Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ένας καθημερινός πόνος




Ένας καθημερινός πόνος
«Κλειδί» η σωστή διατροφή για να νικήσετε τις αιμορροΐδες, που βασανίζουν το 60% του δυτικού κόσμου
Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Οι αιμορροΐδες είναι κοινό πρόβλημα εκατομμυρίων ατόμων. Το 60% περίπου του πληθυσμού στις δυτικού τύπου κοινωνίες παρουσιάζει το πρόβλημα σε κάποιο στάδιο της ζωής. Βασικό διαγνωστικό σύμπτωμα είναι η αποβολή αίματος ζωηρού ερυθρού χρώματος από τον πρωκτό. Αυτό μπορεί να γίνεται εμφανές με γραμμώσεις αίματος ορατού στο χαρτί της τουαλέτας. Άλλοτε στα κόπρανα υπάρχουν «κηλίδες» αίματος διαφορετικού μεγέθους. Η αιμορραγία αυτή δεν  πρέπει να ανησυχεί τον πάσχοντα  επειδή σπάνια είναι μεγάλη. Το καθαρό αίμα ωστόσο φοβίζει και αδίκως αρκετοί πανικοβάλλονται.
Επίσης αρκετοί παραπονιούνται για ποικιλία περιπρωκτικών ενοχλημάτων όπως κνησμό, τοπικό ερεθισμό του δέρματος και δυσφορία στην περιοχή. Σπάνια παρουσιάζεται και «πρόπτωση» των αιμορροϊδικών φλεβών, που είναι ορατές ως προεξέχοντα οζίδια, σκουρόχρωμης πορφυρής απόχρωσης.
Οι αιτίες των αιμορροΐδων προκύπτουν από ποικίλα αίτια όπως κύηση, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, δυσκοιλιότητα και ιδιαίτερα διατροφή «επεξεργασμένη», πτωχή σε φυτικές ίνες.
Πέραν αυτών των αιτιών πολλοί τονίζουν και τον ψυχολογικό παράγοντα.
Κατά έναν άγνωστο μηχανισμό, συχνά παρατηρούνται εξάρσεις αιμορροϊδικών συμπτωμάτων σε εποχές «εντόνου άγχους» αλλά και ημέρες εξετάσεων στους φοιτητές, στον μήνα του μέλιτος στους νεόνυμφους, όσο και σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες.
Η κατάσταση, αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνιστάται να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με απλά μέτρα. Η καθημερινή αφόδευση πρέπει να καθιερωθεί ως απαραίτητη συνήθεια, που να οργανώνεται στις πλέον κατάλληλες ώρες του ημερήσιου προγράμματος του ατόμου. Όταν το πρόγραμμα είναι κατάλληλο, οι λειτουργίες του εντέρου ακολουθούν ωρολογιακή ακρίβεια. Η ελάττωση της πίεσης κατά την αφόδευση πρέπει να επιτυγχάνεται με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και λήψη αυξημένης ποσότητας υγρών.
Τροφές που συνιστώνται είναι μπρόκολα, σπαράγγια, κάθε είδους πράσινα χόρτα, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης ή εμπλουτισμένα σε φυτικές ίνες. Οι ποσότητες των φυτικών ινών, που είναι πολύτροπα επωφελείς, μπορούν να προσαυξηθούν με σκόνη πίτουρου (1-2 κουταλιές σούπας, 2 ή 3 φορές τη μέρα, προστιθέμενο στο φαγητό ή σε 8 με 10 μεζούρες υγρών κατά προτίμηση νερού). Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθούν εμπορικά σκευάσματα με ψύλλιον (φαρμακευτικό βότανο), όπως Metamucil, Citrucel.
O διπλασιασμός της ποσότητας του νερού, σε άτομα δυσκοίλια, είναι απόλυτα αναγκαίος. O ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει «αποθήκες» υγρών μέσα στο σώμα του. Ετσι σε φάσεις αφυδάτωσης, αυτός πρακτικά υποχρεούται να «αφυδατώνει» τα κόπρανα του, αναγκαστικά, στο τελευταίο τμήμα του εντέρου. Έτσι εμφανίζονται κόπρανα σαν σβώλοι όπως των μηρυκαστικών, π.χ. κατσίκας. Αυτές οι καταστάσεις είναι μη συμβατές με τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού.
Ασθενείς σε προχωρημένες και παραμελημένες καταστάσεις αντιμετωπίζονται χειρουργικά ή με έγχυση σκληρυντικών ουσιών εντός των φλεβών και με πολλές άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.  
TVΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: