Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η UBS φυγάδευε μαύρο χρήμα - Αποζημιώσεις 2 δισ. μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα




Η UBS φυγάδευε μαύρο χρήμα
Αποζημιώσεις 2 δισ. μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα
Συγκλονιστικά στοιχεία για τη μεταφορά μαύρου χρήματος και κρυφού πλούτου από την Ελλάδα στην Ελβετία έδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, πρώην στέλεχος της UBS, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τις πρακτικές που ακολουθούσε επί σειρά ετών η τράπεζα του, προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της να μεταφέρουν το αδήλωτο χρήμα σε ασφαλή καταφύγια.
Η κατάθεση αυτή  και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τις εφόδους του ΣΔΟΕ στα εδώ γραφεία της UBS και του πρώην στελέχους της και επικεφαλής του ΤΧΣ Χρήσου Σκλαβούνη, δίνουν τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της  ελβετικής τράπεζας, διεκδικώντας αποζημιώσεις 2 δισ. ευρώ.
Ανάλογες αποζημιώσεις διεκδίκησε και πήρε στο παρελθόν το αμερικανικό Δημόσιο από ελβετικές και γερμανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UBS και Deutsche Bank.
Καταθέτοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς, ο πρώην επικφαλής τμήματος της UBS,  είπε ότι η τράπεζα ενεργούσε «σαν να ήταν εγκληματική οργάνωση. Έκανε τα πάντα για να συγκεντρώσει και να εκμεταλλευτεί κρυφό πλούτο παντού όπου είχε υποκαταστήματα».
Όσον αφορά τα ποσά που διοχετεύθηκαν από την Ελλάδα σε κρυφούς λογαριασμούς στη UBS, ενδεικτική είναι η αντίδρασή του Μπίρκενφελντ, όταν οι εισαγγελείς του έδειξαν τη λίστα Μπόργιανς με τους Έλληνες καταθέτες της UBS την περίοδο 2006-2008. Στη λίστα αυτή το συνολικό ποσό των φυγαδευθέντων χρημάτων είναι 4 δισ. ευρώ: «Pinuts», είπε ο πρώην τραπεζίτης, εννοώντας ότι πρόκειται για «ψίχουλα» σε σχέση με αυτά που παραμένουν κρυμμένα και δεν έχουν αποκαλυφθεί.
«Τα ποσά που οι συμπατριώτες σας έκρυψαν στη UBS, είναι πολύ μεγαλύτερα», διευκρίνισε στη συνέχεια ο Μπίρκενφελντ.
ΣΥΡΙΖΑ για UBS, λίστες, Σκλαβούνη και ΝΔ
Την αποκαλυπτική κατάθεση του πρώην στελέχους της ελβετικής τράπεζας σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο της ανακοίνωσης:
Στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Βrad Βirkenfeld, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τράπεζα ως μια «παγκόσμια εγκληματική οργάνωση», η οποία «έχει διαπράξει πολλαπλές πράξεις απάτης, υποκλοπής αλληλογραφίας, απάτης τίτλων, φοροδιαφυγής κτλ για πολλές δεκαετίες»
Αυτή είναι η τράπεζα για την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή είναι η τράπεζα του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του ΤΧΣ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παραμένει, ακόμα και σήμερα, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ.
Δεν μας προξενεί εντύπωση. Επί δεκαετίες, μια κάστα «ανέγγιχτων», εύπορων, επιχειρηματιών, μπορούσε να διακινεί μαύρο χρήμα και να φοροδιαφεύγει, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είχαν καμιά διάθεση να «ενοχλήσουν» τους φίλους τους.
Ο κ. Μητσοτάκης αυταπατάται θεωρώντας ότι τίποτα δεν άλλαξε και προδίδει τις σκέψεις του με τις επιλογές προσώπων που κάνει.
Τον πληροφορούμε ότι οι εποχές της ανομίας, του «κουκουλώματος» και του «δούναι και λαβείν» με τους πλούσιους φοροφυγάδες «φίλους», παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: