Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Η Κίνα ρίχνει το ευρώ στο καναβάτσο




Η Κίνα ρίχνει το ευρώ στο καναβάτσο
Ή τώρα ή ποτέ:
Το διεθνές οικονομικό παιχνίδι της  Κίνας με το Γουάν δίνει στην Ελλάδα την μεγάλη ευκαιρία. Η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία να σηκώσει κεφάλι τώρα που η Κίνα ρίχνει το ευρώ στο καναβάτσο
Τις τελευταίες ώρες συντελείται μία οικονομική κοσμογονία που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία. Με απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, το Γουάν «ξεκλειδώνει» από την τεχνητή υποτίμηση έναντι του δολαρίου και μετατρέπεται σε επενδυτικό νόμισμα!
Με απλά λόγια, η Κίνα έως σήμερα κρατούσε κλειδωμένο το νόμισμα της σε τεχνική υποτίμηση έναντι του δολαρίου, προκειμένου να παραμένει ανταγωνιστικό και τα προϊόντα της να σαρώνουν την Αμερικάνικη (και κατ’ επέκταση την παγκόσμια) αγορά. Η πολιτική αυτή ήταν μόνιμο σημείο διπλωματικής έντασης που έφτανε τα όρια οικονομικού παγκοσμίου πολέμου.
Η πολιτική αυτή είχε το αποτέλεσμα να αφήνει το Γουάν εκτός των επενδύσεων συναλλάγματος. Ουδείς επενδύει σε ένα νόμισμα που υποτιμά τον εαυτό του, εκτός των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Σόιμπλε μοσχοπούλαγε το Ευρώ ως επενδυτικό όχημα, αφού πρώτα είχε κάνει αφαίμαξη ρευστού από την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό νότο. Μία μαγική εικόνα δηλαδή, που όμως κρατούσε το Ευρώ στην δεύτερη θέση μετά το δολάριο σε όγκο επενδύσεων. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε την ζήτηση δολαρίων ως μέσο αγοράς πετρελαίου, τότε το Ευρώ ήταν στην πρώτη θέση.
Αυτή η ισχύς έδινε το δικαίωμα στον Σόιμπλε να απειλεί την Ελλάδα με Grexit και να το εννοεί, αφού έχοντας μαζέψει τα ευρώ θα μπορούσε να διαχειριστεί και τις συνέπειες.
Σε μία νύχτα, αυτό άλλαξε.
Κλονίστηκε το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό.
Με την απόφαση της Κίνας να ξεκλειδώσει το Γουάν, τρισεκατομμύρια κεφαλαίων τις στιγμές που γράφουμε, εγκαταλείπουν το Ευρώ και πηγαίνουν στο Γουάν ως επενδυτική επιλογή.
Ήδη μέσα σε λίγες ώρες το Ευρώ γκρεμίστηκε από την δεύτερη θέση. Παρότι η Κίνα χάνει βραχυπρόθεσμα από τα αποθεματικά που διατηρεί σε Ευρώ, κερδίζει πολλαπλάσια από τον καλπασμό της ζήτησης για το δικό της νόμισμα.


Και η Ελλάδα τι θα κάνει;
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει την απόλυτη ευκαιρία να σηκώσει κεφάλι. Η τύχη του Ευρώ κρέμεται από μία κλωστή, που περνά από το Ελληνικό πουλόβερ. Αν ξηλωθεί, τελείωσε το ευρώ με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την Γερμανία.
Ως έχουν τα πράγματα, αυτή την στιγμή είναι πιθανότερο να εγκαταλείψει η Γερμανία το Ευρώ, παρά η Ελλάδα! Και δεν υπάρχει υπερβολή σε αυτή την προσέγγιση. Η Γερμανία θα προτιμήσει να διασώσει τα αποθεματικά της εγκαταλείποντας ένα ευρώ που θα βουλιάζει, χωρίς κανέναν δισταγμό. Μόνο που τότε θα είναι μόνη της, όπως ήταν άλλες δύο φορές τον τελευταίο αιώνα, με τις γνωστές συνέπειες.
Η Ελλάδα λοιπόν κρατά αυτή την στιγμή πραγματικά την τύχη του Ευρώ. Έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα να συγκρουστεί με το μαύρο μέτωπο του Σόιμπλε και να διεκδικήσει την έξοδο της από την μέγγενη του ΔΝΤ και του Βρετανικού δικαίου. Η επιτυχία υπαγωγής στον ESM πρέπει να ολοκληρωθεί με την αναχαίτιση των δολοφονικών για την οικονομία μέτρων της υπερφορολόγησης και διάλυσης του ασφαλιστικού.
Η Ελλάδα έχει αυτή την στιγμή την διαπραγματευτική δύναμη ελέω συγκυρίας να διεκδικήσει την ίδια της την επιβίωση, αφού κατάφερε να αποφύγει την καταστροφή που είχαν οργανώσει μεθοδικά οι συμμορίες του μνημονίου για τον Ιούνιο του 2015.
Τολμήστε.
http://olympia.gr/2015/12/13/ ή-τώρα-ή-ποτέ-η-κίνηση-του-δράκου-δίνει/

Δεν υπάρχουν σχόλια: