Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Οσιομάρτυρας Αγία Παρασκευή




Οσιομάρτυρας  Αγία Παρασκευή, (138 - 160 μ.Χ.).
Αγία της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Καταγόταν από τη Ρώμη. Γεννήθηκε από γονείς χριστιανούς, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία.
Οι γονείς της ήταν άτεκνοι, αλλά ύστερα από θερμές προσευχές, ο Θεός τούς χάρισε την αγία, η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή.
Όταν ήταν είκοσι χρονών, οι γονείς της πέθαναν και τότε η αγία μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και έγινε μοναχή. Κήρυξε το ευαγγέλιο στη Ρώμη και στη γύρω περιοχή. Στην προσταγή του Ρωμαίου αυτοκράτορα να απαρνηθεί τη θρησκεία της εκείνη αρνήθηκε, γι’ αυτό και βασανίστηκε. Κατά την παράδοση, παρά τα φρικτά βασανιστήρια η αγία, ακόμα και μέσα σε καζάνι που έβραζε γεμάτο με πίσσα και λάδι, δεν πάθαινε τίποτα. Ο αυτοκράτορας Αντωνίνος αναρωτήθηκε αν το μείγμα όντως ήταν τόσο ζεστό και της ζήτησε να τον ραντίσει με αυτό. Η αγία έκανε τότε πράξη το πρόσταγμά του, με συνέπεια ο αυτοκράτορας να τυφλωθεί. Φώναξε λοιπόν την Αγία να τον θεραπεύσει λέγοντάς της ότι τότε θα πίστευε στο Θεό που εκείνη κήρυττε. Όταν ο Αντωνίνος θεραπεύτηκε, βαφτίστηκε μαζί με όλη τη συνοδεία και τους σωματοφύλακές του και σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών. Αργότερα, πιθανόν επί βασιλείας του Μάρκου Αυρηλίου, η Αγία συνελήφθη για δεύτερη φορά. Η σύλληψή της συνέβη στα Τέμπη. Εκεί ένας ειδωλολάτρης άρχοντας  αφού την συνέλαβε  την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία η Αγία υπέμεινε καρτερικά. Τελικά αφού έβλεπαν την ψυχική της δύναμη την  αποκεφάλισαν.
Η μνήμη της γιορτάζεται από την ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου. Η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα και θεραπεύτρια των παθήσεων των ματιών.
Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Τὸν ναόν σου πάνσεμνε, ὡς ἱατρεῖον ψυχικὸν εὑράμενοι, ἐν τούτῳ πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως τιμῶμέν σε, Ὁσιομάρτυς Παρασκευὴ ἀοίδιμε.
Από την Εγκυκλοπαίδεια Μαλλιάρης-Παιδεία και το διαδίκτυο
http://www.saint.gr/2161/saint.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: