Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και η Ελλάδα



Με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρίγκιπα Κάρολου στη χώρα μας

Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και η Ελλάδα

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, παρά το γεγονός ότι προτιμούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, δεν έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας;
Στο ερώτημα αυτό είχε αποπειραθεί να απαντήσει και η Sun πριν από δύο χρόνια, αναρωτώμενη «γιατί η βασίλισσα, που έχει ταξιδέψει στη μακρά βασιλική της θητεία σε 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».
Την απάντηση είχε δώσει ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο. «Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten».

Ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, πατέρας του Φίλιππου


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησε σε δίκη τον πατέρα του (τον πρίγκιπα Ανδρέα) και παραλίγο να καταλήξει στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, το 1921, στην Κέρκυρα. Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης de Battenberg. Είναι, κατά συνέπεια, εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α’ της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913, και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου Β' και Παύλου Α΄ της Ελλάδας.  

Η Μικρασιατική καταστροφή


Τον Ιούλιο του 1921 ο πρίγκιπας Ανδρέας, μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, πήγε ως διοικητής της 12ης μεραρχίας, με τον βαθμό του υποστράτηγου, στο μικρασιατικό μέτωπο. Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο, πριν από την εκστρατεία του Σαγγαρίου. Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί μέσω της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις «καψοκαλύβα», λόγω της τακτικής του να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των Τούρκων χωρικών. Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγάριου - Άγκυρας (Σεπτέμβριος 1921) του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β' Σώματος Στρατού από τον διοικητή της Στρατιάς αντιστράτηγο Παπούλα λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού.
Πριν από τη λήξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας έφυγε από τη Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση του Πλαστήρα, με διαταγή του Πάγκαλου ο πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί στο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξι. 


Στη δίκη που ακολούθησε, ο πρίγκιπας Ανδρέας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της Στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Σεπτέμβριο του 1921. Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε από την επαναστατική στρατιωτική κυβέρνηση, λόγω μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ.
Με παρέμβαση του Πάγκαλου, το στρατοδικείο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό «της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων» και τον καταδίκασε, στις 20 Νοεμβρίου 1922, στην ποινή της ισόβιας υπερορίας και της διαγραφής από το μητρώο των αξιωματικών. Αμέσως μετά την καταδίκη του, με τη συνοδεία του συμμαθητή του από τη Σχολή Ευελπίδων Πάγκαλου και του Τάλμποτ μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ».
Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία.


Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Μετά τον πόλεμο πήρε την άδεια να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα, ενώ άλλαξε και το όνομά του σε Φίλιππο Mountbatten

Εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ 15.5.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: