Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Μερικές συμβουλές για το καλοκαίρι …




Μερικές συμβουλές για το καλοκαίρι …
Για να αποφύγετε κακοτοπιές




Για να μην αποκτήσετε μύκητες στα πόδια
τoυ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΑΜΠΑ Καθηγητή Δερματολογίας Παν/μίου Αθηνών
Η έντονη εφίδρωση των ποδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί υγρασία που διαβρέχει και μαλακώνει το δέρμα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, και το καθιστά ευάλωτο σε μικροτραυματισμούς και στην πρόκληση διαβρώσεων.
Άτομα που έχουν μολυνθεί κατά το παρελθόν μεταφέρουν και διασπείρουν τους μύκητες σε κοινόχρηστα λουτρά, στα δάπεδα των αποδυτηρίων, σε πισίνες ακόμη και στις πετσέτες. Επίσης είναι πιθανόν κάποιοι να προσβληθούν από τη μόλυνση ακόμα και την ώρα που απολαμβάνουν ένα χαλαρωτικό spa.
Γι αυτό θα πρέπει:
• Να μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι στις πισίνες, τα αποδυτήρια, τα δωμάτια των ξενοδοχείων και σε άλλα δημόσια μέρη.
• Να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, προσέχοντας να μην προκαλείτε μικροτραυματισμούς στο δέρμα.
• Να μη χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα, τις ίδιες κάλτσες και τα ίδια παπούτσια με άλλους.
• Να μη χρησιμοποιείτε καθημερινά τα ίδια παπούτσια, ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά.
• Η χρήση πούδρας και κρέμας ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα, αλλά στην πραγματικότητα μειώνουν μόνο την εμφάνισή τους. Η χρήση κρεμών σε ξηρό και διαβρωμένο δέρμα ευνοεί στην πραγματικότητα την περαιτέρω ανάπτυξη των μυκήτων. Ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγείτε είναι η χρήση αντιμυκητιασικής φαρμακευτικής αγωγής.



Τι πρέπει να προσέχουν το καλοκαίρι όσοι έχουν ακμή
Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας, όπως πολλοί πιστεύουν. Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης (Καθηγητής Δερματολογίας, π. Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ιαματικών Πηγών) είναι πιο συχνή στους έφηβους, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες, γιατί μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά ακόμα και μέχρι τα 40 ή να συνεχιστεί και μετά από αυτήν την ηλικία. Προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση και έχει την τάση να υποτροπιάζει, γι’ αυτό και απαιτείται ειδική φροντίδα όλο τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όσοι πάσχουν από ακμή πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
• Η ακμή βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.
• Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει.
• Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.
• Οι γυναίκες, επίσης, που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντιηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος (δερματική δυσχρωμία).
• Η επιλογή του αντιηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά αντιηλιακά που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεϊκό ή λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν ακμή. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιηλιακά σώματος, καθώς όσοι έχουν λιπαρό δέρμα καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα αντιηλιακά με τη μορφή λαδιού για το σώμα.
• Ειδικά οι γυναίκες με αυξημένη εφίδρωση θα πρέπει κατά τους θερινούς μήνες να επιλέξουν και μη λιπαρές μορφές μακιγιάζ για να μην μπλοκάρουν επιπλέον τους σμηγματογόνους αδένες.
• Πολλές από τις τοπικές ή και συστηματικές με αντιβιοτικά θεραπείες που ακολουθούνται κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μη φωτοευαισθητοποιά προιόντα, άρα μία επισκεψη πριν από τις διακοπές στον δερματολόγο είναι επιβεβλημένη.
• Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή, καθώς και για τις ουλές ακμής απαγορεύονται τις εποχές με έντονη ηλιοφάνεια.
• Τέλος, με την ηλιοφάνεια, ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι εντονότερος, άρα απαγορεύεται ρητά να πειράζουν οι ασθενείς τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.


Αποφεύγετε τα τατουάζ από μαύρη χέννα
Προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις με μόνιμη βλάβη
Το καλοκαίρι, τα τατουάζ από μαύρη χέννα συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία. Προσφέρονται, στο κοινό, κατά τις υπαίθριες φιέστες και στις τουριστικές περιοχές. Τα τατουάζ μαύρης χέννας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή, σε νοσοκομείο. Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας είναι οι μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χέννας. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με μόνιμη βλάβη είναι συχνό φαινόμενο μετά την εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χέννας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται έπειτα από λίγες (3-12) μέρες. Η καλύτερη συμβουλή, λοιπόν, είναι να αποφεύγετε εντελώς το τατουάζ μαύρης χέννας.
Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας από το τατουάζ μαύρης χέννας:
Το χρώμα της πάστας, με φυσική χέννα κυμαίνεται από πράσινο - καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε, πιθανότατα, έχουν προστεθεί στη πάστα χρωστικές.
Ζητάτε πληροφορίες, για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί δεν είναι σε θέση να σας δώσουν ακριβή πληροφόρηση για το προϊόν τους, τότε να αποφεύγετε το τατουάζ.
Αν σας πουν ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο.

«Χορός» μικροβίων στα ξενοδοχεία
Το τηλεκοντρόλ και οι διακόπτες του φωτός δίπλα στα κρεβάτια, όπως και τα πλήκτρα των τηλεφώνων, είναι σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα τα πιο μολυσμένα μέρη στα ξενοδοχεία.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίου του Χιούστον, της Ν. Καρολίνα και του Πέρντιου, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, ερεύνησαν τα αμερικανικά ξενοδοχεία και βρήκαν επίσης υψηλά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης στα σφουγγάρια, τα γάντια, τα σφουγγαρόπανα και στα άλλα είδη που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό για την καθαριότητα των δωματίων, γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοση των μολύνσεων από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Τα χαμηλότερα επίπεδα μικροβίων εντοπίσθηκαν στα κεφαλάρια των κρεβατιών, στις κουρτινόβεργες και στα χερούλια στις πόρτες των μπάνιων. Τα πιο ακάθαρτα δωμάτια αποτελούν παράγοντα κινδύνου ιδίως για τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό, όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι ξενοδόχοι οφείλουν να διασφαλίζουν στους πελάτες τους τη μεγαλύτερη δυνατή καθαριότητα των χώρων διαμονής στα ξενοδοχεία τους.
Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους επιλέξουν να κάνουν διακοπές με διαμονή σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή με τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο δωμάτιο.


Τι πρέπει να ξέρετε για τα γυαλιά ηλίου
Προσοχή στα γυαλιά-«μαϊμού»
Η συνεχιζόμενη καταστροφή του όζοντος κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη προστασίας των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου, που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται όταν τα γυαλιά αγοράζονται από οπτικό κατάστημα και συνοδεύονται από ένα πληροφοριακό δελτίο.
Η συμμετοχή του οπτικού στη επιλογή του κατάλληλου γυαλιού ηλίου για τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά αποτελεί εγγύηση για την προστασία της όρασής του. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται, ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.
2. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.
3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.
Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με τον βαθμό σκουρότητάς τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κ.λπ.). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου (2-2,5 χρόνια).
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker). Αυτό το φως είναι επικίνδυνο, καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.
Η επιλογή των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα, θα πρέπει να ακολουθούνται ανά κατηγορία κάποιοι βασικοί κανόνες:
Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί θα πρέπει να είναι ασφαλείας, οι σκελετοί από συμβατικά για το πρόσωπο και μεγάλης αντοχής υλικά στο σωστό μέγεθος.
Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στη UVA όσο και στη UVB και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα στη θραύση, όπως οι φακοί polycarbonate. Για τα παιδιά που φορούν διορθωτικά γυαλιά η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.
Στους εφήβους, η χρήση γυαλιών ηλίου θα πρέπει και πάλι να γίνεται βάσει προδιαγραφών, ενώ η ενημέρωσή τους δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα μάτια τους, ακόμα και όταν πρόκειται για γυαλιά ανοιχτόχρωμα, με ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χρώματα.
Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
Στους ενήλικες, παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών.
Άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν να κάνουν χρήση φωτοχρωμικών φακών.
Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης, προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.


Γιατί οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται το καλοκαίρι;
Η ανελέητη ζέστη του καλοκαιριού αποτελεί «κόλαση» για τις αιμορροΐδες, και κανείς δεν θέλει να περάσει την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου αγωνιώντας για την εμφάνιση των συμπτωμάτων που προκαλούν.
Ο πόνος, η φαγούρα, η δυσφορία, το αίσθημα καψίματος είναι ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά η αιμορραγία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σοκαριστική. Ακόμα και μια-δυο σταγόνες αίμα στο εσώρουχο ή στη λεκάνη της τουαλέτας είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς να δει λίγο πριν από την καλοκαιρινή άδειά του.
Ανεξάρτητα βέβαια από την εποχή, είναι αναμφίβολο ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ζει κάποιος με αιμορροΐδες, καθώς μπορούν να γίνουν εφιάλτης για τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να καθίσουν, να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα χωρίς να βιώσουν έντονους πόνους. Γιατί όμως η κατάσταση των αιμορροΐδων επιδεινώνεται το καλοκαίρι;
«Κυρίως εξαιτίας της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου (www.axiarchos.gr) και εξηγεί «Το καλοκαίρι οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε πιο πικάντικα φαγητά, να δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, να καλούν φίλους για μπάρμπεκιου και να πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά και να ξενυχτούν. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους δυσκοιλιότητα, η οποία συνδέεται άμεσα με την αιμορροϊδική νόσο».
Επίσης, η αλλοίωση των τροφίμων, που συντελείται ευκολότερα το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα και διάρροια επιδεινώνοντας την κατάσταση των αιμορροΐδων, με συνέπεια να χαλάει δραματικά η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Για τη θεραπεία τους, αναλόγως του σταδίου των αιμορροΐδων, συστήνεται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, φαρμακευτική αγωγή, και σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω προτείνεται κάποια επεμβατική μέθοδος για την οριστική απαλλαγή του ασθενούς απ’ αυτές.
Παρά την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι η χειρουργική επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδων είναι επώδυνη και συχνά γίνεται η αιτία οι ασθενείς να επιλέγουν να υποφέρουν παρά να προχωρήσουν στη οριστική θεραπεία τους, σήμερα υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που υπόσχονται γρήγορη και ανώδυνη απαλλαγή.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μετά την εμφάνιση των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, πάνω από 600.000 ασθενείς ετησίως αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα των αιμορροΐδων παγκοσμίως. Στη θεραπεία τους έχει συμβάλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη του νέου ασύρματου μηχανήματος υπερήχων TRILOGY! Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι άμεση και η λύση ανώδυνη, αναίμακτη και οριστική με ένα τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 λεπτά και δεν απαιτεί γενική νάρκωση.
Όπως όμως διευκρινίζει ο Δρ. Ξιάρχος, οι ασθενείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς οι εξελιγμένες επεμβατικές μέθοδοι αποκατάστασης των αιμορροΐδων δεν δημιουργούν καν τραύμα, οπότε δεν υπάρχει και ο κίνδυνος μόλυνσης.
Μάλιστα, για ορισμένους ασθενείς το καλοκαίρι μπορεί να είναι η ιδανική εποχή για να προχωρήσουν στην οριστική θεραπεία τους, λόγω των μειωμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, γεγονός που προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερο άγχος.


Ο 12λογος της στοματικής υγείας για το καλοκαίρι
1. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα σας.
2. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.
3. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά.
4. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).
5. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών, και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή.
6. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε τη λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
7. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε.
8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.
9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.
10. Εάν, εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, τα δόντια φύγουν από τη θέση τους, διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Εάν μεν έχουν απλά αλλάξει θέση, πιέστε τα στην αρχική και επισκεφθείτε τον πλησιέστερο οδοντίατρο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επειγόντως επισκεφθείτε οδοντίατρο.
11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγγων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).
12. Μετά το τέλος των διακοπών και πριν από το ξεκίνημα των σχολείων, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων.


Τι πρέπει να προσέξει η έγκυος το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες του είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους τους ευαίσθητους οργανισμούς και επομένως και για τις έγκυες γυναίκες. Ο Τάσος Τσαγκάρης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του μαιευτηρίου «ΙΑΣΩ», μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές:
Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει το δέρμα με έκκριση μελανίνης (μαύρισμα). Οι έγκυες έχουν αυξημένη έκκριση αυτής της ορμόνης, άρα πρέπει να προφυλάσσονται με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, αν δεν θέλουν να χαλάσει το δέρμα τους από αντιαισθητικές μελαγχρωστικές κηλίδες, πανάδες κλπ.
Ο οργανισμός μας, για να ανταποκριθεί στο θερμό περιβάλλον, κινητοποιεί μηχανισμούς για την αποβολή θερμότητας. Αυτό γίνεται εντονότερο φυσικά το καλοκαίρι. Υπάρχει περιφερική αγγειοδιαστολή (που φέρνει το λεγόμενο «αναψοκοκίνισμα», όταν ζεσταινόμαστε) και αυξημένη εφίδρωση, χάνουμε δηλαδή μεγάλες ποσότητες υγρών. Αυτό μειώνει την ποσότητα των ούρων μας (μειωμένη διούρηση), προκαλεί υπόταση και αύξηση της πυκνότητας των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Οι έγκυες, λοιπόν, πρέπει να κυκλοφορούν με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο και να αναπληρώνουν συχνά τα υγρά που χάνουν με την εφίδρωση, καθώς και να προσθέτουν λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό τους για να αποφεύγεται η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικές τάσεις αλλά και μείωση της τροφοδοσίας με αίμα στον πλακούντα και στο έμβρυο.
Το κολύμπι στη θάλασσα είναι προτιμότερο από την πισίνα. Η έγκυος καλό είναι να αποφεύγει τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας (π.χ. 12-4), το πολύ παγωμένο νερό και επίσης είναι πιο σωστό να κολυμπά σε βάθος που να μπορεί να πατώνει, ώστε αν νιώσει μια αδιαθεσία ή κάποια μυική κράμπα, να είναι εύκολο να βγει στην ακτή.
Αν θέλει να μείνει κάποιες ώρες στην παραλία, συμβουλεύουμε να αλλάζει μαγιό για να μη στεγνώνει πάνω της και να φορά νέο μαγιό ή βαμβακερά ρούχα. Να αποφεύγει να κάθεται στην άμμο ή σε ξαπλώστρες της πλαζ, παρά μόνο αφού τοποθετήσει δική της καθαρή πετσέτα, για την αποφυγή δερματικών ερεθισμών και μυκητιάσεων.
Το αιρ-κοντίσιον στο σπίτι ή στην δουλειά κατά τις πιο θερμές ώρες όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά μάλλον επιβάλλεται. Τέλος, η επικοινωνία της εγκύου με τον γιατρό της για κάθε πρόβλημα είναι πάντοτε απαραίτητη.
Καλό καλοκαίρι, λοιπόν, με ένα υγιές, όμορφο μωρό!



Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας
Θερμική εξάντληση είναι η παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος, που εμφανίζεται μετά από την παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, ίλιγγοι, εξάντληση, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή, ενώ συνοδεύεται από ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία όμως παραμένει φυσιολογική.
Θεραπεία
Η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον και η κατανάλωση άφθονου νερού λειτουργούν ευεργετικά στην εξάλειψη των παραπάνω συμπτωμάτων. Αν παρόλα αυτά, ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ενδοφλέβια χορήγηση χλωριούχου νατρίου.
Θερμοπληξία είναι η αδυναμία του οργανισμού να αποβάλει τη θερμότητα, όταν εμποδίζεται η φυσιολογική εφίδρωσή του.
Αυτό κυρίως συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%. Η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών σε περιόδους καύσωνα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης θερμοπληξίας.
Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα στο πρόσωπο που συνοδεύεται από εφίδρωση, ζαλάδα, πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια, μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά. Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42 βαθμούς Κελσίου. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά επεισόδια και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Θεραπεία
Μεταφέρουμε άμεσα τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του με δροσερές κομπρέσες και βγάζοντάς του τα περιττά ρούχα. Του δίνουμε άφθονο νερό και μικρές ποσότητες αλατιού. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, του κάνουμε ζωηρές εντριβές και του δίνουμε να εισπνεύσει ξίδι, αμμωνία ή αιθέρα. Αν ο θερμόπληκτος, παρά τις προσπάθειές μας, δεν συνέλθει, καλούμε γιατρό ή τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
 
Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές με υγεία σε όλους
Από το Παρόν με επιμέλεια του Άρη Μπεζοβίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: