Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ο «Αττίλας» αλώνιζε στην Κύπρο πολύ πριν από την εισβολή!




Ο «Αττίλας» αλώνιζε στην Κύπρο πολύ πριν από την εισβολή!
Του ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ Επιτίμου Δικηγόρου - Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος
Έχει κατ’ επανάληψη γραφεί ότι από το 1965 η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο για την εισβολή της στην Κύπρο, αναμένοντας την ευκαιρία, που δόθηκε με το άφρον πραξικόπημα του Ιωαννίδη, τον Ιούλιο του 1974, κατά του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Η Τουρκία, όμως, αλώνιζε ανενόχλητη στην Κύπρο πολύ πριν απ’ την εισβολή, όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα μετά την εισβολή του «Αττίλα». Εγνώριζαν τα πάντα και είχαν χάρτες με όλες τις λεπτομέρειες για το πού έπρεπε να κινηθούν όταν θα πραγματοποιούσαν την εισβολή. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει ο αείμνηστος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, δημοσιογράφος Σπύρος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Αττίλας πλήττει την Κύπρο». Ελληνοκύπριος αιχμάλωτος, που απελύθη έπειτα από τέσσερις μήνες αιχμαλωσίας, ανέφερε ότι εκεί όπου τους είχαν συγκεντρώσει εντός του τουρκικού τομέως της Λευκωσίας και ελάμβαναν, τρόπος του λέγειν, γεύμα, εμφανίσθηκε επιβλητικός τούρκος αξιωματικός, που έφερε κράνος και στολή εκστρατείας, ο οποίος τον πλησίασε και τον ρώτησε στα ελληνικά: «Τι κάνεις;».
Στην απορία του αιχμαλώτου, τον ρώτησε πάλι: «Δεν με γνωρίζεις;», «όχι» ήταν η απάντηση. Τότε ο τούρκος αξιωματικός έβγαλε το κράνος και ο αιχμάλωτος, κατάπληκτος, του απάντησε: «Ναι, σε θυμάμαι». Επρόκειτο περί γνωστού τύπου της Κυρήνειας, ο οποίος τα τέσσερα τελευταία χρόνια πριν από την εισβολή εμφανίζετο ως τουρκοκύπριος αργόσχολος, κυκλοφορούσε με μαγιό, χρησιμοποιούσε ποδήλατο για τις μετακινήσεις του, ήταν ηλιοκαής και ρωμαλέος, με επιτυχίες στις περιηγήτριες Αγγλίδες και είχε συλληφθεί μία φορά για υπόθεση ναρκωτικών, ενώ υποτίθεται ότι η ενασχόλησή του ήταν η φύλαξη και ενοικίαση λεμβών. Δεν επρόκειτο περί τουρκοκύπριου αλήτη, αλλά για τούρκο ταγματάρχη των καταδρομών, που επί τέσσερα χρόνια κατάγραφε τις ακτές τις Κυρήνειας και τα κράσπεδα του Πενταδακτύλου, που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή.
Άλλη περίπτωση: Ελληνοκύπριος στρατιώτης από την Πάφο είχε οδηγηθεί αιχμάλωτος στα Άδανα της Τουρκίας. Όταν ήλθε η σειρά του να ανακριθεί, ο τούρκος αντισυνταγματάρχης τον ρωτούσε επιμόνως για την άμυνα της Πάφου. Ο αιχμάλωτος, μολονότι ραπιζόμενος και λακτιζόμενος, προσποιείτο άγνοια, τότε οργισμένος ο ανακριτής του παρατήρησε: «Αφού εσύ δεν τα ξέρεις, θα σου τα ειπώ εγώ» και άρχισε να του απαριθμεί στρατόπεδα, δυνάμεις οπλιτών, ονόματα αξιωματικών, διευθύνσεις των κατοικιών τους, μέλη της οικογένειάς τους κλπ. Ο στρατιώτης έμεινε κατάπληκτος για το πώς ο τούρκος αξιωματικός γνώριζε με τέτοια ακρίβεια τα πάντα. «Εκπλήσσεσαι ε;», του είπε ο αξιωματικός και του πρόσθεσε: «Έχουμε άριστες υπηρεσίες πληροφοριών. Θυμάσαι τον κουλουροπώλη έξω από το στρατόπεδό σου στην Πάφο; Εγώ ήμουν αυτός!».
Όταν από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις καταλήφθηκε η τουρκική συνοικία της Λεμεσού, στο πολυδαίδαλο υπόγειο αρχηγείο των Τούρκων, η ύπαρξη του οποίου αγνοείτο, βρέθηκαν έγγραφα που άφησαν εμβρόντητους τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, καθώς υπήρχαν όλες οι διαταγές της ΣΕΑΠ Πολεμιδίων, τα ονοματεπώνυμα όσων αποφοίτησαν από τη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών, τις ενδείξεις με τα φρονήματά τους, διευθύνσεις κατοικιών, αριθμοί αυτοκινήτων, ειδικότητες στον Στρατό, φωτογραφίες των αξιωματικών, σχεδιαγράμματα με όλο το αμυντικό σύστημα της Κύπρου.
Στην Κυρήνεια αποκαλύφθηκε ότι ένας Άγγλος, που είχε νοικιάσει οικία πλησίον της θάλασσας κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πράκτορας των Τούρκων. Η οικία του βρισκόταν ακριβώς εκεί όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων. Επί μήνες φιλοξενούσε τούρκους αξιωματικούς που εργάζονταν για την κατάστρωση των σχεδίων της εισβολής. Όταν συνελήφθη από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις, στην κατοχή του βρέθηκε το σχέδιο του «Αττίλα»! 

Οι Τούρκοι αλώνιζαν στην Κύπρο και οι Έλληνες είχαν διαιρεθεί σε Ενωτικούς και Ανεξαρτησιακούς ή Μακαριακούς και Γριβικούς και δεν είχαν χρόνο ούτε να ασχοληθούν με την άμυνα της Κύπρου και τη δράση των τούρκων πρακτόρων, που ανενόχλητοι προετοίμαζαν χρόνια την εισβολή! Τα ίδια φαίνεται ότι επαναλαμβάνονται και σήμερα με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και του «μπάτε, σκύλοι, αλέστε».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: