Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Οι «Μοναχικοί Λύκοι» της Τζιχάντν παγκόσμια ασύμμετρη απειλή




«Μοναχικοί Λύκοι» της Τζιχάντ:
Η ασύμμετρη απειλή που σκορπίζει τον θάνατο και τον τρόμο στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή που στοχεύει να σκορπίσει τον θάνατο και τον φόβο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και που πλέον δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συμβατικά ούτε με αντισυμβατικά μέσα, βρίσκεται η Δύση, καθώς το κήρυγμα μίσους του Ισλαμικού Κράτους διαχέεται σε ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους της Δύσης, που χωρίς κεντρική καθοδήγηση μετατρέπονται σε μηχανές θανάτου εναντίον των «απίστων».
Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους, που υπήρχαν εδώ και εβδομάδες, ότι η αλλαγή τακτικής του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ακόμη και από τους πιο σκληρούς ελέγχους και από τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας.
Οι επιθέσεις στο Σαν Μπερναντίνο, στο Ορλάντο, στην Ινδονησία, στο Πακιστάν, στη Σαουδική Αραβία, στην Κωνσταντινούπολη και τώρα στη Νίκαια δείχνουν ότι η ισλαμική τρομοκρατία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες της. Ο κίνδυνος και η απειλή είναι ότι, πλέον, τα χτυπήματα εκτελούνται από ανθρώπους υπεράνω υποψίας εναντίον στόχων που δεν μπορούν να προβλεφθούν, συνεπώς οι επιθέσεις αυτού του είδους είναι σχεδόν αδύνατον να αποτραπούν…
Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χάνει διαρκώς εδάφη στη Συρία και το Ιράκ και που πλέον περιορίζονται σημαντικά οι οικονομικοί πόροι του, αλλάζοντας τακτική, επιχειρεί εξαγωγή της τρομοκρατίας είτε με τους μαχητές του, που επιστρέφουν στις πατρίδες τους με πλαστά έγγραφα συνήθως μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, είτε -και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο- μέσω των «Μοναχικών Λύκων» που έχουν λάβει την αόρατη εντολή για χτυπήματα στις πατρίδες τους.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, οι μυστικές υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένες στην Ιορδανία αποκρυπτογράφησαν μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους με το οποίο καλούσαν τους «πιστούς» σε όλο τον κόσμο να μην προσπαθούν να φθάσουν στη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις του, αλλά «να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σπέρνοντας τον τρόμο στις πατρίδες τους…».
Οι αρχές ασφαλείας έχουν επικεντρωθεί κυρίως στους τζιχαντιστές οι όποιοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους από τη Συρία και το Ιράκ και στην παρακολούθηση όλων των ανθρώπων που είναι σε επαφή μαζί τους. Ο αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας ότι σχεδόν 40.000 μαχητές από 120 χώρες έχουν περάσει από τη Συρία, όπου θήτευαν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους και πολλοί από αυτούς έχουν επιστρέψει τα τελευταία δύο χρόνια στις πατρίδες τους, ενώ ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε την απειλή που συνιστά αυτή η διασπορά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μπρετ Μακ Γκουργκ, προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα για τον συντονισμό της Συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στη Νίκαια είχε προειδοποιήσει, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ότι η απειλή των «Μοναχικών Λύκων» εναντίον της Δύσης θα διατηρηθεί ακόμη κι αν το Ισλαμικό Κράτος χάνει τις μάχες στη Συρία και στο Ιράκ, ακόμη κι αν χάνει διαρκώς εδάφη.
Ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ακριβώς το πρόβλημα: Το Ισλαμικό Κράτος εμπνέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία των «Μοναχικών Λύκων», έτοιμοι να σκορπίσουν τον τρόμο στις πόλεις της Δύσης, όπου ζουν και εργάζονται…
Και στην Ευρώπη, όπου οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή κόκκινο συναγερμό, διαπιστώνεται αδυναμία αντιμετώπισης αυτού του φαινόμενου της διασποράς της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Η ετήσια έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BfV, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιούνιου, προειδοποιεί ότι η «Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέας διάστασης ισλαμική τρομοκρατία» και επισημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος «σχεδιάζει περαιτέρω επιθέσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας».
Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιστρατεύσει το πιο σημαντικό όπλο του, το ιδεολογικό, όπου διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμπνέει και στρατολογεί ουσιαστικά όλο και πιο πολλούς νέους μουσουλμάνους, οι οποίοι, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ζουν κανονικά τη ζωή τους, μετατρέπονται σταδιακά σε υποψήφιους «μάρτυρες», έτοιμους να πεθάνουν, σκορπίζοντας όμως τον θάνατο και τον τρόμο στις πατρίδες τους…
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τρόπο που να μη θίγονται βεβαίως βασικές ελευθερίες, της έκφρασης, της δηκτικότητας κ.λπ., τα αποτελέσματα τώρα πλέον είναι πενιχρά, καθώς και οι τζιχαντιστές βρίσκουν όλο και πιο περίπλοκους τρόπους για να στέλνουν τα κρυφά μηνύματά τους.
Αυτό, φυσικά, αφορά τους οργανωμένους πυρήνες των τζιχαντιστών. Για τους «Μοναχικούς Λύκους» δεν υπάρχει τρόπος εντοπισμού, καθώς συνήθως αποφεύγουν την επικοινωνία με ιστοσελίδες ή με δίκτυα που είναι φιλικά προσκείμενα προς τους τζιχαντιστές. Και πλέον επιλέγουν ακόμη και απλούς τρόπους για να σκορπίσουν τον θάνατο, όπως έκανε ο τυνήσιος τρομοκράτης στη Νίκαια...
Επιθέσεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη, στη Νίκαια, στην Ντάκα στρέφονται εναντίον του ίδιου του δυτικού πολιτισμού, εναντίον της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων. Είναι επιθέσεις που στοχεύουν στην αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι να περιθωριοποιούνται και να μετατρέπονται σε υποψήφιους «μάρτυρες» της τζιχάντ…
Και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος…
Κωνσταντίνος Τσάκαλος
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: