο βήμα της εκπαίδευσης ενός μικρού σκύλου είναι ο περιορισμός του χώρου του, κάτι που λειτουργεί προστατευτικά για το ίδιο το κουτάβι, αλλά και για το... σπίτι του ιδιοκτήτη του. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόλις φέρουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας είναι να το περιορίσουμε σε συγκεκριμένο χώρο. Έτσι αποφεύγουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει, ενώ προστατεύουμε και το ίδιο από τυχόν τραυματισμούς», λέει ο εκπαιδευτής σκύλων Γιώργος Κυριακού.
Παράλληλα με τον περιορισμό του χώρου του, το σκυλάκι μαθαίνει να μην κάνει την ανάγκη του οπουδήποτε. «Ο σκύλος δεν λερώνει τον χώρο όπου κοιμάται. Έτσι, εφόσον το περιορίζουμε, μπορούμε να το πηγαίνουμε να κάνει την ανάγκη του στον χώρο που θέλουμε εμείς», προσθέτει ο Γ. Κυριακού, που επισημαίνει ότι οι σκύλοι δεν μαθαίνουν όταν τους μαλώνουμε, αλλά όταν τους επιβραβεύουμε. «Αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα κατά νου. Δεν πρέπει να ψάχνουμε τι έκανε στραβά ώστε να το μαλώσουμε, αλλά τι έκανε σωστά ώστε να του πούμε "μπράβο" και να του δώσουμε μια λιχουδιά».
Ο τρίτος βασικός κανόνας έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση του σκύλου, που πρέπει να ξεκινά από τον τρίτο με τέταρτο μήνα της ζωής του. «Πρέπει να βγαίνει έξω, έστω και στην αγκαλιά μας, ώστε να εξοικειώνεται με τους ανθρώπους τα αυτοκίνητα και τα άλλα σκυλιά. Έτσι, ο σκύλος δεν θα αναπτύξει φοβίες ή και επιθετικότητα όταν μεγαλώσει», καταλήγει ο Γ. Κυριακού.
Realplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια: